Huishoudens worden geconfronteerd met een klap van £ 3.000 door begrotingsmaatregelen, waarschuwt denktank

Huishoudens worden geconfronteerd met een treffer van £ 3.000 door begrotingsmaatregelen, waarschuwt denktankGepubliceerd19 minuten geledenDelencloseDelen paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenBegroting 2021Bron afbeelding, Getty Images

Huishoudens zullen £ 3.000 meer belasting per jaar betalen als gevolg van maatregelen die zijn ingevoerd sinds Boris Johnson aan de macht kwam, inclusief de begroting van woensdag, zegt de Resolution Foundation.

De denktank ontdekte dat het door bondskanselier Rishi Sunak aangekondigde beleid de inkomens van het armste vijfde van de huishoudens met 2,8% had verhoogd.

Huishoudens met een middeninkomen zouden echter een klap van 2% krijgen, voegde het eraan toe.

Het zei ook dat het VK zich in het slechtste decennium voor loongroei bevond sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

“De kanselier kreeg gisteren zijn eerste kans om uiteen te zetten hoe de postpandemische economie van het VK er medio 2020 uit zou kunnen zien”, zegt Torsten Bell, CEO van de Resolution Foundation.

“Het is niet de economie met hoge lonen die de premier vorige maand voor ogen had, of zelfs de economie met lagere belastingen waarvan Rishi Sunak gisteren zei dat het zijn doel was. In plaats daarvan heeft de kanselier plannen opgesteld voor een nieuwe, hoge belastingen, grote staatseconomie.”

De nachtelijke analyse van de Stichting van de begroting en het uitgavenoverzicht 2021 onthulde een verslechterend beeld van de gezinsfinanciën, waarbij het gezinsinkomen zou stagneren als gevolg van de stijgende inflatie.

“Hogere belastingen zijn geen verrassing, aangezien het VK fiscaal conservatisme combineert met een vergrijzende samenleving en een langzaam groeiende economie. midden van dit decennium,” zei de heer Bell.

Met hogere groei, inflatie en overheidsuitgaven dan eerder verwacht, in combinatie met belastingverhogingen die al in gang zijn gezet, waarschuwt de Foundation dat het VK klaar zou kunnen zijn voor een vlak herstel van de levensstandaard van huishoudens.

Begrotingssignalen verschuiving in Tory-filosofie – minister Prijsstijgingen zouden het hoogste niveau in 30 jaar kunnen bereiken Heb je van de begroting gekregen wat je wilde?

Het gecombineerde effect van de algemene kredietwijzigingen, alcohol- en brandstofaccijns, hogere gemeentelijke belastingen, inkomstenbelasting en volksverzekeringen zorgde voor een stijging van 2,8% voor de inkomens van de armste huishoudens.

Maar huishoudens met een gemiddeld inkomen zullen hun inkomen met 2% zien dalen en het rijkste vijfde van de huishoudens zal tegen het midden van het decennium een ​​klap van 3,1% krijgen, waarschuwde de Foundation.

Wijzigingen in het bedrag dat gezinnen van hun inkomsten kunnen afhouden als ze op universeel krediet staan, aangekondigd in de begroting, compenseerden slechts gedeeltelijk het effect van het intrekken van de verhoging van £ 20 per week tijdens de pandemie. Ontvangers zouden gemiddeld 800 pond per jaar verliezen, berekende de denktank.

Van de 4,4 miljoen huishoudens met universeel krediet, zal ongeveer driekwart (3,2 miljoen huishoudens) slechter af zijn als gevolg van beslissingen om de verhoging van £ 20 per week weg te nemen, ondanks de nieuwe universele kredietmaatregelen van de kanselier in de begroting.

Maar 1,2 miljoen huishoudens zouden beter af zijn met £ 900 per jaar dan vóór de begroting.

In de bredere bevolking zullen de lonen volgend jaar na inflatie dalen.

Het betekent dat het laatste decennium het zwakste decennium was voor loongroei sinds de jaren dertig.

Tegen mei 2024 zullen de reële lonen sinds 2008 met slechts 2,4% zijn gestegen, vergeleken met een reële loonstijging van 38% tussen 1992 en 2008.

“De kanselier heeft gisteren heel goed nieuws gekregen voor de overheidsfinanciën – minder lenen, omdat de economie het iets beter doet dan wij allemaal, hoewel zes maanden geleden. Maar goed nieuws voor de openbare financiën was geen goed nieuws voor de financiën van de huishoudens”, zei de dhr. Bell vertelde BBC Breakfast.

“Dat komt omdat de hogere inflatie die de kanselier daadwerkelijk heeft geholpen met zijn leencijfers, duidelijk de huishoudbudgetten schaadt, en daarom verwacht het Office for Budget Responsibility dat de inkomens en lonen van huishoudens het komende jaar helemaal niet zullen groeien.

“Dus dat wordt heel slecht nieuws voor iedereen die zich zorgen maakt over zijn eigen budget.”

.