Het Afrikaanse technologiebedrijf hoopt ruimtemissies aan te drijven

Het Afrikaanse technologiebedrijf hoopt ruimtemissies aan te drijven

Door Elna Schutz
Bedrijfsreporter, Kaapstad, Zuid-Afrika

Gepubliceerd23 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Elna SchutzBeeldonderschrift, Jonathan Lun wil satellieten mobiel maken

“De meeste satellieten zijn gewoon computers die uit de zijkant van een raket worden gegooid [that] tuimelen in de ruimte”, zegt Jonathan Lun.

Lun en zijn bedrijf in Kaapstad, Hypernova Space Technologies, willen deze tuimelende satellieten graag wat meer autonomie geven.

Het bedrijf heeft een boegschroefsysteem ontwikkeld waarmee zelfs de kleinste soorten satellieten zich kunnen verplaatsen.

Het bedrijf hoopt dat hun technologie kan worden toegepast op nanosatellieten, kleine satellieten met een gewicht van minder dan 10 kg, en zelfs op de kleinste van allemaal, de kubussen van 10 cm die bekend staan ​​als kubussen.

Er zweven al naar schatting 3.200 nanosatellieten rond in een baan om de aarde, en dat aantal zal naar verwachting snel groeien in de nabije toekomst: alleen SpaceX is bezig met het lanceren van een constellatie van ongeveer 42.000 satellieten.

Maar experts vrezen dat deze explosie in aantallen tot problemen kan leiden.

Zonder manoeuvreerbaarheid – het vermogen om van richting te veranderen – lopen nanosatellieten het risico met elkaar in aanvaring te komen, waardoor ruimteschroot ontstaat dat voor andere missies problemen kan veroorzaken.

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, een SpaceX-raket gaat in mei van start met de nieuwste batch nanosatellieten van het bedrijf

Mobiliteit zou het ook veel gemakkelijker maken om satellieten op te halen of weg te gooien zodra hun werkzame leven voorbij is.

Maar aangezien nanosatellieten opzettelijk klein en goedkoop zijn ontworpen, moet elke nieuwe boegschroeftechnologie eenvoudig zijn om commercieel levensvatbaar te zijn.

Ongeveer tien jaar geleden kwam de heer Lun een interessante boegschroeftechnologie tegen die eerder door NASA was onderzocht, maar nooit volledig werd nagestreefd. Hij ontdekte dat een elektrische reactie kon worden gebruikt om vaste metalen brandstof te verdampen, een proces dat vervolgens een straal snel bewegend plasma creëerde die een satelliet kon voortstuwen.

Een groot voordeel van het gebruik van vaste brandstoffen op deze manier zou zijn dat het materiaal stabiel genoeg zou zijn om vóór de lancering aan een boegschroefsysteem toe te voegen – waardoor er geen last-minute brandstof nodig is voordat satellieten de ruimte in worden gestuurd.

“Ze hoeven zich geen zorgen te maken over het vullen, ze hoeven zich geen zorgen te maken over [the material] Omdat ze giftig zijn, hoeven ze zich er tijdens de lancering geen zorgen over te maken dat er iets breekt en lekt”, voegt Stephen Tillemans, hoofd engineering bij Hypernova, toe.

Meer technologie van het bedrijfsleven

Hoe sluit je het VK aan op de woestijnzon Hoe gigantische windturbines de grenzen verleggenEnergie van de snelst bewegende objecten op aardeWaarom zelfs enorme schepen de scheepvaartcrisis niet kunnen oplossen Hoe moeilijk is het om een ​​jumbojet te recyclen?

De heer Tillemans bevestigt dat het bedrijf met succes verschillende omgevingstests heeft uitgevoerd, zoals het laten draaien van de boegschroef in een vacuüm, bij extreme temperaturen en met hoge trillingen. De eerste missie van Hypernova in de ruimte zal begin 2022 plaatsvinden met EnduroSat, een bedrijf gevestigd in Bulgarije.

Samen willen de bedrijven de prestaties van de boegschroeftechnologie in de ruimte beoordelen, inclusief het meten van de kracht ervan en aantonen dat het de baan van een satelliet met succes kan veranderen.

Afbeeldingsbron, EndurosatAfbeelding bijschrift, Een illustratie van het Hypernova-systeem op een nanosatelliet

Hypernova staat niet alleen in hun onderzoek, andere organisaties investeren ook in de ontwikkeling van de boegschroeftechnologie die kleine satellieten door de ruimte zou kunnen stuwen, waaronder MIT in de VS, en de European Space Agency en zijn Helicon Plasma Thruster.

Hypernova werkt ook samen met andere spelers in de Zuid-Afrikaanse ruimtevaartindustrie, zoals de afdeling Electrical and Electronic Engineering van de Universiteit van Stellenbosch, die momenteel een technologie ontwikkelt waarmee satellieten met elkaar kunnen koppelen.

Afbeeldingsbron, ESAAfbeelding bijschrift, The European Space Agency ontwikkelt zijn eigen plasmathruster

De heer Lun kijkt veel verder in de toekomst en is ervan overtuigd dat het mogelijk zou zijn om de boegschroeftechnologie van Hypernova op te schalen, zodat deze mogelijk kan worden gebruikt voor veel grotere satellieten en ambitieuzere missies.

Hij heeft zelfs goede hoop dat het gebruik van metaal als brandstof grotere kansen voor de industrie als geheel zal bieden, omdat stuwraketten mogelijk kunnen worden aangedreven met stoffen die in de ruimte worden aangetroffen – zowel stoffen die in situ worden gewonnen of bijvoorbeeld uit ruimteschroot worden verzameld.

“Dus als we nu kunnen overschakelen van zeldzame dure vloeistoffen en gassen als brandstofbronnen, om spullen in de ruimte te verplaatsen met goedkoop en verlaten ijzererts of andere metalen, verandert dat het spel volledig.”

.