Theranos: DeVos-familie ‘misleid’ voordat ze $ 100 miljoen investeerde

Theranos: De DeVos-familie ‘misleid’ voordat ze $ 100m investeerdeGepubliceerd6 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenTheranos trialBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Betsy DeVos was onderwijssecretaris in de Trump-administratie

De voormalige Amerikaanse minister van Onderwijs, Betsy DeVos, kreeg valse informatie voordat ze $ 100 miljoen (£ 73 miljoen) investeerde in het inmiddels ter ziele gegane zorgbedrijf Theranos, zei haar vertegenwoordiger.

De beweringen werden gedaan als getuigenis tijdens het proces tegen de oprichter van Theranos, Elizabeth Holmes, die wordt beschuldigd van liegen tegen investeerders en patiënten over de bloedtesttechnologie van het bedrijf.

Mevrouw Devos is een van de vele prominente personen die naar verluidt door het bedrijf zijn gedupeerd.

Mevrouw Holmes, 37, ontkent de claims.

De voormalige ster uit Silicon Valley wordt beschuldigd van 12 fraudegevallen en kan 20 jaar gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

De familie Devos is een van de rijkste van Amerika en Betsy Devos, een Republikein, was onder Donald Trump minister van Onderwijs.

Lisa Peterson, een vertegenwoordiger van het investeringskantoor van de familie DeVos, vertelde dinsdag aan de rechtbank van San Jose dat haar was gevraagd om een ​​mogelijke investering in Theranos in 2014 te onderzoeken.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Elizabeth Homes wordt beschuldigd van fraude

Ze zei dat het bedrijf haar gedetailleerde informatie had gegeven, waaronder dat de tests werden gebruikt door het Amerikaanse leger en grote farmaceutische bedrijven.

Het bedrijf zou ook hebben gezegd dat zijn apparaten 300 bloedtesten kunnen uitvoeren voordat ze moeten worden vervangen, en dat het bedrijf al zijn tests heeft uitgevoerd op zijn eigen laboratoriummachines, niet op apparatuur van derden.

Theranos: Elizabeth Holmes nam het bloed van de Amerikaanse generaalElizabeth Holmes: De baas beschuldigd van het bedriegen van Silicon Valley

Volgens het US Attorney’s Office, dat mevrouw Holmes vervolgt, waren die beweringen vals en werden ze gebruikt om op frauduleuze wijze 700 miljoen dollar op te halen bij machtige investeerders.

Mevrouw Peterson vertelde de rechtbank dat de familie DeVos oorspronkelijk van plan was $ 50 miljoen in Theranos te investeren, maar het bedrag verdubbelde na een ontmoeting met mevrouw Holmes, die hen ervan overtuigde dat de technologie een “game changer voor de gezondheidszorg” was.

De advocaat van mevrouw Holmes, Lance Wade, suggereerde dat de familie DeVos niet de juiste due diligence had gedaan, waarop mevrouw Peterson antwoordde: “We dachten niet dat we het nodig hadden.”

Het proces tegen Holmes begon in september en zal waarschijnlijk tot december duren. Het proces tot nu toe heeft ook gehoord:

Mevrouw Holmes zou “onafhankelijke due diligence-rapporten” van de farmaceutische bedrijven Pfizer en Schering-Plough hebben vervalst, die de levensvatbaarheid van haar technologie ondersteunde. Wade Miquelon, de voormalige financieel directeur van apotheekketen Walgreens, getuigde dat het bedrijf onder de indruk was van dit onderzoek en ging op partner met Theranos en investeert $ 140 miljoen Voormalig Safeway-baas Steve Burd zei dat zijn bedrijf 100 uur besteedde aan due diligence op Theranos voordat hij in 2010 instemde met een samenwerkingsovereenkomst. Sunil Dhawan, die in 2014-2015 als laboratoriumdirecteur van Theranos diende, getuigde dat hij slechts een handvol keren in de laboratoria van het bedrijf geweest en zelden contact gehad met de technici

Ooit de “next Steve Jobs” genoemd, werd mevrouw Holmes in 2013 beroemd dankzij technologie die volgens haar op meerdere ziekten kon testen met slechts een paar druppels bloed uit een vingerprik.

Maar in 2015 onthulde een klokkenluider dat de tests niet werkten, en de uitvinder van de miljardair viel uit de gratie.

In 2016 kreeg ze een schorsing van twee jaar voor het runnen van een bloedtestbedrijf en in 2018 was Theranos ontbonden. Kort daarna werden mevrouw Holmes en de heer Balwani beschuldigd van fraude.

‘Ze is onschuldig’

De advocaten van mevrouw Holmes zeggen dat ze niet van plan was te frauderen, maar in plaats daarvan de uitdagingen waarmee haar bedrijf werd geconfronteerd, “naïef onderschatte”.

Ze beweren ook dat Ramesh “Sunny” Balwani – haar voormalige zakenpartner en vriend – haar jarenlang emotioneel en psychisch heeft misbruikt, waardoor haar mentale toestand werd aangetast. Balwani ontkent de beschuldigingen.

In zijn openingsopmerkingen aan het begin van het proces zei de heer Wade: “Tegen de tijd dat dit proces voorbij is, zult u zien dat de schurk die de regering zojuist heeft voorgesteld, eigenlijk een levend, ademend mens is die elke dag haar uiterste best deed. En ze is onschuldig.”

.