737 Max: Boeing weerlegt nieuwe veiligheidsproblemen

737 Max: Boeing weerlegt nieuwe veiligheidsproblemen

Door Theo Leggett
Zakelijke correspondent, BBC News

Gepubliceerd14 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, ReutersBijschrift afbeelding, A 737 Max landt na een testvlucht op Boeing Field in juni 2020

Het wordt wel “het meest onderzochte transportvliegtuig in de geschiedenis” genoemd, maar sommige critici geloven dat Boeing’s 737 Max nog steeds niet veilig is.

Het werd vorig jaar door de Amerikaanse regelgevers goedgekeurd om opnieuw passagiers te vliegen, nadat het aan de grond was gehouden na twee catastrofale ongevallen.

Sindsdien zijn er echter een aantal potentieel ernstige problemen gemeld tijdens 737 Max-vluchten.

Boeing houdt vol dat het vliegtuig zowel veilig als betrouwbaar is.

Op 14 oktober steeg een 737 Max op vanaf de luchthaven Boeing Field in Seattle, op weg naar Brussel. Het was een bezorgvlucht, waarmee het gloednieuwe vliegtuig aan het werk ging voor de eigenaren, de reisgroep Tui.

Maar enkele minuten na de reis van 5.000 mijl meldden de piloten een dringend “vluchtcontroleprobleem” en moesten terugkeren. Het vliegtuig landde kort daarna veilig.

Het probleem, gekoppeld aan de automatische piloot, werd relatief snel verholpen. Het vliegtuig vertrok de volgende dag weer naar Brussel en vliegt sindsdien regelmatig.

Dit was echter geen geïsoleerd incident.

Spoedgevallen

Wanneer een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij of reparatiestation een ernstige storing, storing of defect aan boord van een vliegtuig ontdekt, moet het de Amerikaanse toezichthouder, de Federal Aviation Administration (FAA), op de hoogte stellen via een zogenaamd “service moeilijkheidsrapport”.

Er zijn meer dan 180 van dergelijke meldingen geweest sinds de 737 Max weer in gebruik werd genomen.

De meeste fouten werden gevonden op vliegtuigen die aan de grond stonden. Maar bij 22 gelegenheden deden ze zich tijdens de vlucht voor en bij vier daarvan verklaarden de piloten noodsituaties.

Voormalige Boeing 737 Max-piloot beschuldigd van fraude Boeing sluit deal met crashfamilies in EthiopiëCoronavirus: Boeing zegt dat vliegreizen in 2024 hersteld zullen zijn

Amerikaanse piloten hebben ook nog twee keer noodtoestanden uitgeroepen vanwege motorstoringen. Deze gebeurtenissen komen momenteel niet voor in de database van de FAA, maar zijn gerapporteerd op de website van Aviation Herald, waar ongevallen en incidenten in de commerciële luchtvaart worden vermeld.

De problemen deden zich voor in een Amerikaanse vloot die nog steeds relatief klein is, met minder dan 160 vliegtuigen die medio oktober werden afgeleverd – waarvan sommige aan het begin van het jaar enkele weken aan de grond stonden na de ontdekking van elektrische problemen.

Rapporten over serviceproblemen worden ook openbaar gemaakt door de Canadese toezichthouder Transport Canada. Uit de database blijkt dat de Canadese vloot van 56 737 Max-vliegtuigen 19 rapporten heeft gegenereerd, waarvan vijf met betrekking tot incidenten tijdens de vlucht.

De 737 Max blijft onder intensief toezicht staan. Het vliegtuig stond vanaf maart 2019 20 maanden aan de grond, nadat het betrokken was geweest bij twee zware ongevallen, waarbij 346 mensen omkwamen.

Afbeeldingsbron, Reuters Afbeelding bijschrift, De site in de buurt van Addis Abeba waar Ethiopian Airlines-vlucht ET302 in maart 2019 neerstortte

De vluchtbesturingssoftware werd aangepast om een ​​ernstige fout te verwijderen die bij beide crashes was betrokken. Andere fysieke wijzigingen werden aangebracht in het vliegtuig.

Het is belangrijk om te benadrukken dat geen van de problemen die aan de FAA en Transport Canada zijn gemeld, rechtstreeks verband houden met de oorzaken van deze crashes of met de wijzigingen die daarna zijn aangebracht.

Maar ze omvatten wel problemen met enkele kritieke systemen, waaronder de motoren die worden gebruikt om de horizontale stabilisator aan te passen – de vleugel op het staartvlak van het vliegtuig.

Er zijn ook fouten geweest met motoren, vluchtbesturingssystemen, hydrauliek en bedrading.

Vooral de horizontale stabilisator is van vitaal belang om het vliegtuig gecontroleerd te laten vliegen.

Het kan handmatig worden aangepast, met behulp van een wiel bij de knie van de piloot. Maar onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als het vliegtuig te snel gaat, is dat misschien niet mogelijk vanwege de aerodynamische belastingen.

Joe Jacobsen is een voormalig senior veiligheidsingenieur bij de FAA, die zeer kritisch was over de manier waarop het bureau de 737 Max oorspronkelijk heeft gecertificeerd.

Hij zegt dat de rapporten reden tot bezorgdheid geven, met name met betrekking tot de stabilisatormotoren, bedrading en vluchtcontrolesystemen. Dergelijke problemen, zegt hij, zijn het meest waarschijnlijk te wijten aan de productie.

“Als ze niet productiegerelateerd zijn”, zegt hij, “dan hebben we een probleem met de systeemveiligheidsanalyse, omdat ik niet geloof dat we hadden kunnen voorspellen dat dit aantal storingen zo’n korte tijdspanne is met zo’n kleine vloot van vliegtuig.”

Afbeeldingsbron, Getty Images

Gilles Primeau, een Canadese expert op het gebied van vluchtcontrolesystemen, is ook gealarmeerd. Hij heeft eerder aan Canadese wetgevers getuigd dat naar zijn mening het stabilisator-trimsysteem op alle 737-varianten, niet alleen de Max, “verouderd” is en onvoldoende ingebouwde redundantie heeft in geval van storingen.

Hij zegt dat “een fundamenteel concept voor veiligheidskritieke systemen is dat als de effecten en de ernst van een storing een gevaar veroorzaken, de frequentie van optreden door het ontwerp niet frequent genoeg moet worden gemaakt… verlies van de positie van de horizontale stabilisator kan catastrofaal zijn”.

Coronavirus: Boeing zegt dat vliegreizen tegen 2024 moeten herstellen Boeing’s 737 Max-vliegtuig opnieuw onder de loep Tekenen van ‘metaalmoeheid’ op vliegtuigmotor in Denver

Ed Pierson is een voormalig senior manager bij Boeing’s 737-fabriek, in de buurt van Seattle, die eerder ernstige bezorgdheid heeft geuit over de productienormen in de fabriek. Hij noemt het aantal storings- en defectmeldingen “zeer verontrustend”.

“Ik ben bang dat dit slechts het topje van de ijsberg is”, zegt hij en voegt eraan toe: “Je kunt je afvragen wat de eigen onderhoudsrapporten van de luchtvaartmaatschappij zeggen over de toestand van deze vliegtuigen, als de verplichte rapportage er zo uitziet.”

‘Niet onredelijk’

Niet alle experts zijn echter zo gealarmeerd. Dai Whittingham, chief executive van de UK Flight Safety Committee, heeft de gegevens ook gezien.

“Ik denk niet dat het een onredelijk aantal voorvallen is”, legt hij uit. “Met een vloot van zo’n omvang, is het geen onverwacht niveau van problemen, voor de lange tijd.

“Het zijn complexe systemen, dus deze dingen gebeuren”

Boeing heeft niet gereageerd op specifieke vragen over de storingen in de service moeilijkheidsrapporten.

In een verklaring staat: “Sinds de 737 Max weer in gebruik is genomen, hebben luchtvaartmaatschappijen bijna 240.000 vluchten over de hele wereld gevlogen en voeren ze dagelijks meer dan 1.300 vluchten uit.

“De betrouwbaarheid tijdens gebruik is meer dan 99% en komt overeen met andere commerciële vliegtuigmodellen”.

Mensen die dicht bij het 737 Max-programma staan, erkennen echter dat er specifieke problemen zijn geweest met stabilisatortrimmotoren en dat er wijzigingen zijn aangebracht om deze te verhelpen.

De BBC begrijpt ook dat er regelmatig wekelijkse bijeenkomsten plaatsvinden tussen de lucht- en ruimtevaartgigant en vertegenwoordigers van de motorfabrikant CFM International, onder meer om de hoofdoorzaken van storingen en uitval tijdens de vlucht aan te pakken.

De FAA zei ondertussen: “Toen we de 737 Max weer in gebruik namen, merkten we dat er routine-incidenten zouden optreden met het vliegtuig, net als met elk ander merk en model vliegtuig.

“De FAA pakt deze problemen aan via hetzelfde continue operationele veiligheidsproces dat we bieden voor de hele Amerikaanse commerciële vloot. We hebben geen gemelde incidenten gezien die te wijten zijn aan het opnieuw ontworpen geautomatiseerde vluchtcontrolesysteem op de Max.”

.