Het afgelegen Britse eiland in de hoop meer bezoekers te zien

Het afgelegen Britse eiland in de hoop meer bezoekers te zien

Door Anne Cassidy
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieBeeldbron, St. Helena GovernmentBeeldonderschrift, St. Helena, hier afgebeeld is de hoofdstad Jamestown, is vrij gebleven van coronavirus

Alasdair en Gill Maclean zeggen dat ze zich een beetje schuldig voelden omdat ze een groot deel van het afgelopen jaar gelukkig hebben doorgebracht op een prachtig, tropisch eiland, onaangetast door Covid-19.

Het Engelse stel zeilde vóór het begin van de pandemie de wereld rond, toen ze aankwamen op het Britse overzeese eiland Sint-Helena, in het midden van de zuidelijke Atlantische Oceaan.

“We zouden tien dagen later vertrekken, en we hebben uiteindelijk iets meer dan acht maanden doorgebracht”, zegt de heer Maclean.

Hij voegt eraan toe dat hij en zijn vrouw het oneens waren over het informeren van vrienden in het VK over hun geluk. “Hoe vertel je ze dat je een leuke tijd hebt, vrijuit naar restaurants gaat en feest als ze allemaal in lockdown zijn?”

Afbeeldingsbron, Alasdair Maclean Afbeelding bijschrift, Alasdair en Gill Maclean zeggen dat ze inderdaad erg blij waren op Sint-Helena

St. Helena ligt zo’n 2000 kilometer ten westen van het Afrikaanse land Angola en 2500 kilometer ten oosten van Brazilië. Het heeft een bevolking van ongeveer 4500 mensen en is 121 vierkante kilometer groot. Om dat in context te plaatsen, het heeft ongeveer dezelfde landmassa als Jersey op de Kanaaleilanden.

Sint-Helena’s roem sinds maart 2020 is dat het nog steeds een van de weinige plaatsen op planeet Aarde is waar geen enkel geval van coronavirus is gemeld.

Covid-kaart: waar zijn de gevallen het hoogst? Covid-vaccins: hoe snel gaat de wereldwijde vooruitgang?

Dit betekende dat toen de Britse regering in mei haar Covid-verkeerslichtsysteem introduceerde, voor landen (en overzeese gebieden) die mensen konden bezoeken, Sint-Helena altijd een van de weinigen op de groene lijst was – wat betekent dat je niet in quarantaine hoeft te gaan bij uw terugkeer.

Het eiland hoopt dat deze schijnwerper meer potentiële toeristen heeft aangemoedigd om te bezoeken.

Matthew Joshua, hoofd van de bezoekersinformatiediensten van de regering van Sint-Helena, zegt dat dit al het geval lijkt te zijn. ‘We krijgen steeds meer aanvragen. Het heeft Sint-Helena op de kaart gezet.’

Bijschrift afbeelding, Sint-Helena maakt deel uit van het Britse overzeese gebied van Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha, terwijl Zuid-Georgië het grootste deel van Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden is

Maar hoe kom je precies in Sint-Helena? Voorafgaand aan de opening van de luchthaven van het eiland in 2016 was de enige manier om het eiland te bereiken over zee.

Daarna was het eerste jaar van de exploitatie van de luchthaven onbruikbaar vanwege bezorgdheid over de veiligheid over harde wind over de nadering van de landingsbaan. Dit leidde ertoe dat de faciliteit, die de Britse regering £ 285 miljoen kostte, “de meest nutteloze” luchthaven ter wereld werd genoemd.

Na een aantal proefvluchten werd de luchthaven uiteindelijk veilig bevonden voor gebruik, met de eerste commerciële vluchten die in oktober 2017 begonnen.

De heer Joshua zegt dat de kwestie oneerlijke persaandacht kreeg. “We hebben geen tropische stormen zoals jullie in het Caribisch gebied, maar er is wind.”

Vóór de pandemie werd Sint-Helena bediend door wekelijkse vluchten vanuit Johannesburg en Kaapstad. Maar deze routes zijn nog steeds in de wacht vanwege coronavirusbeperkingen in Zuid-Afrika.

In plaats daarvan wordt Sint-Helena momenteel elke drie weken bediend door Titan Airways-chartervluchten van en naar London Stansted Airport.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, St. Helena Airport had een hobbelige start van de operaties

Voor veel mensen is Sint-Helena vooral bekend als de plaats waar de Franse militaire en politieke leider Napoleon Bonaparte naartoe werd verbannen en waar hij stierf in 1821.

Bezoekers van het rotsachtige, steile eiland kunnen het huis zien waar hij woonde, dat nu een museum is. Andere attracties zijn onder meer vissen op zee, duiken, wandelen, de straten uit het koloniale tijdperk van de hoofdstad Jamestown, het warme weer en het verkennen van de fauna en flora – het eiland herbergt meer dan 500 soorten planten en dieren die nergens anders te vinden zijn.

New Economy is een nieuwe serie die onderzoekt hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

In 2019 had Sint-Helena 5.135 overnachtende bezoekers, plus een enkele dagbezoek door cruiseschepen. Dit aantal daalde vervolgens tot 2.071 in 2020, meestal voor eind maart, en vervolgens tot 696 van januari tot juli van dit jaar.

Momenteel moeten alle bezoekers 10 dagen in quarantaine.

Het eiland heeft slechts twee hotels, die gesloten blijven. Sasha Ella, communicatiemanager voor het grootste – Mantis St Helena Hotel – zegt dat de tijden zwaar zijn geweest en dat ze alleen weer normaal zullen worden als de wereld het coronavirus achter zich laat.

“Het is ons gevoel dat wanneer toegang en frequentie van de vluchten naar het eiland en versoepeling van de quarantainebeperkingen plaatsvinden, alleen dan een positief effect op het eiland zal worden gevoeld”, zegt ze.

Sint-Helena heeft ook een aantal particuliere pensions.

Afbeeldingsbron, Mathias Falcone Afbeelding bijschrift, Sint-Helena geniet van tropisch weer

Een ander zeer afgelegen en Covid-19-vrij Brits eiland dat permanent op de groene lijst van de Britse regering stond, is South Georgia. Gelegen in de zuidelijke Atlantische Oceaan, zo’n 800 mijl ten zuidoosten van de Falklandeilanden, is het 3.528 vierkante kilometer groot.

Het eiland is alleen bereikbaar over zee en heeft geen permanente menselijke bevolking. In plaats daarvan zijn er twee regeringsfunctionarissen en een twintigtal medewerkers van de British Antarctic Survey, het poolonderzoeksinstituut van het Verenigd Koninkrijk.

Net als Sint-Helena wacht Zuid-Georgië nu op de terugkeer van toeristen. Voorafgaand aan de pandemie zou het worden bezocht door cruiseschepen die van en naar de kust van Antarctica gaan.

In de zomer van 2019/2020 (de zomer is in de winter in het VK) had het 12.568 bezoekers, maar dit daalde tot slechts twee mensen in 2020/21.

“In een normaal jaar is toerisme goed voor ongeveer 20% van ons inkomen”, zegt Ross James, bezoekerbeheer en bioveiligheidsfunctionaris voor de regering van South Georgia en de South Sandwich Islands.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Zuid-Georgia biedt dramatische, besneeuwde vergezichten

Het eiland heeft geen overnachtingsmogelijkheden voor bezoekers, die in plaats daarvan slechts een paar uur blijven en tijdens hun bezoek strikte regels moeten volgen om de natuurlijke habitat te beschermen.

Voorafgaand aan hun aankomst worden mensen ook aangemoedigd om een ​​videogids over de regio te bekijken, verteld door David Attenborough.

Alle cruisebedrijven die naar Zuid-Georgië reizen, zijn lid van de International Association of Antarctica Tour Operators. Amanda Lynnes, directeur milieu- en wetenschapscoördinatie van de organisatie, heeft dit advies voor bezoekers: “Gebruik je ervaring om een ​​ambassadeur te zijn voor de voortdurende bescherming van Zuid-Georgië.”

Zuid-Georgia heeft dramatische besneeuwde bergen die bezoekers kunnen zien te midden van koude temperaturen – zelfs in de zomermaanden worstelt het om boven de 6C te komen.

Daarentegen geniet Sint-Helena hoge temperaturen van 34C. Toch zegt de heer Maclean dat het niet alleen het aangename weer is dat het speciaal maakt. “Sint-Helena is daarboven een van de vriendelijkste gemeenschappen ter wereld”, zegt hij.

.