Werknemers McDonald’s in VS staken opnieuw vanwege seksuele intimidatie

Werknemers van McDonald’s in de VS staken opnieuw wegens seksuele intimidatieGepubliceerd24 minuten geledenDelencloseShare pageKopieer linkOver delenBron afbeelding, Fight for $15Afbeelding bijschrift, McDonald’s werknemers protesteren in Durham, North Carolina

Werknemers van McDonald’s liepen weg bij restaurants in 12 Amerikaanse steden uit protest tegen de afhandeling door de fastfoodgigant van claims inzake seksuele intimidatie.

De organisatoren, die sinds 2018 vijf keer hebben gestaakt wegens intimidatie, zeggen dat McDonald’s de eerstelijnswerkers die klagen ‘grotendeels heeft genegeerd’.

Kassiers en koks liepen dinsdag weg in onder meer Chicago, Detroit, Houston en Miami.

De keten zei dat “seksuele intimidatie en aanranding geen plaats hebben” bij McDonald’s.

Het is niet duidelijk hoeveel in totaal zich bij de staking hebben aangesloten.

Volgens Fight for $15, de campagnegroep die de actie organiseert, hebben werknemers sinds 2016 meer dan 50 klachten en rechtszaken ingediend wegens vermeende intimidatie bij McDonald’s-vestigingen die eigendom zijn van bedrijven en franchisenemers.

‘Er is niet veel veranderd’

Campagnevoerders beweren dat de keten weinig doet om het probleem aan te pakken bij franchiserestaurants, die de meerderheid vormen, maar ook bij winkels die eigendom zijn van het bedrijf. Bovendien hebben medewerkers die zich hebben uitgesproken, te maken gehad met vergelding, zoals werkkorting of ontslag, zeggen de organisatoren.

“Ik ga staken omdat McDonald’s, ondanks jarenlange protesten, nog steeds weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de talloze vrouwen en tieners die worden lastiggevallen op het werk in zijn winkels over de hele wereld”, zegt Jamelia Fairley, een medewerker van McDonald’s in Sanford, Florida. .

“Wat McDonald’s ook zegt, er is niet veel veranderd voor werknemers zoals ik.”

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

In een onderzoek uit 2020 onder bijna 800 vrouwelijke werknemers in restaurants en franchises van McDonald’s, zei driekwart dat ze werden lastiggevallen op het werk.

In hetzelfde onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van vakbonden, gaf 71% aan gevolgen te ondervinden van het melden van het gedrag.

Werknemers van McDonald’s dienen $500 miljoen aanklacht in tegen seksuele intimidatieMcDonald’s baas ontslagen na afspraak met werknemer

Na een evaluatie van de veiligheid op de werkplek eerder dit jaar, zei McDonald’s dat alle werknemers, zowel in bedrijfs- als franchisewinkels, vanaf januari volgend jaar een training tegen intimidatie moeten volgen.

Campagnevoerders zeggen echter dat de aankondiging “kort op details” is, inclusief wat er kan gebeuren met degenen die de regels niet volgen.

In een verklaring zei McDonald’s dat het zich inzet voor het “grondig onderzoeken” van beschuldigingen in zijn eigen restaurants en dat het verwacht dat zijn franchisenemers “een vergelijkbare norm handhaven”.

“Iedereen die in een McDonald’s-restaurant werkt, verdient het om zich veilig en gerespecteerd te voelen als ze naar het werk komen, en seksuele intimidatie en aanranding horen niet thuis in een McDonald’s-restaurant”, staat in een verklaring.

“We weten dat er meer werk nodig is om onze ambities op de werkplek te verwezenlijken, en dat is de reden waarom alle 40.000 McDonald’s-restaurants [worldwide] zullen worden beoordeeld en verantwoordelijk worden gehouden voor wereldwijde merknormen.

“Deze normen geven prioriteit aan maatregelen op meerdere gebieden, waaronder het voorkomen van intimidatie, discriminatie en vergelding.”