COP26: 190 landen en organisaties beloven te stoppen met kolen

COP26: 190 landen en organisaties beloven te stoppen met steenkoolGepubliceerd35 minuten geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCOP26Bron afbeelding, ReutersAfbeelding bijschrift, Steenkool produceerde in 2019 ongeveer 37% van de elektriciteit in de wereld

Grote steenkoolgebruikers, waaronder Polen, Vietnam en Chili, verbinden zich ertoe om af te stappen van fossiele brandstoffen, in toezeggingen die zijn gedaan op de COP26-klimaattop, zegt de Britse regering.

Steenkool is de grootste veroorzaker van klimaatverandering.

Het VK zei dat 190 landen en organisaties hadden gezworen te stoppen met steenkool.

Maar enkele van ’s werelds grootste kolenafhankelijke landen, waaronder Australië, India, China en de VS, hebben de belofte niet ondertekend.

De ondertekenaars van de overeenkomst hebben toegezegd alle investeringen in nieuwe kolenstroomopwekking in binnen- en buitenland stop te zetten.

Ze zijn ook overeengekomen om steenkoolenergie in de jaren 2030 uit te faseren voor grote economieën en de jaren 2040 voor armere landen, zei het VK.

“Het einde van steenkool is in zicht”, zei de Britse minister van Zaken en Energie, Kwasi Kwarteng.

“De wereld beweegt in de goede richting en staat klaar om het lot van steenkool te bezegelen en de ecologische en economische voordelen te omarmen van het bouwen aan een toekomst die wordt aangedreven door schone energie.”

Meer dan 40 landen hebben de verklaring ondertekend. Polen, Vietnam en Chili behoorden tot de 18 landen die ermee instemden om geleidelijk af te bouwen en niet voor het eerst nieuwe kolencentrales te bouwen of erin te investeren, aldus het VK.

Maar de bedrijfssecretaris van UK Shadow, Ed Miliband, zei dat er “schitterende lacunes” waren bij bedrijven als China en andere grote uitstoters, die niet hebben toegezegd te stoppen met het verhogen van kolen in eigen land. Hij merkte ook op dat er niets stond over de uitfasering van olie en gas.

Miliband zei dat de Britse regering “anderen van de haak heeft gelaten”.

Wat is COP26? Afbeeldingengalerij overslaan

Einde van afbeeldingengalerij

Hoewel er vooruitgang is geboekt bij het verminderen van het gebruik van steenkool wereldwijd, produceerde het in 2019 nog steeds ongeveer 37% van de elektriciteit in de wereld.

Landen als Zuid-Afrika, Polen en India zullen forse investeringen nodig hebben om hun energiesector schoner te maken.

Juan Pablo Osornio, hoofd van de delegatie van Greenpeace bij COP26, zei: “Over het algemeen voldoet deze verklaring nog steeds niet aan de ambitie die nodig is voor fossiele brandstoffen in dit kritieke decennium.”

Hij voegde eraan toe: “De kleine lettertjes lijken landen een enorme speelruimte te geven om hun eigen uitfaseringsdatum te kiezen, ondanks de glanzende kop.”

Waarom de klimaattop COP26 belangrijk isEenvoudige gids voor klimaatveranderingVier manieren om uw uitstoot te verminderenWat doen topvervuilers om de uitstoot te verminderen?Een leven waar het te warm is om te werken, te warm om te slapen.