Bekledingscrisis: ‘Sommige dagen kan ik het huis niet uit’

Bekledingscrisis: ‘Sommige dagen kan ik het huis niet uit’Gepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenAfbeelding bijschrift, De verkoop van de flat van Sophie Grayling ging niet door nadat gevaarlijke gevelbekleding werd ontdekt

“Het is als een verlammende depressie waarin je niet kunt opstaan. Mijn angst is echt erg, op sommige dagen kan ik het huis niet uit.”

Sophie Grayling, 28, kocht een flat met twee bedden in Chelmsford, Essex, slechts enkele weken nadat haar zoon Reuben in 2017 werd geboren. Het moest een veilige plek zijn om een ​​kind op te voeden, maar dat veranderde snel.

In december 2020 kreeg de moeder van één te horen dat het gebouw gevaarlijke buitenbekleding had en als gevolg daarvan ging de verkoop van haar eigendom niet door. Sindsdien zei ze dat ze zich “gevangen en hulpeloos” voelde.

Zorgen over de veiligheid van gebouwen werden veroorzaakt door de brand in de Grenfell Tower in 2017, waarbij 72 mensen omkwamen. Een onderzoek wees uit dat het type bekleding dat werd gebruikt de belangrijkste oorzaak was van de snelle verspreiding van de brand.

Naar schatting wonen nog steeds meer dan een half miljoen mensen in flats met gevaarlijke bekleding en brandbare materialen. Sommigen worden geconfronteerd met rekeningen van meer dan £ 100.000 om hun eigendommen veilig te stellen.

‘Leven met een aanhoudend trauma’

Nieuw onderzoek, exclusief gedeeld met de BBC, door de Universiteit van Sheffield en het UK Collaborative Centre for Housing Evidence, concludeerde dat de veiligheidscrisis in gebouwen een “catastrofale impact heeft op de mentale gezondheid van sommige pachters”.

Het onderzoek van dr. Jenny Preece is gebaseerd op een reeks diepte-interviews die in de zomer zijn uitgevoerd met getroffen erfpachters uit Engeland en Wales.

Kunnen we hier een link naar ons iPlayer-document plaatsen: Gevaarlijke gebouwen in Groot-Brittannië – Is mijn huis veilig? (stuur de link door als hij klaar is)

“Verschillende mensen spraken over een crisispunt en hulp van een huisarts; ze voelden zich gevangen en het leidde tot gevoelens van zelfmoord en zelfbeschadiging.

“Sommige deelnemers slikten antidepressiva vanwege de gevolgen voor de geestelijke gezondheid van de problemen waarmee ze leefden: je zit vast en je kunt er letterlijk niets aan doen”, aldus het rapport.

Bijschrift bij de afbeelding, uit onderzoek van dr. Jenny Preece onder pachters bleek dat sommigen “gevoelens van zelfmoord en zelfbeschadiging” hadden

De gevolgen werden vergeleken met het doormaken van “aanhoudende trauma’s”. Erfpachters spraken over het verlies van controle over hun eigen leven, het onvermogen om plannen te maken voor de toekomst, geen tijdschema voor het oplossen van veiligheidsproblemen in gebouwen en de verlammende financiële last op hun schouders.

Een ander bekledingsslachtoffer, Will Martin, beschreef het als “als een bal en ketting om je benen gewikkeld”.

De heer Martin, 33, is een arts in opleiding die eigenaar is van een flat in Sheffield met gevaarlijke bekleding. Hij is mede-oprichter van de campagne Organization UK Cladding Action Group en heeft geholpen bij het organiseren van landelijke protesten en demonstraties. Dat was zijn manier om ermee om te gaan, maar de heer Martin zegt dat hij diep spijt heeft van zijn beslissing om ooit een flat te kopen.

Bijschrift afbeelding, Will Martin was mede-oprichter van de campagneorganisatie UK Cladding Action Group

“Ik schaamde me en schaamde me diep dat ik, een verstandig persoon, deze kolossale fout en beoordelingsfout heb gemaakt door dit onroerend goed te kopen. De afgelopen vier jaar en de impact die het heeft gehad op mijn geestelijke gezondheid zal me voor altijd bijblijven. Het is martelend geweest”, zei hij.

“De overheid heeft altijd gezegd dat pachters niet hoeven te betalen, maar de realiteit is dat velen worden geconfronteerd met een constant spervuur ​​​​van volledig onbetaalbare rekeningen en, naast het betalen uit eigen zak, legt het huidige onderzoek van de Universiteit van Sheffield de geestelijke gezondheid bloot kosten waar velen dagelijks mee te maken hebben.”

Terug in Essex ging mevrouw Grayling naar haar huisarts voor hulp en kreeg ze medicijnen tegen angst voorgeschreven. Haar arts was zo geschokt door de situatie dat hij haar plaatselijke parlementslid, Vicky Ford, schreef met het verzoek de kwesties in het parlement aan de orde te stellen. Hij schreef: “Sophie voelt zich volkomen gevangen. Ze kan niet opnieuw een hypotheek afsluiten, ze kan niet verkopen.”

Mevrouw Grayling, die in de financiële sector werkt, vertelde de BBC: “Ik werk zo hard, constant, om een ​​werkende moeder te zijn, om een ​​dak boven ons hoofd te hebben en de gedachte die in een oogwenk zou kunnen verdwijnen, omdat andere mensen hebben moeten hierdoor failliet verklaren.”

‘Adviesondersteuning’

Vorig jaar waarschuwde de House of Commons Housing Select Committee, bestaande uit een groep partijoverschrijdende parlementsleden, dat het bekledingsschandaal een volksgezondheidscrisis aan het worden was. Psychologen hebben de BBC verteld dat mensen die lange tijd in deze omstandigheden leven, counseling en therapie nodig hebben om er doorheen te komen.

Bijschrift bij de afbeelding, professor Sir Cary Cooper zegt dat de getroffen pachters “adviesondersteuning” nodig hebben

Professor Sir Cary Cooper is een vooraanstaand stress-expert en arbeidspsycholoog aan de Universiteit van Manchester.

“In het leven zijn onzekerheid en gebrek aan controle de twee belangrijkste oorzaken van stress, en deze mensen hebben het in tonnen”, zei professor Cooper.

“Nummer één, je weet dat je wat geld moet ophoesten. Nummer twee, je weet niet hoeveel en het kan aanzienlijk zijn. Dus de zorgen daarover, en bovenal, deze mensen hebben echt ondersteuning en ze zullen begeleiding nodig hebben.”

Media-onderschrift: “We betalen om in een donkere, saaie doos te leven”

Volgens dr. Preece was de financiële last, in plaats van veiligheidsproblemen, vaak de grootste bron van zorg voor pachters. Ze zei: “Als we geen verandering in beleid of overheidsacties zien, waar gaat het dan eindigen?”

Haar rapport deed een reeks aanbevelingen, waaronder een dringend verzoek aan de regering om een ​​audit uit te voeren van het aantal getroffen gebouwen en de financiering uit te breiden tot gebouwen van alle hoogtes en alle soorten brandveiligheidsproblemen. Het riep ook op tot de oprichting van een taskforce om ontwikkelaars en fabrikanten te vervolgen voor compensatie.

Afbeeldingsbijschrift, Sophie Grayling hoopt dat ze haar flat snel kan verkopen omdat de ontwikkelaar heeft ingestemd om te betalen om de bekleding te vervangen

Het gebouw van mevrouw Grayling in Chelmsford is minder dan 18 meter hoog en komt daarom niet in aanmerking voor overheidsfinanciering om de gebreken te herstellen. Na maanden van onzekerheid heeft de ontwikkelaar van haar blok nu toegezegd te betalen voor het verwijderen en vervangen van de gevaarlijke bekleding. Ze hoopt dat ze binnenkort de flat kan verkopen en verder kan met haar leven.

“Ik ben het topje van de ijsberg, ik voel me gelukkig, ik heb steun van vrienden en familie, mijn liefde voor mijn zoon heeft me erdoorheen geholpen, heeft me uit de diepste wanhoop gehaald en betekende dat ik hulp kreeg”, voegde ze eraan toe.

Afbeeldingsbron, PA MediaImage-bijschrift, Bekleding wordt verwijderd uit een torenflat in Manchester

De regering heeft een Building Safety Fund van £ 5 miljard beloofd om ontvlambare bekleding van hoogbouw van meer dan 18 meter hoog te verwijderen, maar parlementsleden schatten dat de totale kosten £ 15 miljard zouden bedragen.

Een woordvoerder van het Department for Leveling Up Housing and Communities (DLUHC) zei dat het departement te zijner tijd “verdere voorstellen” zou doen om pachters in lage en middelhoge blokken te ondersteunen.

“Het is onaanvaardbaar en oneerlijk dat erfpachters met hoge rekeningen worden geconfronteerd – zij zijn hierin onschuldige partijen en we erkennen de impact die dit kan hebben op hun geestelijke gezondheid.

“Gebouweigenaren en industrie moeten gebouwen veilig maken zonder kosten door te berekenen aan erfpachters.

“De meeste flatgebouwen zijn veilig en hebben geen dure werken nodig, en we blijven extreme risicoaversie uit de markt verdrijven door een meer evenredige, op feiten gebaseerde benadering van kredietverstrekkers en verzekeraars aan te moedigen”, aldus een woordvoerder van DLUHC.