Klimaatplan dat mensen vertelt minder vlees te eten geschrapt

Klimaatplan dat mensen vertelt minder vlees te eten geschrapt

Door Faisal Islam
redacteur economie

Gepubliceerd8 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCOP26Beeldbron, Getty Images

Een haastig verwijderd onderzoeksdocument van de overheid over het veranderen van het gedrag van het publiek om netto-nul klimaatdoelen te bereiken, beveelt aan om “eetgewoonten te verschuiven” naar plantaardig voedsel, kan de BBC onthullen.

De krant stelt ook voor om meer binnenlands toerisme te promoten en zakenreizen af ​​te schilderen als een “immorele verwennerij” om het vliegen te verminderen.

Het onderzoekspaper werd snel verwijderd nadat het dinsdag door het Department for Business (Beis) was gepubliceerd.

Het papier was geen beleid, zei het.

“Dit was een academisch onderzoeksrapport opgesteld door externe organisaties, niet door overheidsbeleid. We hebben geen enkele plannen om het consumentengedrag op deze manier te dicteren. Om die reden bevatte onze gisteren gepubliceerde Net Zero-strategie dergelijke plannen niet.”

De Behavioural Insights Unit, ook bekend als de Nudge Unit – die vooral bekend staat om zijn rol in het ontwerp van de Sugar Levy en vroege opmerkingen over de pandemische ‘kudde-immuniteit’-strategie – schreef het document.

Het werd snel verwijderd en vervangen door een briefje waarin stond dat het ten onrechte was gepubliceerd, maar de BBC heeft een kopie gekregen.

In een hoofdstuk in het verwijderde document getiteld “Toepassingen op het netto-nulbeleid”, onder de subkop “Dieetveranderingen”, raden onderzoekers aan het voorbeeld te volgen van de suikerheffing met een belasting voor producenten of retailers van “koolstofrijk voedsel” om “koolstofrijke voedingsmiddelen” te stimuleren ” herformulering en diversificatie” naar meer plantaardige en lokale soorten voedsel.

Het stelt voor om “steun op te bouwen voor een gedurfd beleid”, zoals een “op de producent gerichte koolstofbelasting op producten van herkauwers” – een verwijzing naar schapen- en rundervlees – maar het stelt dat een “onverfijnde vleesbelasting zeer regressief zou zijn”.

De onderzoekspaper stelt ook dat de overheid kan beginnen met het normaliseren van plantaardig voedsel door uitgaven aan ziekenhuizen, scholen, gevangenissen, rechtbanken en militaire faciliteiten. Het stelt ook dat een “tijdig moment om in te grijpen” diëten zou kunnen zijn om mensen te targeten die naar de universiteit gaan van nieuwe huurders.

‘Leer één nieuw recept’

Het document erkent echter dat “mensen vragen om direct minder vlees en zuivel te eten een grote politieke uitdaging is, hoewel een positieve framing en kleinere vragen mogelijk zijn (bijvoorbeeld een nieuw recept leren)”.

Wat de luchtvaart betreft, suggereert de krant “veel sterkere koolstofbelastingen” en een poging om “sociale normen te verschuiven” om persoonlijke zakelijke bijeenkomsten waarvoor internationale vluchten nodig zijn, een teken van “immorele verwennerij of schaamte” te maken.

Ondertussen zegt het dat binnenlands purisme moet worden gepromoot om de vraag van consumenten naar internationale vluchten te verminderen.

Een bron bij het Department for Business vertelde de BBC dat het document een “academische onderzoekspaper was opgesteld door externe organisaties” en “geen overheidsbeleid”.

“We hebben geen enkele plannen om het consumentengedrag op deze manier te dicteren. Om die reden bevatte onze gisteren gepubliceerde netto nul-strategie dergelijke plannen niet”, voegde de bron eraan toe.

.