Hoe de pandemie ons avontuurlijkere drinkers maakte

Hoe de pandemie ons avontuurlijkere drinkers maakte

Door Will Smale
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieBeeldbron, Afon MelBeeldonderschrift, Welsh drankenbedrijf Afon Mel maakt een reeks mede

De drankenhandel van Sam Cooper is alsof de middeleeuwen het internet ontmoeten.

Hij is gevestigd in Ceredigion in West-Wales en maakt bekroonde mede – een alcoholische drank die wordt gecreëerd door honing en water te vergisten.

Om de honing voor zijn assortiment mede te leveren, is de heer Cooper ook een professionele imker, die meer dan 500 bijenkorven op 50 verschillende locaties of bijenstallen in heel Wales beheert.

Hij verkocht voor het eerst zijn Afon Mel (Welsh voor “Honey River”) gebottelde mede in 1999, en hij zegt dat de verkoop enorm is gestegen sinds het begin van de coronaviruspandemie.

“Sinds het begin van de eerste lockdown hebben we een enorme stijging van internetbestellingen gezien”, zegt Cooper. “En het is niet vervaagd.

“Veel mensen associëren mede natuurlijk met de middeleeuwen, en het is een oude alcoholische drank… maar het wordt nu steeds meer gedronken door een jeugdige hipsterscene.”

Afbeeldingsbron, Afon Mel Afbeelding bijschrift, Sam Cooper zegt dat mede nu weer in de mode is

Sinds het begin van het coronavirus zijn er twee hoofdtypen nieuwsberichten geweest als het gaat om onze pandemische drinkgewoonten. We dronken allemaal veel te veel terwijl we thuis zaten, of we besloten te bezuinigen, vrij van de verleiding van pubs en restaurants.

Wat weinig is gemeld, is het feit dat de pandemie velen van ons meer avontuurlijke drinkers heeft gemaakt, met een sterke stijging van de verkoop van meer ongebruikelijke dranken, samen met wijnen uit landen die de reguliere consument normaal gesproken niet interesseren.

De trend stak de Atlantische Oceaan over. In Manhattan, New York, opende Park Avenue Liquor Store voor het eerst zijn deuren in 1934, een jaar na het einde van het verbod in de VS.

Het familiebedrijf, de huidige baas Jonathan Goldstein, heeft een theorie achter onze hervonden liefde voor meer experimenteel drinken.

“Toen alle bars moesten sluiten, zaten mensen thuis en deden zich voor als barman of cocktailmixoloog, en ze werden allemaal creatief”, zegt hij. “Ze wilden ineens experimenteren, dus we zagen een grote toename van online bestellingen voor meer ongewone dingen.

“In onze categorie sterke drank waren vreemde dingen zoals whisky met pindakaas of bananensmaak ineens erg populair. Dat gold ook voor passievruchtenlikeur en lokaal gemaakte schnaps – allemaal verschillende smaken… rabarber, witte perzik.”

Maar zijn de klanten van de heer Goldstein teruggekeerd naar meer traditionele drankjes terwijl de wereld langzaam en hopelijk weer normaal wordt? Hij zegt dat ze dat niet hebben gedaan.

“We houden scherp in de gaten waar de dranktrends naartoe gaan, en we denken van wel [the new adventurousness] wordt vervolgd. Dankzij de ambachtelijke bierindustrie zijn mensen meer gewend om kleinere merken en nieuwe dingen te proberen.”

Afbeeldingsbron, Park Avenue Liquor Store Bijschrift afbeelding, Park Avenue Liquor Store verkoopt al 87 jaar alcohol aan New Yorkers

Terug in het VK zegt wijnretailer The Wine Society dat sinds het begin van de pandemie de verkoop van Oostenrijkse en Griekse wijnen sterk is gestegen.

“Een van de oorspronkelijke doelstellingen toen The Wine Society in 1874 werd opgericht, was om ‘wijnen te introduceren die tot nu toe onbekend waren, of maar weinig bekend in dit land'”, zegt Ewan Murray, de public relations manager.

“Dit gaat tot op de dag van vandaag door, en leden van de Wine Society [you have to join to be able to place an order] zijn enthousiaste ontdekkingsreizigers. Sinds de eerste lockdown-wijnverkoop is enorm gestegen, en terwijl onze leden aanvankelijk troost zochten in de klassieke wijnen die ze kennen en waar ze van houden, is verkenning weer op de voorgrond gekomen.

“De twee landen die het meest hebben geprofiteerd, zijn Oostenrijk en Griekenland.”

New Economy is een nieuwe serie die onderzoekt hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

De verkoop van Griekse wijnen door de Wine Society bedroeg in 2019 £ 500.000, oplopend tot £ 700.000 vorig jaar en £ 2 miljoen tot nu toe in 2021. Ondertussen steeg de vraag naar zijn Oostenrijkse flessen van £ 900.000 in 2019 tot £ 1,4 miljoen in 2020, en £ 2,1 miljoen dit jaar.

De grote sprong in de populariteit van Griekse wijnen omvat waarschijnlijk mensen die hun zomervakantie in Griekenland zijn geweigerd, maar de Oostenrijkse toename is verrassend, hoe mooi de wijnen van het land ook kunnen zijn.

Wijnschrijver en -onderwijzer, John Downes, is houder van de beste kwalificatie voor wijn in de sector. Hij zegt dat de extra downtime-lockdowns voor veel wijnliefhebbers betekenden dat een groot aantal van hen besloot om de drank meer te bestuderen.

“De consument is nog nooit zo bereid geweest om te luisteren”, voegt hij eraan toe.

Afbeeldingsbron, The Wine SocietyAfbeelding bijschrift, De kwaliteit en beschikbaarheid van Griekse wijn is de afgelopen jaren sterk verbeterd

Beneden in Devon, in het zuidwesten van Engeland, maken het man en vrouw-team, Russ en Gemma Wakeham, een geest die een beetje ongerijmd lijkt voor het VK – rum.

Gemaakt van melasse – de dikke, donkere stroop die overblijft na de productie van rietsuiker – wordt rum het meest geassocieerd met het Caribisch gebied.

De Wakehams waren fans van het drankje, dus besloten ze om hun eigen te maken, en hun eerste, Two Drifters, flessen gingen in april 2019 in de verkoop.

“Sinds maart 2020 hebben we 200% maand-op-maand online verkoopstijgingen gezien”, zegt mevrouw Wakeham. “Vóór Covid hadden we helemaal niet veel online verkocht, slechts een of twee flessen per maand, en toen zagen we plotseling elke dag dubbelcijferige verkopen, en het groeide en groeide.

Afbeeldingsbron, Two Drifters Bijschrift afbeelding, Two Drifters’ rum met ananassmaak is nu hun bestseller

“En we betaalden niet voor advertenties, we zijn gewoon heel goed in het vertellen van ons verhaal op alle sociale mediaplatforms, en mensen kwamen op die manier over ons te weten.

“Vroeger verkochten we de drie belangrijkste soorten rum – wit, donker en gekruid, maar sinds de pandemie hebben we geëxperimenteerd en een overgerezen [strong, 60% alcohol] ananas-rum. Dit is nu onze bestseller.”

Terug in Wales maakt meneer Cooper negen verschillende soorten traditionele mede, zowel natuurlijk als gearomatiseerd. Deze bevatten ongeveer 13% alcohol en zijn bedoeld om op kamertemperatuur te drinken, zoals rode wijn.

Afbeeldingsbron, Sam Cooper Afbeelding bijschrift, meneer Cooper, afgebeeld, heeft zijn netelroos uitgestrekt over Wales om te beschermen tegen weersinvloeden die de honingproductie in bepaalde plaatsen van jaar tot jaar kunnen beperken

Hij verkoopt ook drie “sessiemeads”, een recentere ontwikkeling onder medemakers. Ze zijn slechts 5% en ontworpen om gekoeld te worden en in volume te worden gedronken als een biertje.

“Van beide soorten mede verkopen we nu 30.000 liter per jaar”, zegt de heer Cooper. “De pandemie heeft er echt toe bijgedragen dat de belangstelling voor onze drankjes is toegenomen.

“En we hebben zeker ook geprofiteerd van tv-programma’s als Game of Thrones en Vikings, waar mede wordt gedronken. Het heeft mensen thuis bewust gemaakt van de drank en willen het proberen.”

.