On the Beach beschuldigt Ryanair van marktmisbruik

On the Beach beschuldigt Ryanair van marktmisbruikGepubliceerd13 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieBeeldbron, Getty Images

Het online reisbureau On the Beach heeft een rechtszaak aangespannen tegen Ryanair bij het Hooggerechtshof.

Het beweert dat de budgetluchtvaartmaatschappij heeft geprobeerd te voorkomen dat het namens haar klanten stoelen op vluchten boekt, en dat het haar klanten dure en omslachtige incheckprocedures heeft laten doorlopen.

De twee partijen waren eerder op gespannen voet over restituties voor vluchten die tijdens de pandemie werden geannuleerd.

Ryanair heeft nog niet gereageerd op de claim.

On the Beach verkoopt online pakketreizen via haar websites en app. Dit kunnen vluchten zijn met Ryanair, die naar eigen zeggen een dominante positie heeft op veel populaire korte vakantieroutes, zoals van Manchester naar Alicante en Lanzarote.

Ryanair kondigt vluchtroute Derry naar Manchester aan Restitutieonderzoek naar Ryanair en BA laten vallen

Ryanair stelt echter dat Ryanair terughoudend is met de verkoop van haar vluchten via derden, omdat zij een aanzienlijk deel van haar inkomsten haalt uit de verkoop van extra diensten, zoals hotelboekingen, instappen met prioriteit en autoverhuur via haar website.

Dergelijke inkomsten zijn doorgaans goed voor meer dan een derde van het bedrijfsresultaat van Ryanair.

Ryanair zelf heeft klanten eerder gewaarschuwd om geen boekingen te maken via online reisbureaus, omdat ze te veel in rekening zouden kunnen worden gebracht, terwijl de luchtvaartmaatschappij mogelijk niet in staat zou zijn om essentiële klantcontract- en betalingsgegevens te verkrijgen.

Het heeft online agentschappen beschuldigd van het verstrekken van “valse e-mailadressen en virtuele creditcards” om boekingen te voltooien.

In haar claim omschrijft On the Beach dergelijke aantijgingen als “minachtend en onwaar”, althans waar het haar eigen diensten betreft.

Zij erkent dat zij winst maakt op vluchten die via haar eigen website worden verkocht, maar wijst erop dat zij in een zeer concurrerende sector opereert en dat als gevolg daarvan haar winst “tot een concurrerend niveau wordt beperkt”.

Ryanair heeft al lang een moeizame relatie met online reisbureaus, die het “screenscrapers” noemt.

Hoewel ze stoelen op Ryanair-vliegtuigen verkopen, is het van mening dat ze te hoge tarieven aanbieden en het verkeer wegleiden van hun eigen website, waardoor het de kans ontneemt om geld te verdienen met de verkoop van extra diensten zoals instappen met prioriteit, autoverhuur en hotelkamers.

Volgens On the Beach heeft Ryanair opzettelijk geprobeerd te voorkomen dat het boekingen maakt, bijvoorbeeld door creditcardnummers te weigeren die zijn geïdentificeerd als eigendom van het bureau.

Het heeft de luchtvaartmaatschappij ook beschuldigd van het achterhouden van restituties voor geannuleerde vluchten en het laten ondergaan van zware en soms dure incheck- en verificatieprocedures voor passagiers die via derden hebben geboekt.

Ryanair stelt dat Ryanair de mededingingswetgeving heeft geschonden door misbruik te maken van zijn machtspositie op populaire vakantieroutes. Ryanair, dat nog geen verweerschrift heeft ingediend, heeft geen commentaar gegeven op de claims.

.