Waarom valt het internet steeds uit?

Waarom valt het internet steeds uit?

Door Joe Tidy
Cyber-reporter, BBC News

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Facebook-topman Mark Zuckerberg verontschuldigde zich voor de meest recente servicestoring van het bedrijf

Ik betwijfel of Mark Zuckerberg de opmerkingen leest die mensen op zijn Facebook-berichten achterlaten.

Maar als hij dat deed, zou het hem ongeveer 145 dagen kosten, zonder slaap, om door de stortvloed aan opmerkingen te waden die voor hem waren achtergelaten nadat hij zich vorige week verontschuldigde voor de ineenstorting van de diensten.

“Sorry voor de verstoring vandaag”, plaatste de oprichter en CEO van Facebook, nadat Facebook, WhatsApp en Instagram bijna zes uur offline waren.

Facebook gaf de storing de schuld van een routine-onderhoudstaak – de technici hadden een opdracht gegeven die de Facebook-datacenters onbedoeld loskoppelde van het bredere internet.

Ongeveer 827.000 mensen reageerden op de verontschuldiging van de heer Zuckerberg.

De berichten varieerden van geamuseerd: “Het was verschrikkelijk, ik moest met mijn familie praten”, merkte een Italiaanse gebruiker op, tot verwarde berichten: “Ik nam mijn telefoon mee naar de reparatiewerkplaats omdat ik dacht dat hij kapot was”, schreef iemand uit Namibië.

En natuurlijk de zeer ontstelde en boze: “Je kunt niet alles tegelijkertijd afsluiten. De impact is ongekend”, schreef een Nigeriaanse zakenman. Een ander uit India vroeg om compensatie voor de verstoring van hun bedrijf.

Wat nu duidelijk is, als het nog niet duidelijk was, is hoe afhankelijk miljarden mensen van deze diensten zijn geworden – niet alleen voor de lol, maar ook voor essentiële communicatie en handel.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Veel bedrijven vertrouwen nu sterk op Facebook-services zoals WhatsApp en Instagram om in contact te blijven met klanten

Wat ook duidelijk is, is dat dit verre van een eenmalige situatie is: experts suggereren dat wijdverbreide storingen steeds frequenter en storender worden.

“Een van de dingen die we de afgelopen jaren hebben gezien, is een toegenomen afhankelijkheid van een klein aantal netwerken en bedrijven om grote hoeveelheden internetinhoud te leveren”, zegt Luke Deryckx, Chief Technical Officer bij Down Detector.

“Als een van deze, of meer dan één, een probleem heeft, heeft dat niet alleen gevolgen voor hen, maar ook voor honderdduizenden andere diensten”, zegt hij. Facebook wordt nu bijvoorbeeld gebruikt om in te loggen op een reeks verschillende diensten en apparaten, zoals slimme televisies.

“En dus, weet je, we hebben nu dit soort ‘sneeuwdagen’ op internet”, zegt Deryckx. “Er gaat iets mis [and] we kijken elkaar allemaal aan van ‘nou, wat gaan we doen?'”

Dhr. Deryckx en zijn team bij Down Detector controleren webservices en websites op verstoringen. Hij zegt dat wijdverbreide uitval van grote diensten steeds frequenter en ernstiger wordt.

“Als Facebook een probleem heeft, heeft dat zo’n grote impact op het internet, maar ook op de economie, en, je weet wel… de samenleving. Miljoenen, of mogelijk honderden miljoenen, mensen zitten gewoon te wachten op een kleine team in Californië om iets te repareren. Het is een interessant fenomeen dat de afgelopen jaren is gegroeid.”

Aanzienlijke meltdownsOktober 2021: een “configuratiefout” zorgde ervoor dat Facebook, Instagram en WhatsApp bijna 6 uur plat lagen. Andere sites zoals Twitter werden ook verstoord door de toename van nieuwe bezoeken aan hun apps. Juli 2021: meer dan 48 diensten, waaronder: Airbnb, Expedia, Home Depot, Salesforce waren ongeveer een uur lang offline na een bug met het Domain Name System ( DNS) bij content delivery bedrijf Akamai. Het volgt op een vergelijkbare storing bij het bedrijf een maand eerder. Juni 2021: Amazon, Reddit, Twitch, Github, Shopify, Spotify, verschillende nieuwssites waren ongeveer een uur offline nadat een voorheen onbekende bug per ongeluk werd geactiveerd door een klant bij cloud computing serviceprovider Fastly.December 2020: Gmail, YouTube, Google Drive en andere Google-services zijn ongeveer 90 minuten gelijktijdig uitgevallen nadat het bedrijf zei dat het een “probleem met interne opslagquota” tegenkwam. November 2020: een technisch probleem met een van Amazon Web Service’s faciliteit in Virginia, VS, had gedurende enkele uren een impact op duizenden online diensten van derden, voornamelijk in Noord-Amerika. Maart 2019: Facebook, Instagram en WhatsApp vielen allemaal uit of werden gedurende ongeveer 14 uur ernstig verstoord na een “wijziging van de serverconfiguratie”. Sommige andere sites, waaronder Tinder en Spotify, die Facebook gebruiken om in te loggen, werden ook getroffen.

Het is onvermijdelijk dat mensen zich op een bepaald moment, tijdens een grote uitval van diensten, zorgen maken dat de verstoring het gevolg is van een soort cyberaanval.

Maar experts suggereren dat het vaker wel dan niet te wijten is aan een meer alledaags geval van menselijke fouten, verergerd, zeggen ze, door de manier waarop internet bij elkaar wordt gehouden met een complexe reeks verouderde en onhandige systemen.

Tijdens de Facebook-storing grapten experts op het sociale-mediaplatform Twitter dat sommige van de gebruikelijke verdachten of redenen voor storingsproblemen “ouder dan de Spice Girls” zijn en “op de achterkant van een servet zijn ontworpen”.

Meer technologie van het bedrijfsleven

Hoe technologie kan helpen bij het opsporen van rampen voordat ze plaatsvinden Energie uit de snelst bewegende objecten op aardeDe race om hardnekkige chemicaliën in onze huizen te vervangenWaarom zelfs grote schepen de scheepvaartcrisis niet kunnen oplossen Hoe moeilijk is het om een ​​jumbojet te recyclen?

Internetwetenschapper professor Bill Buchanan is het eens met deze karakterisering: “Het internet is niet het grootschalige gedistribueerde netwerk dat DARPA (de Defense Advanced Research Projects Agency), de oorspronkelijke architecten van het internet, probeerde te creëren, dat een nucleaire aanval zou kunnen weerstaan. op enig deel ervan slaan.

“De protocollen die het gebruikt, zijn eigenlijk gewoon degene die zijn opgesteld toen we verbinding maakten met mainframecomputers vanaf domme terminals. Een enkele storing in de kerninfrastructuur kan ervoor zorgen dat het hele ding op de grond crasht.”

Professor Buchanan zegt dat er verbeteringen kunnen worden aangebracht om het internet veerkrachtiger te maken, maar dat veel van de fundamenten van het internet hier blijven voor beter of slechter.

“Over het algemeen werken de systemen en kun je bepaalde protocollen van het internet niet een dag ‘uit’ zetten om ze opnieuw te maken”, zegt hij.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Experts zegt dat internetdiensten te gecentraliseerd zijn geworden

In plaats van te proberen de systemen en structuur van internet opnieuw op te bouwen, denkt professor Buchanan dat we de manier waarop we het gebruiken om gegevens op te slaan en te delen moeten verbeteren, anders moeten we in de toekomst meer massale storingen riskeren.

Hij stelt dat internet te gecentraliseerd is geworden, dat wil zeggen waar te veel data uit één bron komt. Die trend moet worden gekeerd met systemen met meerdere knooppunten, legt hij uit, zodat geen enkele storing een service kan stoppen met werken.

Er is hier een zilveren randje. Hoewel aanzienlijke internetstoringen gevolgen hebben voor het leven van gebruikers en bedrijven, kunnen ze uiteindelijk ook helpen om de veerkracht van internet en de daarop aangesloten webservices te verbeteren.

Forbes schat bijvoorbeeld dat Facebook tijdens de zes uur durende storing $ 66 miljoen (£ 48,5 miljoen) heeft verloren door de opschorting of uittocht van adverteerders op de site. Dat soort verlies zal de hoofden van senior executives waarschijnlijk concentreren op het voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

“Ze hebben die dag enorm veel geld verloren, niet alleen in hun aandelenkoers, maar ook in hun operationele inkomsten”, aldus de heer Deryckx.

“En als je kijkt naar uitval veroorzaakt door content delivery-netwerken zoals Fastly en Cloudflare, dan hebben ze ook een groot aantal klanten verloren aan de concurrentie. Dus ik denk dat deze operators er alles aan doen om alles online te houden.”

.