IEA: Groene energie nodig om turbulente prijzen te vermijden

IEA: Groene energie nodig om turbulente prijzen te vermijden

Door Jonathan Josephs
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd20 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCOP26Bron afbeelding, AFPAfbeelding bijschrift, De wereld moet $ 4 biljoen per jaar uitgeven aan schone energie om de klimaatveranderingsdoelstellingen te halen, zegt het IEA

Als er niet voldoende in groene energie wordt geïnvesteerd, betekent dit dat “we misschien meer en meer turbulentie op de energiemarkten gaan zien”, zegt het hoofd van het International Energy Agency tegen de BBC.

Dr. Fatih Birol zei dat “geen goed nieuws is voor de wereldeconomie”.

De energieprijzen in het VK, Europa en Azië hebben de afgelopen weken recordhoogtes bereikt, wat tot bezorgdheid over de inflatie leidde.

IEA’s jaarlijkse World Energy Outlook waarschuwt dat schone energie en infrastructuur een investering van $ 4 biljoen per jaar nodig hebben.

Een dergelijke uitgave zou betekenen dat de wereld de stijging van de mondiale temperatuur zou kunnen beperken tot 1,5 graad boven het pre-industriële niveau, zoals zes jaar geleden in Parijs werd afgesproken.

De waarschuwing is getimed om de COP26-top over klimaatverandering te begroeten, die eind deze maand in Glasgow zal plaatsvinden. Dr. Birol zei dat het aan de wereldleiders was om de noodzakelijke investeringen op de top te stimuleren.

“Als je schone energie, energie-efficiëntie, zonne-elektrische auto’s en andere” [solutions], je hebt geen fossiele brandstoffen meer nodig, je stapt over op schone energiebronnen.

“Het is heel eenvoudig om te zeggen, maar het is de kwestie van de regeringen om die investeringen te stimuleren om de leemte op te vullen [in energy supplies] die ontbreekt bij de fossiele brandstoffen.”

VK faalt in COP-klimaatdiplomatie, zegt Miliband Wat is het klimaatakkoord van Parijs? Wat de COP26-klimaattop voor ons allemaal kan betekenen Afbeelding bijschrift, IEA-hoofd Dr. Fatih Birol zegt dat regeringen de uitgaven voor groenere energiebronnen moeten stimuleren Transitie aan de gang

Het IEA-rapport zegt dat regeringen veel verder moeten gaan in hun emissiereductie dan ze al hebben aangekondigd, willen ze de doelstellingen van Parijs halen.

Het suggereert dat prikkels kunnen worden ingevoerd via het belastingstelsel, gemakkelijker toegang tot financiering en veranderingen in de regelgeving,

Volgens het IEA is er een duidelijke beweging in de richting van zonne-, wind- en andere schone energiebronnen aan de gang, maar de pandemie heeft de inspanningen om het gebruik van kolen en olie te verminderen, belemmerd.

Dat betekent dat de wereld dit jaar op koers ligt voor de op één na grootste stijging van de CO2-uitstoot ooit.

Investeringen in nieuwe technologieën kunnen leiden tot hogere rekeningen voor huishoudens en bedrijven, dus roept het rapport regeringen op om vooraf financiering te verstrekken. Dat zal worden toegejuicht door huishoudens en bedrijven die worstelen met hoge prijzen als gevolg van de extra vraag naar energie die de wereld heeft gezien naarmate de wereldeconomie herstelt van de pandemie.

Europa’s afhankelijkheid van Rusland

Rusland, dat een van ’s werelds grootste aardgasproducenten is, is beschuldigd van het achterhouden van voorraden die die prijsdruk om politieke redenen zouden kunnen verlichten. Dr. Birol zei: “Rusland had nuttiger kunnen zijn, en kan nog steeds, zijn. Onze cijfers laten zien dat Rusland het gas dat het naar Europa stuurt gemakkelijk met 15% kan verhogen, wat zou kunnen onderstrepen dat ze als een betrouwbare partner kunnen worden gekwalificeerd.

“Er komen enkele verklaringen uit Moskou, die nuttig zijn. Maar naast de verklaringen zou ik heel blij zijn als er wat gasvolumes naar Europa komen”.

Op een energieconferentie in Moskou verwierp de Russische president Vladimir Poetin het idee dat hij gasvoorraden als politiek wapen zou gebruiken als “complete onzin”. Hij zei dat Europa alleen maar hoeft te vragen. “Als ze ons vragen om verder te verhogen, zijn we klaar om verder te verhogen. We zullen zoveel verhogen als onze partners ons vragen. Er is geen weigering, geen,”

De EU is momenteel voor meer dan 60% van haar energiebehoefte afhankelijk van invoer, waarbij Rusland de grootste leverancier van kolen, ruwe olie en aardgas is. Maar hernieuwbare energiebronnen groeien sneller dan andere soorten.

Meer investeringen in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie kunnen Europa helpen zijn afhankelijkheid van Russisch gas voor zijn stroombehoeften te verminderen.

Mediabijschrift: Waarom stijgen de energieprijzen over de hele wereld?

Volgens May Boeve, uitvoerend directeur van de internationale klimaatcampagnegroep 350.org, heeft het economisch weinig zin om niet te investeren in hernieuwbare energie. “Wat duur is, is betalen voor rampen die worden veroorzaakt door klimaatverandering. Wat duur is, is dat steden de rekening betalen voor overstromingen en branden.”

Ze voegde toe dat de noodzakelijke veranderingen betekenen “we hebben het over een grootschalige transformatie van de manier waarop de economie werkt”.

Stop klimaatrook en spiegels, vertelden rijke landen Australië PM kan COP26-klimaattop overslaan Scheepsindustrie roept op tot nieuwe wereldwijde CO2-belasting Financiering van de transitie

Volgens dr. Birol is het geld om energie groener te maken beschikbaar. “Er is wereldwijd geen gebrek aan kapitaal, er is geen probleem wat betreft de beschikbaarheid van geld. En ik geloof dat in Europa, en in Noord-Amerika, schone energieprojecten en de hoofdstad elkaar zullen ontmoeten.

“Het probleem zijn de opkomende landen, ontwikkelingslanden, omdat het grootste deel van de emissiegroei uit Azië en andere opkomende landen komt [economy] landen over de hele wereld”.

Het IEA zegt dat bijna driekwart van de uitstoot die klimaatverandering veroorzaakt, de verantwoordelijkheid is van de energiesector.

Rijke landen hebben eerder 100 miljard dollar (£ 720 miljoen) per jaar toegezegd om tegen 2020 armere landen te helpen. Een VN-evaluatie vorig jaar zei dat het doel waarschijnlijk niet zou worden gehaald, dus rijkere landen wordt gevraagd om meer geld vast te leggen.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, COP26 wordt gehouden in dit evenementencentrum in Glasgow en Dr. Birol hoopt dat het politici ertoe zal brengen meer uit te geven aan de groene energietransitie

De IEA-baas zegt dat overheidsgeld de trigger kan zijn voor hernieuwde particuliere investeringen in schone energie en hij is optimistisch over wat er in Glasgow kan worden bereikt.

“Het is ook erg belangrijk dat regeringsleiders over de hele wereld in de COP samenkomen, zich verenigen en een onmiskenbaar signaal geven aan investeerders, door te zeggen dat u, investeerder, ziet dat we verenigd zijn om een ​​toekomst voor schone energie op te bouwen”, maar dat “als u doorgaat met investeren in de oude energie [such as fossil fuels], kunt u geld verliezen”.

“Als je investeert in de schone energie, kun je mooie winsten maken. Dat is [the] politiek signaal waarvan ik hoop dat het naar investeerders gaat”.

.