Slimme hoofdbanden beweren mensen rustiger te maken. Werken ze?

Slimme hoofdbanden beweren mensen rustiger te maken. Werken ze?

Door Kitti Palmai
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd23 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Emma BaumertAfbeelding bijschrift, Emma Baumert zegt dat de FocusCalm hoofdband haar helpt te ontspannen

Emma Baumert geeft toe dat ze zich dom voelde toen ze voor het eerst de high-tech hoofdband omzette. “Maar ik voelde me ook zo cool om het te dragen, omdat ik zo’n nerd ben.”

De 24-jarige uit Illinois is lid van het Amerikaanse Bobsled/Skeleton-ontwikkelingsteam.

Ze is een allround atleet, is ook een gekwalificeerde gewichthefcoach en behaalde dit jaar een master in inspanningsfysiologie.

De hoofdband die ze nu gebruikt, is een apparaat voor neurofeedback of EEG (elektro-encefalogram). Ze worden steeds populairder onder sporters en meten de hersengolven van de drager.

Omdat een gestresst brein meer golven of signalen afgeeft als gevolg van verhoogde elektrische activiteit, is het idee dat, samen met meditatie, de hoofdbanden de gebruiker kunnen helpen zichzelf te trainen om rustiger te worden. En dan op hun beurt hun prestaties verbeteren.

Maar zijn dergelijke apparaten, die anders door artsen worden gebruikt om te testen op aandoeningen zoals epilepsie en beroertes, echt nuttig om mensen te helpen hun stress te verminderen?

Mevrouw Baumert zegt dat ze erachter wilde komen nadat ze twee jaar geleden een headset genaamd FocusCalm had uitgeprobeerd. “Nadat ik het zelf had gebruikt, dacht ik ‘ik wil hier meer onderzoek naar doen'”, zegt ze.

Afbeeldingsbron, Emma BaumertBijschrift afbeelding, Emma Baumert wil strijden om de VS tijdens de Olympische Winterspelen

Dus nam ze contact op met het bedrijf achter het product, het in Massachusetts gevestigde BrainCo. Gezien haar relevante universitaire studies en haar deelname aan gewichtheffen en wintersport, nodigden ze haar uit om in 2020 een paar maanden parttime, maar betaald, onderzoeker te worden en eerder dit jaar opnieuw.

Mevrouw Baumert is er nu van overtuigd dat het apparaat werkt. “Ik moet visualiseren en leren hoe ik betere controle kan hebben, en welke training ik moet doen om in een meer ontspannen toestand te komen, terwijl ik nog steeds een zeer hoog explosief vermogen kan hebben.”

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm zal geven.

Max Newlon, president van BrainCo, legt uit dat de hoofdband een AI-software-algoritme (kunstmatige intelligentie) gebruikt om 1.250 “gegevenspunten” in de hersengolfsignalen van een persoon te controleren. Verbonden met een app voor een mobiele telefoon, scoort het ze vervolgens op een schaal van 0 tot 100, waarbij 100 het rustigst is.

Meestal zweeft de gemiddelde persoon blijkbaar rond de 50.

“Het is een passieve maatregel, er gaat niets in je hersenen”, zegt de heer Newlon, die in 2015 voor het eerst aan de technologie begon te werken. “We hebben mensen die allerlei verschillende soorten experimenten doen, zoals tijd doorbrengen met hun familie… om te leren over zichzelf en ontdek wat hen in die gefocuste en kalme staat brengt.”

Net als lichaamsbeweging die het lichaam sterker maakt, zegt de heer Newlon dat mensen kunnen leren hun hersenen te ontspannen, en dat als de vaardigheid eenmaal is aangeleerd, het blijft plakken.

Een andere EEG-hoofdbandontwikkelaar, het Canadese bedrijf InteraXon, creëerde zijn product – de Muse – in 2014.

Afbeeldingsbron, InteraXonImage-bijschrift, The Muse-hoofdband meet ook aspecten van iemands slaap

Het is ook ontworpen om u een rustiger gevoel te geven en op zijn beurt meditatie of een betere nachtrust te ondersteunen.

Naast het meten van hersengolven, registreert het de hartslag, de snelheid van ademen en de houding van een persoon. En het wordt geleverd met een app die rustgevende geluiden speelt, zoals die van een regenwoud.

Derek Luke, chief executive van InteraXon, zegt dat zijn klanten “proberen een probleem in hun leven aan te pakken”, zoals stress en angst, of “proactief proberen iets te verbeteren”, zoals hun prestaties in een bepaalde sport.

Dit klinkt allemaal goed, maar Dr. Naomi Murphy, een Britse klinisch en forensisch psycholoog, is voorzichtig met EEG-apparaten voor consumenten.

De hoofdbanden moedigen mensen aan om te werken naar ‘normen’ voor een gemiddeld brein, zegt ze. “Dit kan ervoor zorgen dat sommige mensen zich over- of ondergeprikkeld voelen na het gebruik ervan – misschien omdat hun hersenen niet helemaal passen bij het ‘gemiddelde’ brein,” voegt ze eraan toe.

“Hoewel sommige mensen metingen nuttig of versterkend vinden, voelen velen zich aangetrokken tot ‘neurotech’ omdat ze zich identificeren met een kwetsbaarheid, angst voor hun prestaties, en het gebruik van gegevens kan dit verergeren.”

Afbeeldingsbron, InteraXonImage-bijschrift, Derek Luke zegt dat sporters Muse gebruiken om hun prestaties te verbeteren

Ondertussen vraagt ​​prof. Sandra Wachter van de Universiteit van Oxford, een vooraanstaand expert op het gebied van kunstmatige intelligentie, zich af of EEG-apparaten die bedoeld zijn om mensen minder gestrest te maken, ooit nodig zouden moeten zijn.

“Mindfulnesstraining en meditatie is misschien een van de gebieden waar ik heel weinig ruimte zie waar AI traditionele manieren van oefenen kan verbeteren”, zegt ze, terwijl ze boeddhistische en hindoeïstische methoden als superieur aanhaalt.

Het meten van iemands opmerkzaamheid tegen een gemiddelde, mist het punt, zegt ze, dat is ‘alleen naar jezelf luisteren’.

“Bovendien bestaat er niet zoiets als ‘ideale ontspanning’ of ‘problematische stressniveaus’ omdat ieder mens anders is.”

Afbeeldingsbron, InteraXonImage-bijschrift, Zowel de Muse (foto) als FocusCalm worden steeds vaker gebruikt door sporters

Dr. Steve Allder, een Britse neuroloog-consulent, is echter voorstander van EEG-apparaten voor consumenten, vooral wanneer ze door atleten worden gebruikt.

“Het hebben van enige geestoefening zal waarschijnlijk een prestatievoordeel opleveren”, zegt hij. “En het gebruik van een hulpmiddel dat fysiologische feedback in de praktijk geeft, zal waarschijnlijk de diepte van iemands ‘geest’-controle verbeteren, dus hulpmiddelen met ‘neuro-feedback’ zijn nuttig.

“De heilige graal van topsporters is om consequent de ‘zone’ te betreden. Dit soort oefeningen vergroot de kans daarop.”

Terug in de VS zegt mevrouw Baumert dat hoewel de hoofdbanden erg nuttig zijn, atleten ze niet als een “goocheltruc” moeten zien.

“Neem wat je hebt geleerd, en breng het dan gewoon in de praktijk”, zegt ze.

.