Mensen zullen de kosten niet dragen om groen te worden – Kwarteng

Mensen zullen de kosten niet dragen om groen te worden – KwartengGepubliceerd1 minuut geledenopmerkingenOpmerkingenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCOP26Beeldbron, Getty Images

De zakensecretaris heeft ontkend dat individuen de kosten zullen dragen om over te gaan op een groenere manier van leven.

Kwasi Kwarteng zei dat het “niet waar” was om te zeggen dat de overstap naar milieuvriendelijker transport en energieproductie “ons zou kosten”.

De regering is van plan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om in 2050 de doelstelling van netto nul te bereiken.

De Schatkist heeft laten doorschemeren dat belastingverhogingen nodig kunnen zijn naarmate de inkomsten uit fossiele brandstofgerelateerde activiteiten opdrogen.

Het bereiken van netto nul betekent dat het VK niet langer zal bijdragen aan de totale hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer. Zonder actie tegen klimaatverandering wordt de wereld geconfronteerd met een hetere planeet, stijgende zeespiegels en extreem weer.

De Schatkist zei dat het halen van de doelstelling de overheidsuitgaven onder druk zou zetten, maar voegde eraan toe dat “de grootste impact” kwam van “de erosie van belastinginkomsten uit fossiele brandstofgerelateerde activiteiten”.

Vorig jaar werd £ 37 miljard opgehaald via brandstofaccijns en voertuigaccijns, maar men gelooft dat de overgang naar elektrische voertuigen tegen 2040 een tijdelijk belastingvacuüm zou kunnen creëren, wat betekent dat nieuwe inkomstenverhogende maatregelen nodig zouden zijn.

Een netto-nulrapport van de Schatkist zei dat toekomstige regeringen “mogelijk veranderingen in bestaande belastingen en nieuwe inkomstenbronnen moeten overwegen” in plaats van te vertrouwen op hogere leningen.

VK stelt netto-nulplannen voor broeikasgassen op Wat betekent netto-nul? Hoeveel kosten warmtepompen en hoe werken ze?

Het waarschuwde ook beleid ter ondersteuning van de adoptie van elektrische voertuigen “kan onevenredig ten goede komen” aan rijkere mensen, waarbij mensen met een lager inkomen mogelijk de dupe worden van hogere kosten.

“Omdat huishoudens met een hoger inkomen meer rijden en waarschijnlijk elektrische auto’s gaan gebruiken [electric vehicles] eerder zullen de kosten en baten van EV-adoptie waarschijnlijk eerst op huishoudens met een hoger inkomen vallen”, aldus het Treasury-rapport.

“Omgekeerd zullen eventuele wijzigingen in de kosten van het besturen van een voertuig met een verbrandingsmotor onevenredig zwaar vallen op huishoudens met een lager inkomen, dus in sommige gevallen kan er een afweging zijn.”

Op de vraag in het BBC Today-programma of er een gevaar bestond dat armere mensen zouden kunnen leiden tot “het verdwijnen van de groene schuld van de rijken”, antwoordde de heer Kwarteng: “Nee, dat accepteer ik helemaal niet.”

Hij voegde eraan toe dat de overgang naar elektrische voertuigen “succesvol was en dat we het sneller zouden moeten doen”, maar gaf toe dat er nog steeds “angst voor het bereik” was over hoe ver dergelijke voertuigen konden reizen.

De heer Kwarteng zei dat tegen 2030 tot £ 90 miljard aan particuliere investeringen het land zou helpen meer energie uit hernieuwbare energiebronnen te halen, met “bewijs” voor dergelijke voorspellingen op basis van eerdere investeringen van £ 100 miljard die sinds 2012 in offshore windparken zijn geploegd.

“Het is geen heroïsche veronderstelling om te zeggen dat we tegen 2030 90 miljard pond extra zouden hebben aangetrokken”, zei hij.

Naast plannen om meer mensen aan te moedigen om elektrische auto’s te rijden, gaat de regering vanaf april ook subsidies van £ 5.000 bieden voor mensen om over te schakelen van gasboilers naar koolstofarme warmtepompen.

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, de grond of het water – een beetje zoals een koelkast die omgekeerd werkt – en worden aangedreven door elektriciteit. Een luchtwarmtepomp kost tussen de £ 6.000 en £ 18.000, afhankelijk van het geïnstalleerde type en de grootte van een woning.

Hoewel tot 25 miljoen huizen in het VK een gasboiler hebben, zullen de subsidies van de overheid slechts 90.000 pompen financieren over een periode van drie jaar. Volgens critici gaan de plannen niet ver genoeg.

Afbeeldingsbron, Getty Images

De heer Kwarteng voegde eraan toe dat de kosten van warmtepompen zouden kunnen “dalen” naarmate meer bedrijven ze gingen produceren, waardoor meer mensen “ze zouden adopteren”.

“Mensen zullen dat in hun eigen leven hebben gezien. Een paar jaar geleden waren dingen als iPhones in het begin erg, erg duur. Natuurlijk, de eenheidskosten, aangezien de particuliere sector investeert in de productie van deze dingen, daalt, ” hij zei.

De onlangs uitgebrachte iPhone 13-handset kost momenteel £ 779 op de website van Apple.

De heer Kwarteng gaf toe dat het “veel geld” was om een ​​warmtepomp te installeren, en voegde eraan toe: “Niemand zegt dat we warmtepompen aan iemand opleggen.

“Wat we proberen te doen, is gedrag aanmoedigen.”

De netto-nulplannen van de regering komen op het moment dat wereldleiders zich voorbereiden op een ontmoeting in Glasgow om te onderhandelen over hoe de klimaatverandering kan worden teruggedrongen.

Bekijk de reacties .