Koop nu, betaal later firma Klarna om de optie ‘nu betalen’ aan te bieden

Koop nu, betaal later Klarna biedt ‘nu betalen’-optie aanGepubliceerd8 minuten geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenAfbeelding bijschrift, Klarna heeft 10 miljoen klanten in het VK en werd onlangs gewaardeerd op £ 7,5 miljard

De koop nu, betaal later firma Klarna breidt zijn diensten uit, inclusief het aanbieden van de keuze om artikelen onmiddellijk volledig te betalen.

Het zei dat de “nu betalen”-optie en andere wijzigingen die het aanbracht klanten meer duidelijkheid en controle zouden geven.

“Meestal moeten mensen betalen met het geld dat ze hebben”, zegt Klarna’s CEO.

Koop nu, betaal later Bedrijven als Klarna hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt.

Klarna zei dat het “de standaarden wilde opdrijven” in de koop nu, later betalen markt door de manier waarop het werkt en communiceert te verbeteren.

Het zei dat het grondiger zou controleren hoeveel gebruikers zich konden veroorloven om te lenen, en duidelijkere taal zou gebruiken tijdens het afrekenproces om ervoor te zorgen dat klanten begrepen dat ze schulden aangingen.

Nu kopen, later betalen: ‘Ik ben gestrest door schulden’Klarna beter dan dure creditcards, zegt baasLiefdadigheidsinstellingen alarmeren over ‘kopen-nu-betalen-later-schuld’

Net als andere koop nu, betaal later diensten, biedt Klarna shoppers de mogelijkheid om de kosten van een aankoop uit te stellen of te spreiden zonder dat er kosten of rente in rekening worden gebracht.

In plaats daarvan rekent Klarna retailers een klein percentage van de transactiekosten aan in ruil voor het leveren van de betalingsdienst.

De mogelijkheid om gespreid te betalen spreekt vooral jongere en lagere inkomens aan.

Het stelt klanten in staat om verschillende maten van een kledingstuk te bestellen, bijvoorbeeld in de verwachting dat degenen die niet passen zijn geretourneerd en terugbetaald voordat het volledige bedrag in rekening wordt gebracht.

Maar dergelijke regelingen zijn alom bekritiseerd omdat ze kopers aanmoedigen om meer te kopen dan ze zich kunnen veroorloven, waarbij liefdadigheidsinstellingen waarschuwen dat het een “glibberige helling naar schulden” kan zijn.

Critici zeggen dat klanten worden gebombardeerd met berichten waarin ze worden aangespoord om nu kopen, later te betalen te gebruiken zonder duidelijk genoeg uit te leggen wat het inhoudt.

In het bijzonder, nu kopen, later betalen bedrijven zijn ervan beschuldigd niet uit te leggen dat klanten kunnen worden doorverwezen naar incassobureaus en dat hun kredietscores kunnen worden beïnvloed als ze betalingen missen.

Consumentengroep Welke? ontdekte onlangs dat hoewel Klarna en andere bedrijven hun richtlijnen met retailers deelden over hoe hun service gepresenteerd zou moeten worden, sommige retailers zich niet aan die richtlijnen hielden.

Klarna is het grootste buy now, pay later-platform, maar veel andere bedrijven bieden een vergelijkbare service, waaronder Clearpay, LayBuy en Paypal.

Koop nu, betaal later diensten werden door vijf miljoen mensen in het VK gebruikt voor een totale omzet van £ 2,7 miljard in 2020. Een op de 10 mensen die ze gebruikten, had echter al ergens anders een betalingsachterstand, zo blijkt uit een onderzoek door de Financial Conduct Authority.

Uit het onderzoek, geleid door Chris Woolard, bleek dat driekwart van de gebruikers die nu kopen en later betalen jonger zijn dan 36 jaar en dat de overgrote meerderheid van de transacties betrekking heeft op kledingaankopen.

De liefdadigheidsinstelling Citizens Advice zei dat ze had ontdekt dat klanten nu kopen, later betalen niet beschouwen als “juist lenen” en dat velen niet volledig begrepen waarvoor ze zich aanmeldden.

De liefdadigheidsinstelling waarschuwde dat vier op de tien van degenen die dit soort krediet in de afgelopen 12 maanden hadden gebruikt, moeite hadden om terug te betalen.

Klarna’s CEO Sebastian Siemiatkowski zei dat hij geloofde dat er een plaats was voor dit soort betaalbare kredietaanbiedingen.

“We zijn er vast van overtuigd dat mensen meestal moeten betalen met het geld dat ze hebben, maar er zijn bepaalde momenten waarop krediet zinvol is”, zei hij.

“In die gevallen is onze [buy now, pay later] producten bieden een duurzame en gratis gezonde vorm van krediet – en een broodnodig alternatief voor dure creditcards.”

Klarna zei dat het had samengewerkt met consumentengroep Fairer Finance om ervoor te zorgen dat de algemene voorwaarden “duidelijk, eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen” waren, en dat de taal tijdens het afrekenproces het “absoluut duidelijk” maakte dat er “gevolgen voor gemiste betalingen” zouden zijn. .

Het had ook zijn klachtenprocedure voor ontevreden klanten verbeterd, zei het.

In februari kondigde de regering aan dat ze de regelgeving voor ‘nu kopen en later betalen’-producten zou herzien.

.