Atom Bank introduceert vierdaagse werkweek zonder loonsverlaging

Atom Bank introduceert vierdaagse werkweek zonder loonsverlaging

Door Daniel Thomas
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd7 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie Afbeeldingsbron, Atom Bank Afbeeldingsonderschrift, Mark Mullen leidt Atom Bank sinds 2014

De online bank Atom Bank heeft voor haar 430 medewerkers een vierdaagse werkweek ingevoerd zonder loonsverlaging.

Werknemers werken nu 34 uur verdeeld over vier dagen en krijgen maandag of vrijdag vrij, waar ze voorheen 37,5 uur over de hele week uitwerkten.

Baas Mark Mullen vertelde de BBC dat het geïnspireerd was door de pandemie en zou helpen het welzijn te verbeteren en personeel te behouden.

Werknemers zullen echter meer uren moeten werken op de dagen dat ze binnen zijn.

“Vóór Covid was de conventionele wijsheid dat je moest pendelen, de hele dag aan een bureau moest zitten en dat proces moest herhalen wanneer je naar huis reisde”, zei de heer Mullen, die sinds 2014 leiding geeft aan de in Durham gevestigde bank.

“Covid heeft ons laten zien dat het niet nodig was … Ik denk dat 9-5, van maandag tot vrijdag, een behoorlijk ouderwetse manier van werken is.”

‘Ik zie mezelf niet teruggaan naar een vijfdaagse week’Vierdaagse week ‘een overweldigend succes’ in IJsland

Atom was een van de eerste digitale challenger-banken in het VK en had het afgelopen boekjaar £ 2,7 miljard aan leningen in de boeken. De nieuwe werkregelingen gingen in op 1 november nadat uit een beoordeling bleek dat ze geen invloed zouden hebben op de klantenservice of de productiviteit.

De heer Mullen zei dat de nieuwe regeling vrijwillig was, maar sterk weerspiegelde de voorkeur van zijn personeel voor flexibeler werken.

“Iedereen wordt geacht zich eraan te houden”, voegde hij eraan toe. “Ik kan mijn personeel geen e-mails sturen op een vrijdag, ik kan niet verwachten dat ze erop reageren.”

Afbeeldingsbron, Atom BankAfbeelding bijschrift, Het hoofdkantoor van de bank in Durham

Werkpatronen zijn in de loop van de tijd veranderd. In de 19e eeuw werkten de meeste Britse arbeiders zes dagen per week, maar in de jaren dertig maakten Henry Ford in de VS en apotheekketen Boots in het VK het tweedaagse weekend populair als een manier om het welzijn en de productiviteit te vergroten.

Nu neemt de roep om een ​​vierdaagse werkweek toe, terwijl soortgelijke beweringen worden gedaan dat het het leven van mensen zou kunnen verbeteren.

Recent onderzoek wees uit dat proeven van een vierdaagse werkweek onder werknemers in de publieke sector in IJsland een “overweldigend succes” waren en hielpen om stress en burn-out te verminderen.

En Microsoft Japan zei dat de verkoop met bijna 40% was gestegen tijdens een experiment waarbij het personeel in 2019 een vierdaagse week werkte met volledig loon.

Sommige werkgevers zijn echter van mening dat dit niet het juiste is om te doen.

In 2019 schrapte de Britse wetenschappelijke onderzoeksstichting de Wellcome Trust plannen om een ​​vierdaagse proefweek voor haar 800 hoofdkantoorpersoneel uit te proberen, omdat het “te operationeel complex” zou zijn.

De beslissing volgde op een onderzoek van drie maanden waaruit bleek dat het comprimeren van werk in een venster van maandag tot en met donderdag het welzijn van sommige werknemers negatief kan beïnvloeden en de productiviteit kan schaden.

‘Verhoogde blootstelling aan stress’

“Het is ongetwijfeld een positieve zet voor werkgevers om de werkuren van mensen te verminderen zonder de beloning in gevaar te brengen”, vertelde Ben Willmott, hoofd van de openbare orde van het Chartered Institute of Professional Development, aan de BBC.

“Ik denk echter dat de uitdaging van het simpelweg verminderen van de werkuren van mensen zonder andere veranderingen, is dat je de blootstelling aan stress kunt vergroten, wat nu al een van de belangrijkste oorzaken is van werktijdverlies door ziekteverzuim.”

Atom vraagt ​​zijn medewerkers om hun uren in te korten in een kortere periode, en in verhouding zijn hun uren niet met een hele dag verminderd. Maar de heer Mullen zei dat werknemers nog steeds hetzelfde betaald zouden krijgen en zouden genieten van een “driedaags weekend voor altijd”.

Hij hoopt ook dat het zal helpen talent aan te trekken in een tijd waarin het personeelsverloop bij de bank “ongewoon” hoog is als gevolg van de pandemie.

“Nu Covid-19 ervoor zorgt dat grote aantallen mensen heroverwegen hoe ze hun leven willen leiden, is alles wat leidt tot productievere, gezondere en, cruciaal, gelukkigere collega’s, een overwinning voor iedereen”, voegde hij eraan toe.

.