Biden: Infrastructuurwet is ‘monumentale stap voorwaarts’

Biden: Infrastructuurwet is ‘monumentale stap voorwaarts’Gepubliceerd16 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

President Joe Biden heeft de goedkeuring van zijn mijlpaalpakket voor infrastructuuruitgaven van $ 1 biljoen (£ 741 miljard) geprezen als een “monumentale stap voorwaarts”.

Onderhandelingen over de ingrijpende wet voor openbare werken – die het Huis van Afgevaardigden met 228-206 stemmen heeft aangenomen – zorgden voor een bittere verdeeldheid onder de Democraten.

“Eindelijk, infrastructuurweek”, zei Biden tegen verslaggevers. “Ik ben zo blij om dat te zeggen: infrastructuurweek.”

Een ambitieuzere rekening voor sociale uitgaven waar de liberalen de voorkeur aan gaven, werd in de wacht gezet.

Het infrastructuurpakket gaat nu naar het bureau van de heer Biden om te worden ondertekend in de wet.

Gefactureerd als een “once-in-a-generation” bestedingsmaatregel, stelt de infrastructuurwetgeving $ 550 miljard aan nieuwe federale uitgaven voor, in de komende acht jaar, om snelwegen, wegen en bruggen te verbeteren, en om stadsvervoersystemen en passagiersspoornetwerken te moderniseren .

De overeenkomst voorziet ook in financiering voor schoon drinkwater, snel internet en een landelijk dekkend netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Het is de grootste federale investering in de infrastructuur van het land in decennia en wordt gezien als een grote binnenlandse overwinning voor de Amerikaanse president.

“We hebben als natie een monumentale stap voorwaarts gezet”, zei Biden tegen verslaggevers. “We hebben iets gedaan dat al lang had moeten gebeuren… een eenmalige investering die miljoenen banen zal scheppen bij de modernisering van de infrastructuur, onze wegen, onze bruggen, onze breedband, allerlei zaken”.

Een infrastructuurwet om meer dan Amerikaanse bruggen te repareren Biden ziet herbouwde wegen als route om racisme te verdrijvenVijf enorme uitdagingen voor Joe Biden

Het zal op verschillende manieren worden gefinancierd, waaronder niet-bestede noodhulpfondsen van de Covid-pandemie.

De goedkeuring ervan markeert een enorme prestatie voor de regering-Biden te midden van lage goedkeuringsclassificaties en een nederlaag voor de Democraten bij de gouverneursverkiezingen van Virginia deze week.

Drie maanden geleden sloten 19 Republikeinen zich aan bij de Democraten om de wetgeving goed te keuren in de gelijk verdeelde Senaat, een zeldzame tweeledige prestatie in een steeds verdeelder wordend Congres.

Vrijdag ging het wetsvoorstel ook door het Huis met steun van 13 Republikeinen. Maar meer liberale wetgevers weigerden de definitieve versie en klaagden dat het belangrijkste liberale beleid was geschrapt in ruil voor de tweeledige overwinning.

Afbeeldingsbron, ReutersAfbeelding bijschrift, Het wetsvoorstel voorziet in financiering voor het upgraden van snelwegen, wegen en bruggen, naast andere belangrijke projecten

Zes Democraten stemden tegen, waaronder Alexandria Ocasio-Cortez uit New York en Ilhan Omar uit Minnesota. De groep van zes – genaamd The Squad – behoort tot de meest linkse en progressieve leden van het Huis.

Leden van de Congressional Progressive Caucus beloofden dat ze de infrastructuurwet niet zouden steunen totdat ze hadden gestemd over een afzonderlijke sociale welzijnswet die $ 1,75 biljoen toewijst voor initiatieven op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en klimaatverandering.

Als het wordt aangenomen, zou het de grootste uitbreiding van het Amerikaanse vangnet in meer dan 50 jaar inluiden.

Democraten controleren beide kamers van het Congres met een zeer kleine meerderheid, dus er zou bijna universele steun nodig zijn voor de goedkeuring van het wetsvoorstel.

Centrist-democraten blijven bezwaar maken tegen de omvang en reikwijdte van het uitgestrekte wetsvoorstel. Ze dringen aan op een volledige boekhouding van de economische gevolgen ervan.

Op vrijdag kwamen de leiders van het Huis tot een compromis en drongen aan op een stemming over de infrastructuurwet, vergezeld van een procedurele stemming om het debat over de rekening voor sociale uitgaven te starten. De kamer keurde de procedurele stemming zaterdag vroeg goed met 221 stemmen voor en 213 tegen.

Het opstellen van een onafhankelijke beoordeling van de volledige kosten van de sociale uitgaven zal naar verwachting ten minste twee weken duren, hoewel de Democratische leiders hebben gezegd dat ze er vertrouwen in hebben dat de rekening vóór de Thanksgiving-vakantie eind november zal worden aangenomen.

Na maanden van onderhandelen, onderhandelen en reizen terug naar af, staat de tweeledige infrastructuurwet van Joe Biden op het punt om infrastructuurwet te worden.

De definitieve goedkeuring in het Congres werd bereikt door een overeenkomst tussen liberalen en centristen in de Democratische Partij om de infrastructuurwet nu goed te keuren en tegen 15 november in het Huis van Afgevaardigden te stemmen over een groter pakket sociale uitgaven.

Dat betekent een sprong in het diepe – en een tactische terugtocht – van de liberalen die erop hadden aangedrongen dat de infrastructuur en de uitgavenrekeningen tegelijkertijd werden goedgekeurd. Het was een sprong te ver voor het handjevol liberalen dat nog nee stemde. Maar met een paar Republikeinen aan boord, en Joe Biden die publiekelijk aandrong op een stemming en progressieven beloofde dat de uitgavenrekening snel zou komen, ontstond er een weg naar een doorgang.

Natuurlijk kunnen beloftes worden gebroken – en er is nog steeds de mogelijkheid dat centristen het uitgavenpakket kunnen laten ontsporen, hetzij in het Huis of nadat het de Senaat heeft bereikt. In de tussentijd heeft de infrastructuurwet, met honderden miljarden dollars voor wegen, bruggen, leidingen en groene energie, echter de finish bereikt, wat de heer Biden een kenmerkende tweeledige wetgevende overwinning opleverde.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Mediabijschrift, Kan de volgende generatie Amerika verenigen? .