Worden hypotheken duurder? en andere budgetvragen

Worden hypotheken duurder? en andere budgetvragenGepubliceerd3 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Mensen onderzoeken de details van de begroting van kanselier Rishi Sunak om te zien wat het voor hen betekent.

Onze personal finance-correspondent Kevin Peachey beantwoordt enkele van uw vragen:

Zal de begroting de hypotheekrente doen stijgen? (John Burnie)

De hypotheekrentes waren de laatste tijd historisch gezien erg laag – en dat is deels de reden waarom er tijdens de pandemie zo’n grote vraag naar woningen was.

De kosten van levensonderhoud (gemeten aan de hand van inflatie – het tempo waarmee de prijzen stijgen) zullen volgend jaar naar verwachting met 4% stijgen. Normaal gesproken zou je verwachten dat de inflatie wordt beheerst door hogere rentetarieven, wat vaak leidt tot hogere hypotheekrentes.

Maar op dit moment stijgen de prijzen om zeer specifieke redenen – zoals stijgende energierekeningen. En uiteindelijk is het aan de Bank of England – niet de kanselier – om te beslissen of de rente omhoog moet.

De onafhankelijke voorspeller van de regering, het Office for Budget Responsibility, zegt dat als de inflatie met meer dan 5% stijgt, wat mogelijk is, een hogere bankrente en duurdere hypotheken – vooral in 2023 – veel waarschijnlijker zijn.

Waarom stijgen de kosten van levensonderhoud? Wat zijn rentetarieven en waarom zijn ze belangrijk? Waarom zijn de gasprijzen zo hoog? Bron afbeelding, Getty Images Hoe kan de kanselier wegkomen met het verlagen van de belasting op korteafstandsvluchten net voordat het VK COP26 organiseert? (Marian Taylor)

De heer Sunak heeft al veel vragen en kritiek gekregen over de timing van zijn besluit – en zou meer mogen verwachten.

Hij stelt dat de verlaging van de passagiersrechten op vluchten tussen luchthavens in de vier Britse landen wordt gecompenseerd door een verhoging van het belastingtarief vanaf april 2023 op zeer langeafstandsvluchten (meer dan 5.500 mijl).

Hij zegt ook dat binnenlandse vluchten verantwoordelijk zijn voor minder dan 5% van de totale luchtvaartemissies. Uiteindelijk lijkt het erop dat het een evenwichtsoefening was voor de kanselier tussen de nivelleringsagenda van de regering en klimaatoverwegingen.

Wat de COP26-klimaattop voor ons allemaal zou kunnen betekenen Bron afbeelding, Getty Images Werd er iets genoemd voor gepensioneerden en hoe ze het deze winter gaan redden? (Sandie Parkin)

Dit was een zware begroting voor gepensioneerden, omdat er geen specifiek beleid voor hen was.

We wisten al dat de AOW in april met 3,1% omhoog gaat. Het zou veel hoger zijn geweest als de regering niet had besloten haar triple-lock-belofte tijdelijk te beëindigen.

Maar aangezien de prijzen naar verwachting met 4% per jaar zullen stijgen, wordt dat een reële inkomensverlaging. Ook koos de kanselier ervoor om de huidige steun voor gepensioneerden met een laag inkomen niet te verlengen met hun energierekening.

Wat is de driedubbele pensioenvergrendeling en waarom wordt deze opgeschort? Waarom dateren sommige wijzigingen van de kanselier uit 2023? Tegen die tijd kan er veel veranderen. (Paul Amphlett, Sandhurst)

Dat kan inderdaad, maar beleidsaankondigingen op de lange termijn in een begroting zijn niets nieuws. Het opschudden van de alcoholaccijns is bijvoorbeeld behoorlijk complex en zal een consultatie- en toetsingsproces moeten doorlopen voordat het in 2023 wordt ingevoerd.

Prosecco- en pintbelastingen dalen, rode wijn stijgen Het National Living Loon stijgt, maar hoeveel wordt dat gecompenseerd door de stijging van de National Insurance en veranderingen in Universal Credit-regels? (Peter Ovenstone, Peterhead)

Dat is een goede vraag, maar een lastige om te beantwoorden, omdat mensen in verschillende omstandigheden anders worden beïnvloed.

Het is zo dat de impuls van een stijgend minimumloon wordt afgezwakt door de afbouw van universele kredieten, de aanstaande verhoging van de nationale verzekeringen en – cruciaal – de voorspelde prijsstijging.

Economen van het Institute for Fiscal Studies zeggen dat het beleid dat van kracht wordt uiteindelijk progressief zal zijn. Met andere woorden, goed voor lage verdieners. Voor degenen zonder baan zijn de vooruitzichten echter veel precair.

Universeel krediet: wat is het afbouwtarief? Hoeveel is het minimumloon? Nationale verzekering: wat gaat de nieuwe zorgbelasting mij kosten? Budget 2021: belangrijkste punten in één oogopslag Acht manieren waarop het budget u en uw geld beïnvloedt Sunak niet beltijd op forse uitgavenUniverseel krediet: wat is het tapertarief?

Wat zijn uw vragen over de begroting?

E-mail:haveyoursay@bbc.co.ukWhatsApp: +44 7756 165803Tweet: @BBC_HaveYourSayLees onze algemene voorwaarden en ons privacybeleid.