Voormalige Boeing 737 Max-piloot beschuldigd van fraude

Voormalige Boeing 737 Max-piloot beschuldigd van fraudeGepubliceerd32 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenLion Air vliegtuigcrashBeeldbron, Getty Images

Een voormalig technisch hoofdpiloot van Boeing is beschuldigd van het misleiden van federale toezichthouders over de veiligheid van het 737 Max-vliegtuig van het bedrijf.

Mark Forkner, 49, werd door een grand jury in Texas aangeklaagd wegens het belemmeren van het vermogen om vliegtuigpassagiers te beschermen en “piloten in de steek te laten”, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Bij twee dodelijke crashes van de 737 Max in 2018 en 2019 kwamen 346 mensen om het leven.

Een advocaat van de familieleden van de slachtoffers zei dat Forkner niet alleen had gehandeld.

Aanklagers beschuldigden de heer Forkner van “samenzwering om de in de VS gevestigde luchtvaartklanten van Boeing te bedriegen om tientallen miljoenen dollars te verkrijgen” voor het bedrijf.

Na de dodelijke crashes werd er een fout gevonden in een geautomatiseerd vluchtcontrolesysteem, het Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS).

Boeing zegt dat vliegreizen tegen 2024 terug moeten naar pre-pandemische niveaus

De heer Forkner zou regelgevers hebben voorzien van “valse, onnauwkeurige en onvolledige informatie” over MCAS.

Regelgevers hebben geen belangrijk document gepubliceerd met verwijzingen naar MCAS, en daarom werd er niet naar verwezen in de trainingshandleidingen voor piloten, en Boeing-klanten kregen onvolledige informatie bij het kopen van vliegtuigen, aldus openbare aanklagers.

De MCAS, een softwarefunctie die is ontworpen om onder bepaalde omstandigheden automatisch de neus van het vliegtuig naar beneden te duwen, was gekoppeld aan twee dodelijke crashes van de 737 Max gedurende een periode van vijf maanden en leidde ertoe dat de Federal Aviation Authority (FAA) het vliegtuig gedurende 19 maanden aan de grond hield , een actie die in november 2020 werd opgeheven.

“In een poging om Boeing geld te besparen, [Mr] Forkner heeft naar verluidt kritieke informatie achtergehouden voor regelgevers”, zegt Chad Meacham, waarnemend Amerikaanse advocaat voor Noord-Texas. “Zijn harteloze keuze om de FAA te misleiden belemmerde het vermogen van het agentschap om het vliegende publiek te beschermen en liet piloten in de steek, omdat ze geen informatie hadden over bepaalde 737 Max. vluchtleiding.”

Boeing weigerde commentaar te geven. Een advocaat van de heer Forkner had op het moment van schrijven niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Bij de twee crashes met de 737 Max kwamen 346 mensen om het leven.

In beide gevallen werd een geautomatiseerd vluchtcontrolesysteem op het verkeerde moment geactiveerd, waardoor de acties van de piloten werden genegeerd en het vliegtuig tot een duik werd gedwongen.

Later werd bekend dat de heer Forkner tijdens de ontwikkeling van het vliegtuig berichten naar andere Boeing-medewerkers stuurde waarin hij beweerde dat het “ontworpen was door clowns, die op hun beurt onder toezicht staan ​​van apen”.

Hij pochte ook dat hij een “Jedi-mindtruc” gebruikte om regelgevers ervan te overtuigen geen zware opleidingseisen op te leggen aan piloten van het nieuwe vliegtuig.

Als hij wordt veroordeeld, kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

Maar een advocaat die de familieleden van de slachtoffers vertegenwoordigt, zei dat de heer Forkner niet alleen handelde, en dat openbare aanklagers veel verder moesten gaan om erachter te komen hoe ver het bedrog werkelijk ging.

Een advocaat die de slachtoffers van een crash met Boeing’s 737 Max in Ethiopië in 2019 vertegenwoordigde, beschreef het besluit om de voormalige hoofd technische piloot van het bedrijf van fraude te beschuldigen als een “bedrijfswitwas”.

Robert A. Clifford, oprichter en senior partner van Clifford Law Offices in Chicago, zei: “Het tragische verlies van 157 levens had voorkomen kunnen worden als Mark Forkner had gesproken, maar hij handelde zeker niet alleen.”

“Dit onvergeeflijke type zakelijke hebzucht gaat veel verder dan de hoofdpiloot van het bedrijf dat deze vliegtuigen lukraak heeft gemaakt in een poging om de winst te vergroten”, zei Clifford.

Hij zei dat het Amerikaanse ministerie van Justitie “verder moet gaan in zijn strafrechtelijk onderzoek en aanklachten om te bepalen hoe ver het bedrog ging en wie er aan de basis van dit alles zat”.

“Ik denk dat ze zullen merken dat veel bedrijfsfunctionarissen hebben deelgenomen aan het achterhouden van kritieke informatie voor de certificeringsinstantie.

“Een diepgaand strafrechtelijk onderzoek is verschuldigd aan deze families die het ultieme offer hebben gebracht en aan het vliegende publiek dat tickets blijft kopen voor het Max-vliegtuig”, voegde hij eraan toe.

.