G20: Wereldleiders akkoord met historisch akkoord over vennootschapsbelasting

G20: Wereldleiders akkoord met historisch akkoord over vennootschapsbelastingGepubliceerd1 dag geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingBeeldbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, de G20-top van Rome zal de toon zetten voor de COP26-klimaattop in Glasgow, die onmiddellijk daarna wordt gehouden

Leiders van de 20 grootste economieën van de wereld hebben een wereldwijde overeenkomst goedgekeurd waardoor de winsten van grote bedrijven ten minste 15% worden belast.

Hieruit volgt de bezorgdheid dat multinationale ondernemingen hun winsten omleiden via laagbelastende jurisdicties.

Het pact werd overeengekomen door alle leiders die de G20-top in Rome bijwoonden.

Klimaatverandering en Covid staan ​​ook op de agenda van de top, de eerste persoonlijke bijeenkomst van de leiders sinds het begin van de pandemie.

De G20-groep – bestaande uit 19 landen en de Europese Unie – komt echter twee te kort, waarbij de Chinese Xi Jinping en de Russische Vladimir Poetin ervoor kiezen om via een videoverbinding te verschijnen.

De belastingovereenkomst, die werd voorgesteld door de VS, zal naar verwachting zondag officieel worden aangenomen, aldus persbureau Reuters, en zal in 2023 worden afgedwongen.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei dat het historische akkoord een “kritiek moment” was voor de wereldeconomie en “een einde zal maken aan de schadelijke race naar de bodem op het gebied van vennootschapsbelasting”.

Ze schreef op Twitter dat Amerikaanse bedrijven en werknemers zouden profiteren van de deal, ook al zouden veel Amerikaanse megabedrijven meer belasting moeten betalen.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

De G20-top loopt vooruit op de langverwachte COP26-top over klimaatverandering in Glasgow die maandag begint. Wat er tijdens de G20 gebeurt, kan de toon zetten voor COP26, waarbij er tussen de landen scherpe verdeeldheid bestaat over hun toezeggingen om de klimaatverandering aan te pakken.

De Italiaanse premier Mario Draghi opende de tweedaagse G20-top met een boodschap van eenwording en vertelde de wereldleiders dat “het alleen doen geen optie is. We moeten er alles aan doen om onze verschillen te overwinnen”.

Er zijn in toenemende mate ernstige waarschuwingen van experts voor de toekomst als er geen dringende maatregelen worden genomen om de CO2-uitstoot te verminderen.

In een gesprek met de BBC beschreef de Britse premier Boris Johnson klimaatverandering als “de grootste bedreiging voor de mensheid”, en zei dat het een “risico vormde voor de beschaving die in feite achteruitgaat”.

Eenvoudige gids voor klimaatveranderingWaarom de COP26-klimaattop belangrijk is

Hij erkende echter dat noch de G20-bijeenkomst, noch de COP26 de opwarming van de aarde zouden stoppen, maar, als de juiste maatregelen werden genomen, “de groei van de temperatuur van de planeet zouden beperken”.

Volgens persbureau Reuters schetst een conceptcommuniqué een belofte van de G20 om te werken aan het beperken van de temperatuurstijging tot 1,5C (2,7F), waarin staat dat “alle landen zinvolle en effectieve acties zullen vereisen”.

Het ontwerp merkt ook op dat “ontwikkelde landen tot 2025 jaarlijks $ 100 miljard (£ 73 miljard) uit openbare en particuliere bronnen moeten mobiliseren om in de behoeften van ontwikkelingslanden te voorzien”, zodat ze de klimaatverandering kunnen aanpakken – een belofte die rijkere landen niet hebben nagekomen sinds 2009, toen het aanvankelijk werd toegezegd.

Een bericht aan Iran

Afzonderlijk kwamen de leiders van de VS, Duitsland, Frankrijk en het VK bijeen om hun “ernstige en groeiende bezorgdheid” over de nucleaire activiteiten van Iran te bespreken. Iran maakt geen deel uit van het G20-forum.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de naties dat als Iran zijn nucleaire vooruitgang zou voortzetten, dat de mogelijkheid in gevaar zou brengen dat het terugkeert naar de nucleaire deal van 2015 met de VS en dat de economische sancties worden opgeheven.

Ze drongen er bij de Iraanse president Ebrahim Raisi op aan “van koers te veranderen… om een ​​gevaarlijke escalatie te voorkomen”.

Iran nucleaire crisis in 300 woorden

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump verliet de deal in 2018 en voerde opnieuw strenge sancties tegen Iran in. Sindsdien heeft Iran zijn nucleaire activiteiten opgevoerd en heeft daarmee een groot deel van het multinationale pact geschonden.

Gesprekken met Teheran – die al maanden zijn vastgelopen – moeten in november worden hervat.

De afgelopen jaren hebben veel landen voor nummer één gezorgd. Ze hebben hun eigen vaccins gemaakt, ze hebben handelsbarrières opgeworpen, ze hebben economische groei voorrang gegeven boven het oplossen van de klimaatcrisis.

Het punt van Mario Draghi is dat dit moet stoppen. De Italiaanse premier zegt dat als de leiders van de G20 de opwarming van de aarde willen beteugelen, een einde willen maken aan de ongelijkheid in vaccins en een economisch herstel tot stand willen brengen, ze meer multilateraal moeten gaan denken en handelen.

En dat betekent niet alleen naar toppen komen. Het betekent – soms – het stellen van bredere mondiale belangen boven enge nationale imperatieven. Dat is een grote vraag, want het gaat vaak om het uitdagen van kiezers. Tot nu toe lijken niet alle wereldleiders daar klaar voor te zijn.

Er blijven verdeeldheid bestaan ​​over de vraag of veel rijkere landen klaar zijn om de CO2-uitstoot te verminderen, meer Covid-vaccins aan ontwikkelingslanden te geven en de volatiele energieprijzen te stabiliseren.

De G20-top zal veel woorden opleveren. Maar wat er toe doet, zijn haar acties, vooral op het gebied van klimaatverandering, want dat zal een grote rol spelen bij het bepalen of de COP26-top in Glasgow slaagt of mislukt.

Media-onderschrift, Dinosaur vertelt de VN ‘kies niet uitsterven’ als onderdeel van de nieuwe klimaatcampagneCOP26 klimaattop – De basisKlimaatverandering is een van ’s werelds meest urgente problemen. Regeringen moeten ambitieuzere bezuinigingen op het opwarmen van gassen beloven als we grotere mondiale temperatuurstijgingen willen voorkomen. De top in Glasgow is waar verandering zou kunnen plaatsvinden. Je moet letten op de beloften van ’s werelds grootste vervuilers, zoals de VS en China, en of armere landen de steun krijgen die ze nodig hebben.Al onze levens zullen veranderen. Beslissingen die hier worden genomen, kunnen van invloed zijn op onze banen, hoe we onze huizen verwarmen, wat we eten en hoe we reizen.

Lees hier meer over de COP26-top.

.