Warmtepompsubsidies ter waarde van £ 5.000 om koolstofarme verwarming op gang te brengen

Warmtepompsubsidies ter waarde van £ 5.000 om koolstofarme verwarming op gang te brengen

Door Lucy Hooker
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd20 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Na 2035 worden er geen nieuwe gasboilers meer verkocht als onderdeel van de nieuwe strategie van de regering om de verwarming van woningen koolstofarm te maken

Huiseigenaren in Engeland en Wales krijgen vanaf april een subsidie ​​van £ 5.000 om hen te helpen oude gasboilers te vervangen door koolstofarme warmtepompen.

De subsidies maken deel uit van de strategie van de regering om de CO2-uitstoot van het verwarmen van huizen en andere gebouwen te verminderen.

Na 2035 zullen er geen nieuwe gasboilers meer worden verkocht, en er is £ 3,9 miljard aan nieuwe financiering om verwarming koolstofarm te maken, ook in sociale huisvesting.

Maar experts zeggen dat de financiering te laag is en het plan niet ambitieus genoeg.

Het verwarmen van gebouwen levert een grote bijdrage aan de totale uitstoot van broeikasgassen in het VK, goed voor 21% van de totale uitstoot, dus er staat druk op de warmte- en gebouwenstrategie van de overheid om effectieve reducties te realiseren.

Het komt terwijl de regering zich voorbereidt om haar overkoepelende strategie te schetsen voor hoe het VK zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zal verminderen en de komende decennia een scherpe vermindering van de uitstoot zal bereiken.

Minister van Business en Energie, Kwasi Kwarteng, zei dat de subsidies ter ondersteuning van de adoptie van warmtepompen, beschikbaar vanaf april, daar een rol in zouden spelen, door de kosten van de relatief nieuwe technologie tegen 2030 te verlagen.

Momenteel kost een lucht/water-warmtepomp tussen £ 6.000 en £ 18.000, afhankelijk van het soort dat u installeert en de grootte van uw huis.

“Naarmate de technologie verbetert en de kosten de komende tien jaar dalen, verwachten we dat koolstofarme verwarmingssystemen de voor de hand liggende, betaalbare keuze voor consumenten zullen worden”, zei de heer Kwarteng.

“Met onze nieuwe subsidieregeling zorgen we ervoor dat mensen in de tussentijd kunnen kiezen voor een efficiënter alternatief.”

Hoewel huiseigenaren zullen worden aangemoedigd om over te stappen op een warmtepomp of andere koolstofarme technologie wanneer hun huidige ketel aan vervanging toe is, is het niet verplicht om nog werkende ketels te verwijderen, benadrukt de regering.

Het is weer een stukje in de klimaat-kalmerende puzzel van Boris Johnson.

Ten eerste speelt hij in op een wereldwijd toonaangevend beleid om de verkoop van benzineauto’s tegen 2030 te stoppen.

Nu legt hij een ander stuk vast: een verbod op gasboilers tegen 2035. Het is weer een toonaangevend initiatief dat andere landen zeker zullen volgen.

Er is wel een probleem. Want tegen die datum, in het midden van het volgende decennium, heeft de premier al toegezegd de uitstoot in het algemeen met 78% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990.

Energie-experts zeggen dat dit gewoon niet zal gebeuren tenzij hij mensen veel bredere prikkels geeft om hun huis te isoleren en warmtepompen te kopen om hun gasboilers te vervangen.

Een groep onderzoekers schat dat hij, om zijn netto nuldoelstelling te halen, over drie jaar nog bijna £ 10 miljard moet investeren.

Ze hopen dat de bondskanselier dat stukje van de puzzel zal vullen in zijn uitgavenoverzicht volgende week.

Het grootste deel van de financiering van £ 3,9 miljard zal worden geïnvesteerd in het koolstofarm maken van openbare gebouwen, het isoleren en installeren van nieuwe verwarmingssystemen in sociale woningen en voor mensen met een laag inkomen, en het helpen voorzien in schone verwarmingsnetwerken voor huizen die niet geschikt zijn voor warmtepompen.

De financiering gespreid over de komende drie jaar omvat:

£ 450 miljoen voor de regeling om warmtepompen en andere koolstofarme systemen te subsidiëren in plaats van gasboilers £ 3,45 miljard om gebouwen in Engeland en Wales koolstofarm te maken, inclusief sociale huisvesting en stadsverwarmingsregelingen £ 60 miljoen om technologische innovatie te stimuleren om schone verwarmingssystemen te ontwikkelen die kleiner, gemakkelijker te installeren en goedkoper in gebruik. Dit geld komt uit een eerder aangekondigd innovatiefonds.

Jonny Marshall, senior econoom van de Resolution Foundation, een denktank die zich richt op armoede, beschreef de strategie als “een welkome start”, maar zei dat deze niet ver genoeg ging.

“De 90.000 warmtepompen die deze nieuwe regeling naar verwachting zal financieren, blijven nog steeds ver onder de 450.000 warmtepompen die volgens de Climate Change Committee tegen 2025 moeten worden geïnstalleerd om het VK op schema te houden om de uitstoot van onze huizen te halveren door 2035”, zei hij.

De onafhankelijke klimaatdenktank E3G zei dat het vaststellen van de uitfaseringsdatum voor nieuwe verwarmingsketels op fossiele brandstoffen “een toonaangevende prestatie” was en dat de belofte om de kosten van warmtepompen tegen 2030 te verlagen, toegejuicht zou worden.

De financiering was echter onvoldoende om de doelstellingen van de regering op het gebied van emissiereductie te bereiken, zei programmaleider Pedro Guertler.

“Alleen al op het gebied van energie-efficiëntie vallen de vandaag aangekondigde overheidsinvesteringen £ 2 miljard onder wat was toegezegd in het conservatieve manifest tot 2025”, zei hij.

In totaal zou er in de komende drie jaar nog eens 9,75 miljard pond moeten worden geïnvesteerd, zei hij, om te voldoen aan ambitieuze toezeggingen om de uitstoot te verminderen.

“Het is een uitdaging, maar noodzakelijk, haalbaar en een geweldige investering voor mensen, banen, vaardigheden en productie”, voegde hij eraan toe.

Ed Miliband MP, Labour’s Shadow Business Secretary, beschreef de strategie als “mager, niet ambitieus en volkomen ontoereikend”, eraan toevoegend dat Labour had toegezegd £ 6 miljard per jaar uit te geven aan isolatie en koolstofarme verwarming.

De liberaal-democraten beschreven het verwarmingsplan als “een schop onder de tanden voor gezinnen in het hele land die deze winter te maken krijgen met torenhoge energierekeningen”.

Wat is een warmtepomp en hoeveel kost het mij? Bron afbeelding, Getty Images

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, de grond of water – een beetje zoals een koelkast die omgekeerd werkt.

Ze worden aangedreven door elektriciteit, dus als je een koolstofarme elektriciteitsbron hebt, zorgen ze voor groenere verwarming.

Een energiebedrijf, Octopus Energy, zei aanvankelijk te verwachten dat huiseigenaren ongeveer £ 2.500 zouden bijdragen aan de kosten van het installeren van een warmtepomp, ongeveer gelijk aan de kosten van een nieuwe gasboiler. De overheidssubsidie ​​zou de rest van de kosten dekken.

Maar veel huizen hebben een upgrade van hun energie-efficiëntie nodig, inclusief isolatie, voordat ze er een installeren.

Lees verder

Bronnen uit de industrie verwelkomden de nieuwe strategie.

De Confederation of British Industry, die grotere Britse bedrijven vertegenwoordigt, zei dat de strategie de leden zou helpen zich voor te bereiden op de komende veranderingen.

Matthew Fell, chief policy director van het CBI, zei dat het “een gouden kans voor zowel de publieke als de private sector bood om het tempo van de vooruitgang op te voeren tot netto nul”.

Maar hij riep op tot “een duidelijk leveringsplan voor consumenten, bedrijven en lokale autoriteiten”.

Chief Executive van ScottishPower Keith Anderson zei dat het de vraag naar elektrische verwarming een boost zou geven, “waardoor de industrie de levering van elektrificatie kan versnellen en de initiële kosten snel kan verlagen.”

En Phil Hurley, voorzitter van de Heat Pump Association, zei dat het de industrie een vertrouwensboost zou geven – waardoor het zou kunnen opschalen en omscholen ter voorbereiding op de “massale uitrol van warmtepompen”.

Joanne Wade, van de Association for Decentralized Energy, zei echter teleurgesteld te zijn dat er “niets was over verdere ondersteuning van de toeleveringsketen om vaardigheden op te bouwen en de markttoegang voor kleinere bedrijven te verminderen”.

.