Boeing sluit deal met families van slachtoffers crash in Ethiopië

Boeing sluit deal met families van slachtoffers van crashes in EthiopiëGepubliceerd3 minuten geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenEthiopian Airlines crash Afbeeldingsbron, Reuters Afbeelding bijschrift, In totaal kwamen 157 mensen om toen vlucht ET 302 van Ethiopian Airlines neerstortte

Boeing heeft een schikking getroffen met de families van de 157 mensen die omkwamen bij de crash van de 737 Max in Ethiopië in 2019.

De vliegtuigmaker aanvaardt aansprakelijkheid voor hun dood, volgens gerechtelijke documenten in Chicago.

In ruil daarvoor zullen de families van de slachtoffers geen schadevergoeding eisen van het bedrijf.

Advocaten van de families van de slachtoffers zeiden dat Boeing nog steeds “volledig verantwoordelijk” zou worden gehouden en verwelkomden de overeenkomst als een belangrijke mijlpaal.

De overeenkomst maakt de weg vrij voor gezinnen buiten de VS, in landen als Ethiopië en Kenia, om schadevergoeding te eisen via de Amerikaanse rechtbanken, in plaats van in hun thuisland, wat moeilijker kan zijn en tot lagere betalingen kan leiden.

Mark Pegram in het VK, wiens zoon Sam een ​​van de slachtoffers was, zei: “Het belangrijkste positieve voor ons is dat Boeing aansprakelijkheid toegeeft en de schuld niet afwentelt op Ethiopian Airlines of de piloten… we wilden dat ze hun hand vasthielden omhoog.”

Sam’s moeder Debbie vertelde de BBC: “Het enige wat we willen doen met enige compensatie is het opzetten van een liefdadigheidsinstelling in Sam’s naam. Het is wat we willen doen en het is wat Sam zou hebben gewild dat we zouden doen.”

Voormalige Boeing 737 Max-piloot beschuldigd van fraudeBoeing-directeuren geconfronteerd met rechtszaak van investeerders over crashesBoeing moet $ 2,5 miljard betalen over 737 Max-samenzwering

Op het moment van de crash was de 737 Max het best verkochte vliegtuig van Boeing.

Maar twee dodelijke ongevallen binnen vijf maanden – de vlucht van Ethiopia Airlines uit Addis Abeba en daarvoor een Lion Air-jet dat in zee voor Indonesië neerstortte – gaven aan dat er ernstige fouten waren met het vliegtuig.

De vliegtuigen stonden 20 maanden aan de grond, terwijl er onderzoeken plaatsvonden, maar mochten sindsdien terugkeren naar operaties nadat het bedrijf aanzienlijke wijzigingen had aangebracht in hun software en training.

Schadeclaims

De overeenkomst die is bereikt in Chicago, Illinois, waar het hoofdkantoor van Boeing is gevestigd, opent de weg voor het indienen van schadeclaims.

Hoewel het geen specifiek niveau van vergoeding voor de families van de slachtoffers bepaalt, zal de overeenkomst volgens de Seattle Times de omvang en reikwijdte van eventuele verdere procedures beperken.

De bepaling om geen punitieve schadevergoeding te eisen, sluit ook de deur voor verdere juridische inspanningen om misstanden binnen Boeing aan het licht te brengen, meldde de krant.

“Boeing zet zich in om ervoor te zorgen dat alle families die dierbaren hebben verloren bij de ongevallen volledig en eerlijk worden gecompenseerd voor hun verlies”, zei de vliegtuigmaker in een verklaring.

“Door de verantwoordelijkheid te aanvaarden, stelt de overeenkomst van Boeing met de families de partijen in staat hun inspanningen te concentreren op het bepalen van de juiste vergoeding voor elk gezin.”

Advocaten van de slachtoffers hebben een verklaring vrijgegeven waarin staat dat Boeing onder de overeenkomst toegaf “dat de 737 Max zich in een onveilige toestand bevond en dat het niet zal proberen iemand anders de schuld te geven” voor de crash.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor de families in hun streven naar gerechtigheid tegen Boeing, omdat het ervoor zal zorgen dat ze allemaal gelijk worden behandeld en in aanmerking komen voor volledige schadevergoeding volgens de wet van Illinois, terwijl ze een weg creëren om tot een definitieve oplossing te komen, of ze nu door middel van schikkingen of een proces”, aldus de advocaten.

In januari stemde Boeing in met een uitgestelde vervolgingsovereenkomst met het Amerikaanse ministerie van Justitie, inclusief $ 2,5 miljard (£ 1,9 miljard) aan boetes en compensatie als gevolg van de 737 Max-crashes, waaronder de Lion Air-crash in oktober 2018.

.