Waarom 2,3 miljoen Amerikaanse kinderen een uitgebreid belastingkrediet zouden kunnen missen

Waarom 2,3 miljoen Amerikaanse kinderen een uitgebreid belastingkrediet zouden kunnen missen

Door Daniel Thomas
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd19 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Toen Joe Biden deze zomer het Amerikaanse kinderbelastingkrediet (CTC) uitbreidde, werd het hoge kinderarmoedecijfer in Amerika onmiddellijk met een derde verlaagd. Maar terwijl ongeveer 67 miljoen kinderen in aanmerking komen voor de uitkering, lopen veel van de meest kwetsbare gezinnen nog steeds iets mis.

Het bedrag dat ouders konden claimen steeg van $ 2.000 (£ 1.464) per kind per jaar tot maximaal $ 3.600.

De uitkeringen worden ook maandelijks uitbetaald, in plaats van alleen wanneer gezinnen hun jaarlijkse belastingaangifte doen, wat betekent dat de armsten sneller hulp krijgen.

U moet echter geregistreerd zijn bij de Internal Revenue Service, de Amerikaanse belastingdienst, om aanspraak te maken op de hulp. En tot 2,3 miljoen gezinnen niet, volgens de regering.

Bovendien zeggen experts dat deze gezinnen waarschijnlijk degenen zijn die het meest hulp nodig hebben.

‘We hebben het moeilijk’

Kimberly (niet haar echte naam) uit Oxon Hill, Maryland komt in aanmerking voor het belastingkrediet voor haar eenjarige dochter, maar heeft sinds juli geen enkele betaling ontvangen.

De voormalige serveerster, 22, heeft niet gewerkt sinds het begin van de pandemie en vertrouwt op haar man, een schilder, voor ondersteuning. Ze hebben moeite om hun huur en zorgkosten te betalen.

“Het is echt oneerlijk”, zegt ze, erop wijzend dat ze het geld wil gebruiken om dingen als luiers en babymelk te kopen.

“Er zijn al zoveel ouders die dit geld krijgen, maar we hebben allemaal dezelfde behoeften.”

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, Een gezin dat in december een voedselbank in Orlando bezoekt

Kimberly, een immigrant zonder papieren uit El Salvador, kan aanspraak maken op de belastingvermindering omdat haar dochter in Amerika is geboren. Maar ze had een speciaal belastingnummer nodig, een “Individueel Belastingbetaler Identificatienummer” (ITIN) om het geld te krijgen.

Ze vroeg er in april een aan, maar het kostte de IRS vijf maanden om te verwerken vanwege Covid-gerelateerde achterstanden.

Kimberly heeft nu de eerste vier CTC-betalingen gemist, die automatisch op haar bankrekening hadden moeten worden gestort. Bovendien zegt ze dat de IRS haar nog steeds niet kan vertellen wanneer ze het geld gaat krijgen.

Een IRS-woordvoerder vertelde de BBC dat het geen commentaar kon geven op individuele belastingbetalers, maar voegde eraan toe: “Voor in aanmerking komende mensen die dit jaar om welke reden dan ook geen voorschotten op het kinderbelastingkrediet ontvangen, kunnen ze dit claimen wanneer ze hun belasting voor 2021 indienen. volgend jaar terugkomen.”

‘Onvolmaakte deelname’

In de VS worden kinderen als arm beschouwd als ze in een huishouden leven met een jaarinkomen onder de federale armoedegrens van $ 25.701 (of $ 2.141,75 per maand) voor een gezin van vier personen. Vaak missen ze essentiële basisbehoeften, zoals een uitgebalanceerd dieet, een warm genoeg huis of de juiste kleding voor school.

Elaine Maag van het Urban Institute, een economische denktank in Washington DC, zegt dat de CTC-regeling in het algemeen een “enorm succes” is geweest. Alle sociale zekerheidsprogramma’s hebben “onvolmaakte participatie”, voegt ze eraan toe.

Waarom de VS een maandelijkse kinderbijslag van $ 300 lancerenCoronavirus: de Amerikaanse armoede stijgt naarmate de hulp afneemt

Toch zegt ze dat het typisch de armsten in Amerika zijn die niet zijn geregistreerd in het belastingstelsel – en dit zijn degenen die de CTC mislopen.

Naast immigranten die met ITIN-problemen te maken hebben, zijn er onder meer ouders die nog nooit belasting hebben ingediend omdat ze een laag of geen inkomen hebben, nieuwe moeders van wie de kinderen nog geen burgerservicenummer hebben en degenen die gewoon nog nooit van de voordelen hebben gehoord.

Bovendien claimen sommige in aanmerking komende immigrantenfamilies geen claim omdat ze ten onrechte denken dat het hun recht om in Amerika te blijven in gevaar zou kunnen brengen.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op TwitterTaalbarrières

De Biden-administratie is op de hoogte van het probleem en heeft een aanmeldingsportaal met de IRS gelanceerd om het voor zogenaamde “niet-filers” gemakkelijker te maken om toegang te krijgen tot de CTC.

Het voert ook bewustmakingscampagnes en maakt de informatie beschikbaar in het Spaans, nadat dit aanvankelijk alleen in het Engels was gedaan. Uit onderzoek blijkt dat huishoudens waarin Spaans de dominante taal is, minder snel een CTC-betaling hebben ontvangen, of zelfs maar van de belastingvermindering hebben gehoord.

Toch zegt Tyler Hill van liefdadigheidsinstelling GiveDirectly dat de administratie veel verder moet gaan.

“Deze families zijn vaak het meest gemarginaliseerd en kunnen niet worden bereikt met conventionele advertenties. Ze lezen de Twitter van de president niet”, zegt hij.

Hij vindt dat mensen die niet in het belastingstelsel zitten te veel last krijgen bij het aanvragen van de uitkering, wat sommigen afschrikt.

Afbeeldingsbron, Getty Images

“Ze moeten de webpagina van het Witte Huis vinden, door drie externe sites klikken voordat ze een account aanmaken, een dossier indienen bij de IRS en een directe storting instellen”, zegt hij. “Dat is een hoge lat, aangezien slechts de helft van de niet-filers een computer bezit, bijna een kwart geen bankrekening heeft en velen geen vast adres hebben.”

Hij zegt dat ontwikkelingslanden in Afrika en Azië de armsten veel effectiever kunnen helpen door middel van eenvoudige sms-berichten of gebruiksvriendelijke apps. Hij zou graag hebben dat de Biden-administratie iets soortgelijks probeert.

Pablo Blank, hoofd belasting bij Casa, een belangenbehartigingsorganisatie voor immigranten in Maryland, vindt dat ambtenaren meer moeten investeren in het helpen van immigrantengemeenschappen die de CTC onevenredig mislopen. Een snellere verwerking van ITIN’s zou een begin zijn, zegt hij, en hij merkt op dat vele anderen in hetzelfde schuitje zitten als Kimberly.

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Financiën zei dat Amerikaanse overheidsdiensten, van onderwijs tot huisvesting, samenwerkten om het probleem aan te pakken. Het gebruik van de CTC neemt ook elke maand toe en 60 miljoen kinderen zullen met succes profiteren van het vierde voorschot in oktober.

De IRS zei dat het “alles ondernam om vertragingen bij de ITIN-verwerking te minimaliseren”, maar probeerde nog steeds aanvragen die eind mei waren ingediend, te wissen.

Wordt de huidige CTC verlengd?

Het Congres heeft het kinderbelastingkrediet slechts voor een jaar uitgebreid onder het Amerikaanse reddingsplan, dat is ontworpen om de VS te helpen de lockdown te doorstaan. Maar de regering-Biden wil dat het verlengd wordt tot 2025.

Ondanks de politieke rancune op Capitol Hill, is mevrouw Maag er stilletjes van overtuigd dat het voordeel niet teruggedraaid zal worden.

“Het kinderbelastingkrediet is sinds de introductie in 1997 vele malen uitgebreid en is nooit kleiner geworden, hoewel sommige verhogingen tijdelijk waren”, zegt ze. “Als de geschiedenis een voorspeller van de toekomst is, zijn we in goede handen.”

.