COP26: Britse bedrijven gedwongen plannen te maken voor een koolstofarme toekomst

COP26: Britse bedrijven gedwongen plannen te maken voor een koolstofarme toekomst

Door Robert Plummer & Beth Timmins
BBC nieuws

Gepubliceerd23 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCOP26Bron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, De overheid wil groenere zaken en financiën

De meeste grote Britse bedrijven en financiële instellingen zullen worden gedwongen om te laten zien hoe ze van plan zijn de klimaatveranderingsdoelstellingen te halen onder de nieuwe Treasury-regels.

Ze zullen moeten uitleggen hoe ze zich zullen aanpassen aan een koolstofarme toekomst in overeenstemming met de doelstelling van het VK voor 2050 netto-nul.

De plannen zullen worden voorgelegd aan een panel van experts om ervoor te zorgen dat ze meer zijn dan alleen maar draaien.

Financiële groepen zeiden dat de voorstellen hen zouden helpen de vooruitgang te meten, maar groene groepen zeiden dat ze niet ver genoeg gingen.

De aankondiging komt op het moment dat bondskanselier Rishi Sunak zich voorbereidt om plannen te schetsen om van het VK het eerste financiële centrum ter wereld te maken dat netto nul is.

Bedrijven zullen naar verwachting in 2023 beginnen met het publiceren van hun transitieplannen.

Ze zullen doelstellingen op hoog niveau moeten bevatten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de stappen die bedrijven van plan zijn te nemen om daar te komen.

De heer Sunak zal woensdag in Glasgow een publiek toespreken van ministers van Financiën, gouverneurs van centrale banken, hoofden van multilaterale financiële instellingen en vooraanstaande industrieleiders in Glasgow als onderdeel van de COP26-klimaatconferentie.

Kan COP26 de planeet echt redden? Wat is de klimaatimpact van privéjets op COP26? Heeft Greta Thunberg gelijk over de klimaatcijfers in het VK?

In zijn toespraak zal de kanselier zeggen dat 450 bedrijven die 40% van de wereldwijde financiële activa beheersen – gelijk aan $ 130 biljoen (£ 95 biljoen) – zich nu hebben verbonden om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 C boven het pre-industriële niveau.

Hij zal ook zeggen dat er vooruitgang is geboekt om “het hele wereldwijde financiële systeem opnieuw te bedraden voor netto nul” onder leiding van het VK van de conferentie.

Volg het geld naar netto nul. Dat is het plan dat vandaag is onthuld, met twee vijfde van ’s werelds financiële activa, $ 130 biljoen, onder beheer van banken, verzekeraars en pensioenfondsen die zich hebben aangemeld voor 2050 netto-nuldoelstellingen, waaronder het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 ° C.

Dit betekent dat de gigantische laserstraal van de wereldwijde financiering zal worden afgevuurd op technologieën die de koolstofemissies verlagen en uitroeien, en weg van de “bruine holdings” van investeringen in kolen, olie en gas.

Maar kan zo’n fundamentele ecologische, economische en sociale verandering echt meer worden bereikt door financiële wortel dan door regelgevende stok? Deze positie past bij politici die hun stemgerechtigde publiek niet per se willen vertellen om minder te consumeren of te reizen dan ze gewend zijn.

Door het financiële systeem te veranderen, hopen ze dat het traject van elke economische sector, van energie tot transport, voedsel tot kleding, hoe we leven, werken en wat we consumeren, vanzelf koolstofarm zal worden.

De plannen voor bedrijven – financiële instellingen en beursgenoteerde ondernemingen – zullen hen verplichten tot nul-transitieplannen te komen, volgens regels die zijn opgesteld door een nieuwe Taskforce Transitieplan.

Deze zal bestaan ​​uit leiders uit de industrie en de academische wereld, regelgevers en maatschappelijke organisaties.

De Treasury zei dat de taskforce een op wetenschap gebaseerde “gouden standaard” voor de plannen zou vaststellen om te waken tegen de zogenaamde “greenwashing” – dat wil zeggen milieu-initiatieven die meer over marketing dan over inhoud gaan.

In 2015 beloofden de ontwikkelde landen om 100 miljard dollar te sturen naar de minder ontwikkelde landen om hun overgang naar netto-nul te helpen ondersteunen.

Dat doel is nog niet bereikt, maar de heer Sunak zal naar verwachting toezeggen dat het in 2023 zal worden bereikt.

Waarom de klimaattop COP26 belangrijk isEenvoudige gids voor klimaatveranderingHoe ziet klimaatverandering er voor jou uit?Zal het VK zijn klimaatdoelstellingen halen?Hoe extreem weer is gekoppeld aan klimaatverandering

Kay Swinburne, vice-voorzitter van financiële diensten bij KPMG UK, zei dat de aankondiging de financiële dienstverleningssector een “waardevolle reeks uniforme statistieken zou bieden om de voortgang naar decarbonisatie” te meten.

“Het is moedig om een ​​gouden standaard in te voeren voor alle bedrijven die fondsen werven”, voegde ze eraan toe.

En dr. Ben Caldecott, directeur van het UK Centre for Greening Finance and Investment, zei dat de plannen “de vraag naar groene financiering zouden stimuleren en de decarbonisatie zouden versnellen, niet alleen in het VK, maar overal waar Britse bedrijven zaken doen”.

Maar Shaun Spiers, uitvoerend directeur van milieudenktank Green Alliance, zei dat het plan weliswaar welkom was, maar dat het niet snel genoeg zou gebeuren.

“Investeringen in de particuliere sector zijn van vitaal belang, maar het zal veel gemakkelijker te realiseren zijn dankzij serieuze investeringen door de kanselier”, zei hij.

David Barmes, senior econoom bij de campagnegroep Positive Money, zei: “Hoewel het positief is om te zien dat financiële instellingen hun groene financieringsverplichtingen opschalen, zegt deze aankondiging niets over de miljarden die ze nog steeds in milieuschadelijke projecten steken.

“We hebben openbare instellingen nodig in plaats van CEO’s van banken om het voortouw te nemen bij het vaststellen van normen en het leveren van groene investeringen.

“De overheidsinvesteringen die tot nu toe door de Britse regering zijn aangekondigd, zijn lang niet genoeg om hun klimaatdoelstellingen te halen, en we zullen enorme verhogingen nodig hebben om te zorgen voor een groene transitie die zowel tijdig als eerlijk is.”

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Koolstofvoorraden die verloren zijn gegaan door ontbossing in de Amazone veroorzaakt door de uitbreiding van landbouwgebieden VACATURES DIE DE WERELD KUNNEN REDDEN: Vier mensen wiens carrières onze impact op de planeet verminderen ONDERWIJSERS OF ACTIVISTEN?: Welke rol moeten de media spelen in het klimaat verandering? .