VK sluit vrijhandelsakkoord met Nieuw-Zeeland

VK sluit vrijhandelsovereenkomst met Nieuw-ZeelandGepubliceerd10 minuten geledenDelencloseShare pageKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenBrexitImage source, Getty ImagesBeeldonderschrift, Er wordt aangenomen dat Nieuw-Zeeland in het kader van de deal meer lamsvlees aan het VK kan verkopen

Het VK heeft een vrijhandelsovereenkomst gesloten met Nieuw-Zeeland, waarvan het zegt dat het zowel consumenten als bedrijven ten goede zal komen.

Premier Boris Johnson zei dat de deal de kosten voor exporteurs zal verlagen en de banenmarkt van Nieuw-Zeeland zal openstellen voor Britse professionals.

De regering hoopt dat het een stap is in de richting van toetreding tot een handelsovereenkomst met landen als Canada en Japan.

Maar volgens de eigen schattingen van de regering is het onwaarschijnlijk dat de deal met Nieuw-Zeeland zelf de groei in het VK zal stimuleren.

Labour en de National Farmers Union (NFU) zeiden dat het Britse boeren zou kunnen schaden en de voedselnormen zou verlagen.

VK ‘knipt klimaatbeloften af’ om handelsovereenkomst met Australië te sluiten VK wil lid worden van de club – maar wat is de CPTPP?

De heer Johnson en de premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, kwamen woensdag na 16 maanden onderhandelen het pact overeen in een videogesprek.

De tarieven worden afgeschaft op Britse goederen, waaronder kleding, schepen en bulldozers, en op goederen uit Nieuw-Zeeland, waaronder wijn, honing en kiwi’s.

Professionals zoals advocaten en architecten zullen gemakkelijker in Nieuw-Zeeland kunnen werken, aldus de regering.

Stap naar grotere handelsovereenkomst?

Het is echter niet waarschijnlijk dat de deal de Britse economische groei – of het BBP – zal verhogen, volgens de eigen beoordelingen van de Britse regering. Nieuw-Zeeland zal het iets beter doen, omdat het mogelijk meer lamsvlees aan het VK kan verkopen.

Over het algemeen wordt slechts een klein deel van de Britse handel met Nieuw-Zeeland gedaan, minder dan 0,2%.

Maar net als de handelsovereenkomst die onlangs met Australië is gesloten, hoopt het VK dat dit een stap is in de richting van toetreding tot de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) – een handelsblok dat onder meer Australazië, Canada, Mexico en Japan omvat.

Het VK heeft al deals met veel van de leden, die zijn overgenomen van toen het in de EU was. Maar CPTPP-lidmaatschap zou het meer toegang geven op het gebied van diensten en digitale handel.

Afbeeldingsbron, Getty Images

In een video van de deal die wordt gesloten, zei de heer Johnson: “We hebben gescrummed, we hebben ons goed gepakt en samen hebben we de bal over de lijn en hebben we een deal. En ik denk dat het een geweldige deal is.” .”

Mevrouw Ardern zei: “Ik hield van je gebruik van rugbymetaforen, maar als we dat zouden voortzetten, zou het natuurlijk eindigen met de overwinning van de All Blacks.

“En ik weet dat Nieuw-Zeeland er zo over denkt met dit vrijhandelsakkoord, maar eigenlijk is het goed voor ons allebei.”

‘Niets voor boeren’

De NFU zei echter dat de deal, zoals die met Australië, een “enorme keerzijde” zou kunnen hebben, vooral voor Britse zuivel- en vleesboeren.

De president, Minette Batters, zei dat de deals met Australië en Nieuw-Zeeland betekenen dat “we onze deuren zullen openen voor aanzienlijke extra hoeveelheden geïmporteerd voedsel – al dan niet geproduceerd volgens onze eigen hoge normen – terwijl we bijna niets terugkrijgen in ruil voor Britse boeren”.

“Feit is dat Britse landbouwbedrijven te maken hebben met aanzienlijk hogere productiekosten dan boeren in Nieuw-Zeeland en Australië, en het is de moeite waard om te onthouden dat de marges hier al krap zijn vanwege aanhoudende tekorten aan arbeidskrachten en stijgende kosten op de boerderij,” zei ze.

“De regering vraagt ​​Britse boeren nu om het eens te worden met enkele van de meest exportgerichte boeren ter wereld, zonder de serieuze, langdurige en goed gefinancierde investeringen in de Britse landbouw die ons daartoe in staat kunnen stellen.

‘Faalt op alle punten’

Emily Thornberry, schaduwhandelssecretaris van Labour, zei dat uit de eigen cijfers van de regering blijkt dat de deal “de werkgelegenheid in onze landbouwgemeenschappen zou verminderen, nul extra groei zou opleveren en slechts £ 112 miljoen aan extra export voor Britse bedrijven zou genereren in vergelijking met pre-pandemische niveaus”.

Ze voegde eraan toe dat de enige winnaars “de megabedrijven waren die de vlees- en melkveebedrijven in Nieuw-Zeeland runnen”.

“Terwijl onze economie herstelt van de pandemie, hebben we handelsovereenkomsten nodig die banen en groei stimuleren, grote nieuwe markten openen voor Britse exporteurs en onze doelstellingen ondersteunen om meer in Groot-Brittannië te kopen, maken en verkopen. Deze handelsovereenkomst met Nieuw-Zeeland mislukt op alle punten”, zei ze.

.