COP26: Supermarkten beloven de milieu-impact tegen 2030 te halveren

COP26: Supermarkten beloven de milieu-impact tegen 2030 te halveren

Door Joseph Lee
BBC nieuws

Gepubliceerd14 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingBeeldbron, Getty Images

Vijf van de grootste supermarkten van het VK hebben beloofd de milieu-impact van een wekelijkse levensmiddelenwinkel tegen het einde van het decennium te halveren.

Tesco, Sainsbury’s, Waitrose, Co-op en M&S zeiden dat ze de CO2-uitstoot, ontbossing en de voedselverspilling en verpakking die ze produceren, zouden verminderen.

Hun inspanningen zullen worden gecontroleerd door de natuurbeschermingsgroep van het WWF.

“Voedselproductie is een van de grootste bedreigingen voor onze planeet”, zegt WWF-topman Tanya Steel.

De chief executives van de supermarkten, die samen meer dan de helft van de Britse food shoppers bedienen, zeiden in een gezamenlijke verklaring: “We erkennen dat een toekomst zonder natuur een toekomst zonder voedsel is. Tegen 2030 moeten we het verlies van de natuur een halt toeroepen.”

Voor het einde van volgend jaar beloofden ze ook om op wetenschap gebaseerde doelen te stellen voor hoe ze zouden helpen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 C boven de pre-industriële temperaturen.

Wat is de ecologische voetafdruk van uw dieet? Wereldwijde voedselprijzen bereikten het hoogste niveau in 10 jaar, zegt de VN, zegt de VN dat Tesco zero-waste-proef wordt gelanceerd in 10 winkels

Dit is een belangrijk doel voor wereldleiders op de COP26-klimaattop in Glasgow, waarbij wetenschappers zeggen dat het moet worden gehaald om de ergste effecten van klimaatverandering te voorkomen.

Momenteel is de wereld nu ongeveer 1,2C warmer dan in de 19e eeuw – en extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, overstromingen en bosbranden worden al intenser. Tenzij er meer wordt gedaan, is de planeet al op weg om tegen het einde van deze eeuw met meer dan 2 graden op te warmen.

De voedingsindustrie is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de totale uitstoot van broeikasgassen en voor bijna 60% van de wereldwijde schade aan de biodiversiteit, dus het minimaliseren van de impact ervan kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de klimaatverandering.

Elk jaar stoot de industrie 17,3 miljard ton koolstofdioxide uit – ongeveer 19 keer meer dan commerciële vliegtuigen.

Mevrouw Steel van het WWF zei dat de wereld de “klimaat- en natuurnoodtoestand” alleen kan aanpakken als voedselretailers hun rol spelen.

“De beloften die deze CEO’s hebben gedaan, zijn baanbrekend en we hopen dat andere voedingsretailers in hun voetsporen zullen treden, zodat elke shopper erop kan vertrouwen dat de producten die ze kopen de klimaatcrisis niet aanwakkeren en kostbare dieren in het wild niet dichter bij de rand brengen. ,” ze zei.

Waarom de klimaattop COP26 belangrijk isEenvoudige gids voor klimaatveranderingHoe ziet klimaatverandering er voor jou uit?Wat doen topvervuilers om de uitstoot te verminderen?

In een aparte ontwikkeling naarmate de COP26-top vordert, hebben nog eens 20 landen zich aangesloten bij een wereldwijd forum dat gericht is op het verminderen van ontbossing door de productie van grondstoffen zoals palmolie, cacao en soja – het dialoogforum voor bos, landbouw en goederenhandel (FACT).

Matt Williams, een expert van de denktank Energy and Climate Intelligence Unit, zei dat “voedsel en landbouw tot nu toe grotendeels ontbraken op deze top”, maar dit “plant de zaden” om een ​​serieuze bijdrage te leveren aan het bereiken van een netto-nuluitstoot .

Nog eens 27 landen hebben zich ook aangemeld voor een duurzame landbouwbelofte om hen te helpen hun klimaatdoelen te halen, en zullen de financiering die is gereserveerd voor landbouwsubsidies gebruiken om de uitstoot te verminderen.

En de Britse regering heeft een programma van £ 500 miljoen aangekondigd dat zou helpen om meer dan vijf miljoen hectare regenwoud te beschermen tegen ontbossing – een gebied dat bijna 20% van de grootte van het VK zelf is.

Maar Anna Jones van Greenpeace UK zei dat de pogingen om de toeleveringsketens van de voedingsindustrie aan te pakken “niets meer waren dan een pratende winkel”.

Ze zei: “Er is niets over de noodzaak om de vraag naar producten zoals vlees en zuivel die ontbossing veroorzaken te verminderen”.

‘HET IS AANGEKOMEN’: Hoe het wilde en veranderende weer mensen over de hele wereld zal beïnvloeden WAT IS COP26?: Een samenvatting van 5 minuten van waar de wereldwijde klimaatconferentie eigenlijk over gaat.