CEO-geheimen: van armoede in Ordsall tot miljardair zijn

CEO-geheimen: van armoede in Ordsall tot miljardair zijn

Door Dougal Shaw
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenMediabijschrift, Peter Done vertelt over zijn reis van een kansarme jeugd naar een self-made miljardair

Peter Done vertelt over zijn reis van een achtergestelde jeugd in Salford in het noorden van Engeland tot een self-made miljardair, voor onze serie bedrijfsadviezen CEO Secrets. Hij richtte samen met zijn broer Fred Done eind jaren zestig de gokketen Betfred op, voordat hij het roer overnam van HR-bedrijf Peninsula, dat hij vandaag in Manchester runt.

Peter Done heeft een blijvende herinnering uit zijn jeugd: een kussen dat in zijn gezicht wordt geschoven.

De boosdoener was Fred, zijn oudere broer met vier jaar. Hij deelde een bed met hem tot hij 15 was in de familie two-up, two-down in Ordsall, bekend als de “sloppenwijken van Salford”. Hun twee zussen sliepen ook in de kamer.

“Tot op de dag van vandaag heb ik claustrofobie van het kussen”, lacht Done junior. “Ik was waarschijnlijk een beetje brutaal en hij was groter dan ik.”

Maar het was de succesvolle relatie met zijn broer die de sleutel zou zijn tot zijn succes in het leven. De broers en zussen vonden een weg uit de armoede door een imperium van gokwinkels op te bouwen, waarmee ze een familiefortuin van een miljard pond vergaarden, waardoor ze een vaste waarde werden op de Sunday Times Rich List.

Afbeeldingsbron, Peter Done Afbeelding bijschrift, Peter Done (uiterst rechts) op school – hij kende maar één persoon die naar de universiteit ging

Beide Done-broers verlieten de school op 15-jarige leeftijd zonder diploma.

Ze vonden echter werk in een keten van gokwinkels in Manchester. Net als pubs floreerden deze etablissementen in arme gebieden. Ze waren pas in 1961 in het VK gelegaliseerd. Er waren zorgen over hun sociale impact, evenals over de moraliteit van gokken.

Done beheerde een gokwinkel toen hij 17 was, hoewel hij wettelijk het pand niet mocht betreden.

De eigenaar waardeerde hem om zijn vaardigheid in wiskunde. Hij zorgde voor de boeken, mentaal rekende hij de inzet, winsten en verliezen af.

Afbeeldingsbron, Brits Pathe Afbeelding bijschrift, wedwinkels in High Street werden pas begin jaren zestig legaal

Eind jaren zestig waren dit intimiderende werkplekken – laat staan ​​als je nog maar een tiener was. Ze werden gedomineerd door mannen en het decor leek vaak op dat van een gevangenis. Dingen kunnen gewelddadig worden, vooral na 15.00 uur op een zaterdag wanneer mensen uit de pubs binnenstromen, herinnert Done zich.

“Je kon geen zwakte tonen,” zegt hij, “omdat deze stoere jongens zouden herkennen dat je een gemakkelijke aanraking was.”

Zowel Done als zijn broer toonden flair voor het runnen van deze winkels en tegen de tijd dat Peter in 1967 21 werd, hadden de twee hun eigen winkel. Ze kochten het van een gepensioneerde bookmaker voor £ 4.000 – £ 1.000 waarvan een aanbetaling was die Peter Done had gespaard om een ​​huis te kopen met zijn nieuwe vrouw.

Hij nam dit risico maar al te graag omdat hij al zes jaar ervaring in het bedrijf achter zich had en hij altijd geloofde dat hij een winkel beter kon runnen dan zijn bazen, als hij de kans kreeg.

Afbeeldingsbron, Brits PatheAfbeelding bijschrift, Weddenschappen in de jaren zestig en zeventig hadden weinig decor

Hij had lessen geleerd toen hij 21 was, die hij vandaag nog steeds waardeert.

Het belangrijkste is altijd klantenservice, legt Done uit, want dat is wat mensen terugbrengt.

“We noemden onze klanten ‘Sir’ en in die dagen gebeurde dat niet.

“Als een gokker een grote overwinning had, gooide de bookmaker het geld naar hen en zei: ‘kom niet meer terug!’ terwijl we zouden zeggen, ‘hier is je geld, geniet ervan!’

“Ze waren stomverbaasd. Maar we wisten dat ze terug zouden komen en na verloop van tijd wint de bookmaker altijd.”

De broers hadden ook een hekel aan het feit dat bookmakerswinkels eruitzagen als ‘krotten’.

“We hebben ons spel verbeterd, we hadden tapijten.”

De formule bleek succesvol en de broers kochten langzaam meer winkels, waarbij de eerste paar door hun zussen werden gerund, waardoor het familiebedrijf werd versterkt. Tegen het midden van de jaren tachtig hadden ze meer dan 70 Betfred-winkels.

Bijschrift afbeelding, Een Betfred-winkel in het centrum van Manchester

Maar het was een incident tijdens deze gestage expansie die ertoe leidde dat Peter Done de gokwereld achter zich liet. De broers moesten een zaak buitengerechtelijk regelen met een medewerker van een nieuwe winkel die ze overnamen.

Ze voelden zich gekneusd door het proces. Dit bracht hen ertoe te investeren in een nieuw bedrijf dat HR-expertise uitbesteedde en juridische kosten dekte op abonnementsbasis.

Dit werd Peninsula en Peter Done is al 35 jaar CEO. Het nieuw gebouwde hoofdkantoor is een glimmende glazen wolkenkrabber en domineert de skyline van Manchester net ten noorden van Victoria Station.

Done’s kantoor kijkt uit op Ordsall, waar hij opgroeide. Het schiereiland is in de loop der jaren gestaag gegroeid en heeft nu meer dan 3.000 werknemers, die wereldwijd meer dan 100.000 bedrijven bedienen, waarvan 40.000 in het VK.

Bijschrift afbeelding, The Peninsula-groep bouwde zijn eigen kantoor, net ten noorden van station Victoria

Onlangs is het klantenbestand van het bedrijf in de loop van de pandemie met meer dan 12% gegroeid, terwijl bedrijven over de hele wereld hun best deden om hun HR- en veiligheidsbeleid bij te werken, of het nu gaat om thuiswerken, sociale afstand of vaccinatieregels. Na verloop van tijd lijkt zijn carrièregokje zijn vruchten af ​​te werpen.

Halverwege de jaren tachtig, hoewel de toekomst van het bedrijf veelbelovend was, waren de kansen op succes niet duidelijk en moesten de broers een keuze maken. Wie zou het runnen?

De beslissing over wie Betfred moest verlaten, werd volgens Peter Done in de stijl van een echte gokker genomen.

“Fred zei: laten we een munt opgooien, ik heb hem gewonnen, en hij zei ‘ga maar’, voordat ik iets kon zeggen,” herinnert hij zich met een glimlach.

Dus Peter Done liet de leiding van Betfred over aan zijn oudere broer, hoewel hij een grootaandeelhouder blijft.

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, Peter’s oudere broer Fred Done, met Sir Alex Ferguson

Was het vertrek om uit de schaduw te treden van zijn oudere broer, Fred, wiens naam tenslotte letterlijk deel uitmaakte van het bedrijf? Ging het om een ​​weddenschap op zichzelf?

“Allereerst, vanaf de vroege dagen dat hij het kussen over mijn hoofd legde, dat was het voor overheersing, kon ik voor mezelf opkomen”, zegt Done snel.

Ging het toen om een ​​verlangen om het stigma van gokken achter zich te laten, dat veel gemeenschappen treft, en vooral, zoals studies hebben aangetoond, het soort achtergestelde gebieden waarin hij opgroeide?

Done zegt dat dat niet het geval was. “Gokken krijgt een slechte naam, maar de overgrote meerderheid van de mensen die naar een gokwinkel gaan, doen het voor de lol en doen het op eigen zak.”

De verklaring van Done voor het feit dat hij gokwinkels de rug toekeert, is dat hij gewoon de voorkeur gaf aan de kansen in de wereld van HR-verzekeringen en hij genoot van de uitdaging om een ​​nieuw bedrijf op te schalen.

De lessen die hij als tiener in de gokwinkels heeft geleerd, gebruikt hij echter nog steeds, hoewel zijn werkplek tegenwoordig nauwelijks meer anders kan zijn, zegt hij. De multi-level kantoren van Peninsula zijn die van een typisch callcenter, met banken met mensen die via headsets aan het chatten zijn. Alles is licht en glanzend en de muren zijn bedekt met motiverende slogans. En er zijn tapijten.

“Het draait allemaal om verlengingen en terugkerende inkomsten”, legt Done uit als het gaat om de kans op succes van het bedrijf. De klanten die zich aanmelden bij Peninsula zijn in die zin niet anders dan gokkers in een gokwinkel uit de jaren 60. De kwaliteit van de dienstverlening bepaalt of iemand terugkomt. En het is goedkoper om een ​​klant te verlengen dan om een ​​nieuwe aan te maken.

Een zakelijk advies dat Done de afgelopen jaren heeft geleerd, is echter dat je die goede service alleen op schaal bereikt als je je medewerkers goed behandelt en stimuleert – dus hij streeft naar een hoog personeelsbehoud en maakt er een beleid van om opvallend te belonen degenen die goede service verlenen.

Bijschrift afbeelding, De winkelvloer van Peninsula – een wereld verwijderd van de gokwinkels waar Done zijn core business vaardigheden leerde

Een van zijn eigen beloningen voor zijn zakelijk succes is dat hij kan omgaan met mensen van de voetbalclub Manchester United, een team dat hij al sinds zijn kindertijd steunt. Hij is een vaste klant in het Old Trafford-stadion, samen met zijn broer, en vermengt zich met senior figuren van de club, zowel uit het verleden als het heden.

Een goede vriend is de legendarische manager Sir Alex Ferguson, die hem een ​​paar jaar geleden een gedenkwaardig advies gaf toen ze een drankje dronken op vakantie. een besluit nemen.”

Peter Done heeft het gevoel dat zijn tijd in het bedrijfsleven die voorschriften heeft gevolgd, niet in de laatste plaats omdat zijn familie het eigendom – en dus de controle – heeft gehouden over alle bedrijven die ze hebben opgericht. En wat de besluitvorming betreft, hij staat achter de bepalende factor in zijn carrière, zelfs als het gerechtvaardigd was door een muntstuk – door zijn broer.

Je kunt CEO Secrets-verslaggever Dougal Shaw volgen op Twitter: @dougalshawbbc

.