Vrouwen verdienen niet zoveel als hun echtgenoten, zegt nieuw wereldwijd onderzoek

Vrouwen verdienen niet zoveel als hun echtgenoten, zegt nieuw wereldwijd onderzoek

Door Geeta Pandey
BBC News, Delhi

Gepubliceerd7 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Verdient u evenveel als uw man?

Volgens een nieuwe wereldwijde studie naar het verschil in inkomen tussen koppels, is het antwoord voor de meeste vrouwen nee.

De studie onderzocht openbaar beschikbare gegevens uit 45 landen over een periode van vier decennia – van 1973 tot 2016 – voor het eerste wereldwijde onderzoek naar genderongelijkheid binnen huishoudens in lonen.

De onderzoekers, professor Hema Swaminathan en professor Deepak Malghan, van het Center for Public Policy, Indian Institute of Management in Bangalore, gebruikten gegevens van 2,85 miljoen huishoudens bestaande uit heteroseksuele stellen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar. De gegevens zijn verzameld door een non-profitorganisatie, de Luxembourg Income Study (LIS).

“Conventionele armoedeschattingen kijken naar het huishouden als een eenheid”, zegt prof. Swaminathan.

“De algemene veronderstelling is dat binnen een huishouden de inkomens gebundeld en gelijk verdeeld zijn. Maar het huishouden is vaak een plaats van grote ongelijkheid, en dat wilden we uitpakken.”

Het rapport beschrijft het huishouden als “een zwarte doos”, omdat, zegt Prof Swaminathan, “we niet naar binnen kijken. Maar hoe zou het beeld veranderen als we naar binnen zouden kijken?”

Het is algemeen bekend dat er in India sprake is van genderongelijkheid in de beroepsbevolking – er zijn over het algemeen minder vrouwen in de beroepsbevolking, en degenen met een kleinere kans op een voltijdbaan.

Prof Swaminathan en Malghan wilden het globale plaatje beoordelen, zeiden ze. “Scandinavische landen worden bijvoorbeeld voorgesteld als een baken van hoop voor gendergelijkheid, maar hoe is het daar? Is de verdeling van werk – en rijkdom binnen huizen – gelijk?” zei prof Swaminathan.

De onderzoekers rangschikten landen op algemene ongelijkheid en ongelijkheid binnen het huishouden. Volgens hun resultaten blijft genderongelijkheid bestaan ​​tussen landen, in de loop van de tijd, en tussen rijke en arme huishoudens.

“De meest recente golf van gegevens suggereert dat wanneer beide leden van het paar in dienst zijn, er geen enkel land is, zelfs niet in de rijkste of meest ontwikkelde delen, waar vrouwen evenveel verdienen als hun echtgenoten”, zegt professor Malghan.

“Zelfs in de Scandinavische landen, die de laagste niveaus van genderongelijkheid ter wereld hebben, ontdekten we dat het aandeel van vrouwen overal minder dan 50% is.”

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, De redenen waarom vrouwen lagere lonen verdienen zijn universeel

Enkele van de redenen waarom vrouwen minder verdienen, zijn universeel. Mannen worden cultureel gezien als kostwinners, terwijl vrouwen als huisvrouwen worden beschouwd. Veel vrouwen nemen een pauze – of verlaten zelfs betaald werk – na de bevalling. De loonkloof tussen mannen en vrouwen en ongelijke beloning (vrouwen minder betalen dan mannen voor hetzelfde werk) blijven in veel delen van de wereld een realiteit. En onbetaald huishoudelijk werk en zorg blijven nog steeds grotendeels de verantwoordelijkheid van de vrouw.

Volgens een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie uit 2018 verrichten vrouwen wereldwijd 76,2% van het totale aantal uren onbetaald zorgwerk, meer dan drie keer zoveel als mannen. In Azië en de Pacific loopt dit op tot 80%.

Het rapport zei dat onbetaald zorgwerk “de belangrijkste barrière was die vrouwen verhinderde om op de arbeidsmarkt te komen, te blijven en vooruitgang te boeken”.

Loonkloof tussen mannen en vrouwen verbetert niet ‘Premier, laat mannen alstublieft het huishouden delen!’ Hoe India de waarde van het huishoudelijk werk van vrouwen berekent

Het lagere inkomen van een vrouw kan gevolgen hebben die verder gaan dan de economische, zeggen de onderzoekers, waardoor de genderdynamiek in het huishouden wordt beïnvloed en vrouwen worden benadeeld.

“De bijdrage van de vrouw als huisvrouw is onzichtbaar, terwijl contant geld zichtbaar is. Dus een vrouw die een salaris verdient en hard geld in de familiekat brengt, geniet een bepaalde status. Het versterkt haar keuzevrijheid en geeft haar een stem in het huishouden”, zegt Prof Swaminathan.

“Hogere inkomsten vergroten haar onderhandelingsmacht, geven haar een onderhandelingsinstrument en helpen haar zelfs om uit een misbruiksituatie te komen door haar een uitwijkmogelijkheid te geven.”

Bijschrift afbeelding, In India wordt huishoudelijk werk meestal behandeld als de verantwoordelijkheid van vrouwen

De discrepantie heeft ook gevolgen voor de financiële zekerheid op de lange termijn, zegt prof. Malghan, aangezien vrouwen minder spaargeld en vermogensopbouw hebben en op oudere leeftijd toegang hebben tot lagere inkomens, aangezien pensioenbeleid gekoppeld is aan inkomsten.

Er is echter één lichtpuntje in het rapport: de ongelijkheid binnen huishoudens is tussen 1973 en 2016, de vier decennia die de onderzoekers bestudeerden, met 20% afgenomen.

“In de meeste delen van de wereld heeft economische ontwikkeling en groei plaatsgevonden en is de deelname van vrouwen aan de beroepsbevolking toegenomen”, zegt prof. Swaminathan. “In veel delen van de wereld heeft een vrouwvriendelijker beleid de kloof verkleind. Er zijn bewegingen geweest voor gelijk loon voor gelijk werk. Dit alles heeft geleid tot een verkleining van de kloof.”

Maar ondanks de daling zijn de huidige niveaus nog steeds aanzienlijk en moet de kloof, zegt ze, verder worden gedicht.

“De regeringen praten niet. Bedrijven werven niet genoeg vrouwen aan die worden gestraft voor het doen van zorgwerk en onbetaald huishoudelijk werk. Dus moeten we ons afvragen: wordt vrouwenwerk erkend? Is er gezinsvriendelijk en kindvriendelijk beleid? We hebben ook beter opgevoede mannen nodig die de last van de onbetaalde klusjes zullen delen.

“Er is veel dat regeringen en samenlevingen kunnen doen. Het hoeft niet zo te zijn.”

Misschien vind je dit ook leuk: Media-onderschrift, Fatima Goss Graves, NWLC, zegt dat vrouwen toegang moeten hebben tot beter betaalde banen waar ze “uit zijn geweerd”.