Budget: miljoenen arme gezinnen getroffen, blijkt uit analyse

Budget: Miljoenen arme gezinnen getroffen, analyse vondstenGepubliceerd21 minuten geledenDelensluitenDelen paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenBegroting 2021Beeldbron, Getty Images

Begrotingswijzigingen om armere gezinnen te helpen de schade van een verlaging van £ 20 op universeel krediet niet te compenseren, zegt een denktank.

De Resolution Foundation zei vorige week dat er enkele “welkome wijzigingen” waren in de begroting van de kanselier.

Maar zo’n 3,6 miljoen gezinnen zullen nog steeds slechter af zijn omdat er niets was om het verlies van een UC-boost van £ 20 per week te vervangen, voegde het eraan toe.

Een tijdelijke UC-verhoging van £ 20, geïntroduceerd aan het begin van de pandemie, werd vorige maand ingetrokken.

De stichting, die zich richt op armere huishoudens, zei dat aanpassingen aan UC 1,3 miljoen gezinnen beter af zullen maken dan vóór de opname vorige maand van de £ 20 per week-boost.

En ongeveer 330.000 gezinnen met een laag inkomen komen in aanmerking voor UC.

‘Niet genoeg’

Maar er zijn nog steeds miljoenen huishoudens die niets hebben om de korting van £ 20 te vervangen, zegt Karl Handscomb, senior econoom bij de denktank.

Hij zei: “De kanselier kondigde vorige week twee zeer welkome grote wijzigingen aan in de universele kredieten in de begroting, die de inkomens van werkende gezinnen met lage en middeninkomens zullen verhogen.

“Door deze veranderingen kunnen miljoenen werknemers meer houden van elk extra pond dat ze verdienen als gevolg van de marginale effectieve belastingtarieven die dalen tot de tarieven die tien jaar geleden voor het laatst werden gezien.

“Maar hoewel welkom, zijn deze veranderingen niet genoeg om de schade te compenseren van de recente verlaging van £ 20 per week naar universeel krediet. Terwijl 1,3 miljoen gezinnen met universeel krediet beter af zullen zijn, zal bijna driekwart van de UC-families hun inkomen zien dalen dit najaar als de kosten van levensonderhoud crunch bijt.”

Hij zei dat UC “buitengewoon goed had gepresteerd” in het helpen van mensen tijdens de crisis, maar voegde eraan toe: “De recente verlaging van de steun betekent dat ons basisvangnet veel te zwak blijft om gezinnen te ondersteunen die met economisch slecht nieuws te maken hebben.”

Miljoenen slechter af in 2022, zegt denktank Belastingdruk stijgt met £ 3.000 per gezin, waarschuwt rapport

De analyse, Taper Cut, onderzocht hoe de verhoging van de werktoelagen met £ 500 per jaar en de vermindering van het tarief van 63% naar 55% van invloed zou zijn op bijna vijf miljoen gezinnen die naar verwachting volgend jaar UC zullen claimen.

Ongeveer 1,3 miljoen gezinnen met een hoger inkomen die UC ontvangen, zullen hiervan profiteren. Een eenverdienerspaar met twee kinderen dat £ 30.000 verdient, ontvangt bijvoorbeeld £ 2.800 in UC onder deze nieuwe regels, vergeleken met £ 2.200 vóór de verwijdering van de verhoging van £ 20.

Maar voor 3,6 miljoen gezinnen zullen deze veranderingen het wegvallen van de UC-boost niet compenseren. Meer dan de helft van de gezinnen op UC zal nog steeds slechter af zijn met meer dan £ 1.000 per jaar, zei de stichting.

Een combinatie van het beëindigen van de verhoging van £ 20 per week en de geleidelijke veranderingen zal ertoe leiden dat 120.000 meer mensen in relatieve armoede leven – na huisvestingskosten – zo concludeerde het rapport.

Een regeringswoordvoerder zei: “Dit zijn belangrijke veranderingen waardoor bijna twee miljoen huishoudens gemiddeld £ 1.000 beter af zijn, en om nog meer gezinnen te helpen profiteren van ons Plan voor Banen zorgt ervoor dat mensen aan het werk gaan, terwijl de meest kwetsbaren, inclusief degenen die dat kunnen.” niet werkt, kan extra voordelen krijgen en helpen met essentiële kosten via ons £ 500 miljoen Household Support Fund.”

.