Microsoft sluit LinkedIn af in China

Microsoft sluit LinkedIn af in ChinaGepubliceerd5 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Microsoft sluit zijn sociale netwerk, LinkedIn, in China, omdat het steeds moeilijker wordt om te voldoen aan de Chinese staat.

Het komt nadat de site voor loopbaannetwerken werd geconfronteerd met vragen over het blokkeren van de profielen van sommige journalisten.

LinkedIn zal later dit jaar een alleen-banenversie van de site lanceren, InJobs genaamd.

Maar dit omvat geen sociale feed of de mogelijkheid om artikelen te delen of te plaatsen.

Mohak Shroff, senior vice-president van LinkedIn, blogde: “We worden geconfronteerd met een aanzienlijk uitdagendere werkomgeving en grotere nalevingsvereisten in China.”

En het bedrijf zei in een verklaring: “Hoewel we later dit jaar de gelokaliseerde versie van LinkedIn in China gaan beëindigen, zullen we een sterke aanwezigheid in China blijven hebben om onze nieuwe strategie te stimuleren en zijn verheugd om de nieuwe InJobs-app te lanceren. later dit jaar.”

‘Grote verzoening’

LinkedIn was het enige grote westerse sociale-mediaplatform dat in China actief was.

Toen het daar in 2014 van start ging, had het ermee ingestemd zich te houden aan de vereisten van de Chinese regering om daar te kunnen opereren, maar het beloofde ook transparant te zijn over hoe het zaken deed in het land en zei dat het het niet eens was met de overheidscensuur.

Onlangs heeft LinkedIn verschillende journalistaccounts op de zwarte lijst gezet, waaronder die van Melissa Chan en Greg Bruno, van zijn in China gevestigde website.

Bruno, die een boek heeft geschreven waarin de behandeling van Tibetaanse vluchtelingen door China wordt gedocumenteerd, vertelde Verdict dat hij niet verrast was dat de Chinese Communistische Partij het niet leuk vond, maar dat hij “ontsteld was dat een Amerikaans technologiebedrijf toegeeft aan de eisen van een buitenlandse regering”.

De Amerikaanse senator Rick Scott noemde de stap een “grove verzoening en een daad van onderwerping aan communistisch China”, in een brief aan LinkedIn-topman Ryan Roslansky en Microsoft-baas Satya Nadella.

China’s internet zwerft verder op drift

Zhaoyin Feng, BBC News, Washington

Het is moeilijk vast te stellen of de zet van LinkedIn werd aangedreven door de druk van China of die van de VS. Het zou beide kunnen zijn, aangezien de Chinese regering haar greep op het internet heeft versterkt, en intussen krijgt LinkedIn in Amerika steeds meer kritiek omdat het zich buigt voor de censuurregels van Peking.

LinkedIn lanceerde zijn Chinese versie in 2014, in de hoop de enorme markt van het land aan te boren.

Zeven jaar later heeft het geworsteld met lokale concurrenten en is het in problemen gekomen met de regelgeving. In maart werd LinkedIn naar verluidt gestraft door de Chinese toezichthouder voor het niet censureren van politieke inhoud, wat resulteerde in een opschorting van de registratie van nieuwe gebruikers voor 30 dagen. Afgezien van controverse over censuur, is het platform door Chinese inlichtingendiensten gebruikt als wervingsinstrument.

In een brief aan de gebruikers van het platform vandaag in China, belooft president van LinkedIn China Lu Jian dat de site zal doorgaan met het verbinden van wereldwijde zakelijke kansen.

Maar de sluiting van LinkedIn in China laat een tegenovergestelde trend zien. Het zwaar gecontroleerde internet van het land is verder weggedreven van de rest van de wereld, en het wordt steeds uitdagender voor wereldwijde bedrijven die actief zijn in China om de diepe kloof te overbruggen.

.