Kan de Afrikaanse techgigant Jumia zijn belofte waarmaken?

Kan de Afrikaanse techgigant Jumia zijn belofte waarmaken?

Door Nancy Kacungira
In zakelijk Afrika

Gepubliceerd2 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, NYSEAfbeelding bijschrift, Jumia werd het eerste op Afrika gerichte technologiebedrijf dat in april 2019 op de New York Stock Exchange noteerde

Het had niet veel beter kunnen beginnen voor Jumia’s historische beursnotering. De heisa op de dag dat het het eerste op Afrika gerichte technologiebedrijf werd dat op de New York Stock Exchange noteerde, was enorm.

Internationale media namen er nota van en investeerders stapelden zich op, de koers van het aandeel steeg op de dag met meer dan 70% in waarde, maar de opwinding zou van korte duur blijken te zijn.

“In onze landen waar we actief zijn, zijn er 700 miljoen mensen en vorig jaar bedienden we meer dan vier miljoen consumenten”, vertelde co-chief executive officer Sacha Poignonnec aan de BBC op de beursvloer.

Toen ik in september ging zitten om met zijn co-CEO, Jeremy Hodara, te praten, had het bedrijf een paar nederige jaren achter de rug. De aandelenkoersen kelderden en kwamen terug, donateurs waren gered en het bedrijf had zich teruggetrokken uit de handel in drie van de veertien landen waarin het opereerde – en dan hebben we het nog niet eens gehad over meldingen van fraudeprocessen in rechtbanken in New York en een public relations-ramp over zijn identiteit .

Maar de belofte van miljoenen consumenten die nieuw verbonden zijn met internet is niet verdwenen en evenmin is er belangstelling voor Jumia, dat nog steeds verreweg het grootste e-commercebedrijf is dat zich op het Afrikaanse continent richt – hoewel het management en veel van de technische expertise buiten van Afrika.

Afbeeldingsbron, JumiaAfbeelding bijschrift, De belofte van leveringen aan meer dan een miljard consumenten in Afrika zorgde voor interesse in Jumia

Tegen 2030 zullen de consumentenbestedingen in heel Afrika naar verwachting $ 2,5 biljoen bedragen. Jumia verkoopt nog steeds goederen in 11 van die landen. Het exploiteert een marktplaats waar duizenden andere bedrijven goederen verkopen op zijn platform en heeft een financiële tak, Jumia Pay, zodat klanten hun boodschappen kunnen doen, energierekeningen kunnen betalen en pizza’s kunnen bestellen, allemaal zonder de Jumia-platforms te verlaten.

Een combinatie van het verlaten van onrendabele markten en een nieuwe interesse in e-commerce, aangewakkerd door de pandemie, heeft ertoe geleid dat de aandelenkoers van Jumia terugkeerde naar het niveau van de dag van zijn beursdebuut.

“Over het algemeen is e-commerce op het continent nog steeds erg klein in vergelijking met de traditionele detailhandel”, zegt de heer Hodara, wanneer hem wordt gevraagd waarom de Jumia-rit zo hobbelig bleek te zijn. “Het is een lange reis en de kans is enorm. Dus we nemen het stap voor stap.”

Terwijl het platform voor het eerst bekend werd als een plek om elektronica te kopen, doen consumenten dit soort aankopen meestal maar een paar keer per jaar, dus het bedrijf probeert nu consumenten aan te trekken om alledaagse artikelen zoals boodschappen en kleding te kopen.

“Die producten genereren meer winst dan de elektronica die eerder werd gekocht”, zegt Hodara.

Afbeeldingsbron, JumiaImage bijschrift, Jumia co-CEO Jeremy Hodara, zegt dat hij geen tijdschema geeft voor wanneer het bedrijf winstgevend zal zijn

“We genereren bijna $ 1 winst wanneer we een bestelling leveren na alle logistieke kosten. Wat we nu willen doen, is meer investeren in groei op twee gebieden: technologie en marketing. Dit is de richting die we inslaan nu we ons comfortabel voelen en zelfverzekerd over de winstgevendheid en de eenheidseconomie van ons bedrijf.”

Plannen om agressieve uitgaven aan reclame en technologie voort te zetten, betekenen dat de hoge bedrijfskosten van Jumia beleggers zouden kunnen alarmeren. Dus wanneer zal het eindelijk winst boeken?

“We communiceren geen tijdlijn, maar we werken aan het publiceren van stabiele resultaten”, antwoordt de heer Hodara.

Het aanpakken van de verschillende behoeften van gefragmenteerde markten over het hele continent is een belangrijke uitdaging voor elk pan-Afrikaans bedrijf. Hoewel de kans in Afrika wordt geframed als continentaal, vraag ik de heer Hodara of de realiteit genuanceerder is.

“Consumenten bedienen in Egypte is niet hetzelfde als consumenten bedienen in Nigeria, en werken met verkopers in Marokko heeft niets te maken met werken met verkopers in Kenia”, zegt hij.

“De manier waarop je moet opereren is heel lokaal, navigeren door de specifieke kenmerken van die landen, terwijl je tegelijkertijd schaalvoordelen behoudt door middel van technologische processen.”

Afbeeldingsbron, Getty ImagesBeeldbijschrift, Met toenemend internetgebruik groeien de e-commercemogelijkheden in Afrika

Met twee Franse oprichters en haar senior leiderschap buiten het continent, zijn Jumia’s geloofsbrieven als een “Afrikaans” bedrijf in twijfel getrokken. De heer Hodara zegt dat Jumia ervoor kiest om zich niet in te laten met die controverse, omdat het niet “eerlijk of relevant” is. Maar is het niet relevant voor consumenten op het continent, vraag ik me af?

“Onze consumenten zijn Afrikaans, onze verkopers zijn Afrikaans, onze werknemers zijn Afrikaans, we creëren honderdduizenden banen op het continent”, antwoordt hij. “We openen een technisch centrum in Caïro, Egypte, we zullen daar ongeveer 100 ontwikkelaars hebben en we gaan daar meer van doen. Onze missie is Afrika.”

Naast Jumia zijn er drie andere zogenaamde “eenhoorns” – particuliere technologiebedrijven met een waarde van meer dan $ 1 miljard – in Afrika, vergeleken met 100 in China en 200 in de VS.

Desondanks zijn de mogelijkheden op het continent enorm. Een jeugdige en groeiende bevolking, stijgende internetpenetratie en investeringen in digitale infrastructuur wijzen op nog grotere kansen, als een stimulerende omgeving verder wordt gekoesterd.

Google heeft onlangs plannen aangekondigd om $ 1 miljard te investeren in internetconnectiviteit en startups in Afrika, bovenop de miljarden die al zijn uitgegeven aan infrastructuurprojecten om online toegang voor meer mensen te bieden.

De heer Hodara zegt dat de bereidheid om de uitdagingen voor e-commerce in Afrika in een vroeg stadium het hoofd te bieden, de mogelijkheid voor Jumia creëert om voorop te blijven lopen op dit gebied.

“De complexiteit van het opereren op het continent betekent dat we unieke toetredingsdrempels hebben die het voor iemand anders erg moeilijk maken om te doen wat we doen”, zegt hij.

Terwijl andere e-commerce startups over het hele continent zijn opgedoken, heeft Jumia nog steeds de meeste klanten, met 10 miljoen meer maandelijkse bezoeken dan zijn naaste concurrent, het Zuid-Afrikaanse Takealot.com.

De opkomst van e-commerce in Afrika lijkt onvermijdelijk, maar vroege starters zoals Jumia zullen door consumenten moeten worden geadopteerd om snel genoeg te zijn om hun eigen succes te bevorderen, in plaats van dat van hun opvolgers.

.