Energieprijsplafond: Miljoenen huishoudens hebben te maken met hogere gas- en elektriciteitsrekeningen

Energieprijsplafond: Miljoenen huishoudens hebben te maken met hogere gas- en elektriciteitsrekeningen

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd2 dagen geledenopmerkingenReactiesDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

De druk op de huishoudfinanciën zal acuter worden naarmate een nieuwe, hogere energieprijsplafond van kracht wordt.

Degenen met standaardtarieven, met een typisch energieverbruik van huishoudens, zullen de rekeningen zien stijgen met £ 139 tot £ 1.277 per jaar, maar hoe meer energie een huishouden gebruikt, hoe hoger hun rekening zal zijn.

Klanten met een vooruitbetalingsmeter met een gemiddeld energieverbruik zien een stijging van £ 153.

De dop is in de schijnwerpers komen te staan ​​vanwege de crisis bij leveranciers, waardoor negen bedrijven zijn omgevallen.

Waarom zijn de gasprijzen hoog en wat is de energieprijsplafond? Nog drie energiebedrijven gaan failliet door de stijging van de gasprijs

De limiet beperkt hoeveel providers de prijzen kunnen verhogen. Toch is de huidige stijging de grootste sprong, tot het hoogste bedrag, sinds de invoering van de backstop in januari 2019.

Het vertegenwoordigt een stijging van de energieprijzen met 12% in een tijd van het jaar waarin, zoals liefdadigheidsinstellingen aangeven, mensen op het punt staan ​​meer verwarming en verlichting te gebruiken tijdens koudere, donkere dagen. Het valt ook samen met andere prijsstijgingen die het gezinsbudget raken en de intrekking van Covid-steunregelingen, hoewel de regering heeft beloofd de armste huishoudens financieel te blijven helpen.

Ongeveer 15 miljoen huishoudens in Engeland, Wales en Schotland worden getroffen door de veranderingen.

De limiet is niet van toepassing in Noord-Ierland, waar de prijzen worden gecontroleerd door een regelgevende instantie.

Hoe de dop werkt

De regulator Ofgem stelt twee keer per jaar een prijsplafond vast voor huishoudelijke energie. Het laatste niveau is op 1 oktober ingegaan.

Het is een plafond op de prijs van energie en heffingen die leveranciers kunnen heffen. De totale rekening van een huishouden wordt nog steeds bepaald door het gas- en elektriciteitsverbruik.

De laatste wijziging betekent:

Degenen met standaardtarieven, met een typisch energieverbruik van huishoudens, zullen een stijging van £ 139 zien – van £ 1.138 naar £ 1.277 per jaar – op hun rekening. Mensen met vooruitbetalingsmeters, met een gemiddeld energieverbruik, zullen een jaarlijkse stijging van £ 153 zien – van £ 1.156 tot £ 1.309 Huishoudens met een hoger dan gemiddeld energieverbruik hebben een hogere jaarrekening

Huishoudens met vaste tarieven worden niet beïnvloed, maar degenen die aan het einde van een contract komen, worden automatisch verplaatst naar een standaardtarief dat op het nieuwe niveau is ingesteld. In het verleden hebben klanten kunnen shoppen voor goedkopere deals, maar momenteel kunnen ze vanwege de hoge gasprijs niets goedkopers vinden.

Adam Scorer, van National Energy Action, liefdadigheidsinstelling voor brandstofarmoede, zei: “De enorme verwoestende stijgingen van de energieprijzen zullen meer dan 500.000 huishoudens in brandstofarmoede brengen, waardoor ze niet in staat zijn hun huizen te verwarmen of van stroom te voorzien.”

‘Waar komt het extra geld vandaan?’

Debbie Wright staat op het punt haar eerste flat te betrekken, maar zei dat stijgende energierekeningen en lagere uitkeringen afbreuk deden aan de opwinding van haar potentiële onafhankelijkheid.

“Het is eng – je kunt het je niet veroorloven om van dag tot dag te leven,” zei ze.

‘Waar komt het extra geld vandaan?’

Ze nam deel aan een cursus over levensvaardigheden die werd georganiseerd door de liefdadigheidsinstelling Christians Against Poverty. Alle klasgenoten gebruikten vooruitbetalingsmeters en kregen voedselpakketten.

“We zien allerlei soorten mensen met schulden”, zegt life skills manager Shirley Bowen.

Bijschrift afbeelding, Shirley Bowen zegt dat mensen deze winter moeilijke keuzes zullen maken

“Er zijn altijd mensen geweest die moeite hebben om hun financiën te beheren en ik denk niet dat dat ooit zal veranderen. Zodra er kosten zijn die ze niet verwachten, worden ze uitgeschakeld en moeten ze om hulp roepen.

“Het gaat gewoon een spiraal worden. Het is duidelijk dat er deze winter mensen zullen zijn die de verwarming niet aanzetten. Of ze nu wel of niet voor hun kinderen kunnen koken, het zullen alleen broodjes en ontbijtgranen zijn, we zullen gewoon afwachten.”

Hoe geld te besparen?

Meestal gaat de invoering van een duurdere energierekening gepaard met een advies aan consumenten over standaardtarieven om over te stappen naar een goedkopere deal.

De huidige crisis in de sector zorgt ervoor dat er dit keer geen betere aanbiedingen beschikbaar zijn. Een tarief dat is vastgesteld op de limiet van de prijsplafond is het meest concurrerende dat beschikbaar is.

In plaats daarvan worden bewoners aangemoedigd om geld te besparen door te kijken naar de energie-efficiëntie van hun huizen. De Energy Saving Trust zei dat de prijsstijging meer dan zou kunnen worden overtroffen door veranderingen in onze huizen en gewoonten.

De heer Scorer, van National Energy Action, zei: “We mogen de langetermijnoplossing om de energieverspilling in onze huizen te verminderen niet uit het oog verliezen. We hebben enkele van de minst efficiënte woningen in Europa.

“Dit heeft het VK meer blootgesteld aan de huidige stijgende gasprijs dan veel andere landen en we verspillen elk jaar miljarden ponden als warmte ontsnapt via lekkende daken, vloeren en plafonds.”

Prijsplafond is moeilijk voor leveranciers

De nieuwe limiet is in augustus vastgesteld en is bedoeld om de onvermijdelijke kosten van energieleveranciers te weerspiegelen.

Dit kwam iets voor op een enorme sprong in de groothandelsprijzen voor gas, die de afgelopen weken heeft geleid tot de ineenstorting van negen leveranciers. Ze hebben zich niet kunnen houden aan de prijsbeloftes die ze aan hun klanten hebben gedaan en waren niet verzekerd tegen de stijgende kosten.

Zo bevestigde Avro Energy vrijdag dat het in administratie was gevallen. De klanten zullen worden overgeplaatst naar Octopus Energy, terwijl de 103 medewerkers in ieder geval voor de korte termijn in dienst zullen blijven om te helpen bij de verandering.

De tarieven die in rekening worden gebracht voor de 1,7 miljoen klanten die na het faillissement van hun vorige aanbieder overstappen naar een nieuwe leverancier, worden gelijkgesteld aan het nieuwe prijsplafond.

Senior executives van grotere leveranciers hebben betoogd dat het prijsplafond de situatie verergert. Ze zeggen dat ze miljarden ponden aan extra kosten dragen door klanten te voorzien van energie die meer kost om te kopen dan waarvoor ze het mogen verkopen onder de winkelprijsplafond.

Emma Pinchbeck, chief executive van Energy UK, de handelsvereniging voor de energie-industrie, vertelde het BBC Today-programma: “Het kost momenteel ongeveer £ 600 om een ​​​​nieuwe klant aan te nemen vanwege de verbazingwekkende prijs van gas op de markt en dat is het grootste probleem.”

Ze voegde eraan toe dat naar verwachting meer energieleveranciers zouden falen gezien de huidige “volatiele” gasmarkt.

Bedrijven hebben kritiek geuit op Ofgem en beweerden dat het had moeten weten dat veel kleinere leveranciers niet bestand zouden zijn tegen stijgende gasprijzen.

Jonathan Brearley, chief executive van Ofgem, verwierp de kritiek en zei dat niemand de enorme stijging van de kosten van groothandelsgas had kunnen voorspellen.

Hij aanvaardde dat de kosten om klanten te beschermen tegen falende energieleveranciers in de toekomst tot hogere rekeningen zouden kunnen leiden.

Ofgem zal het niveau van de volgende prijsplafond – waarvan analisten voorspellen dat deze aanzienlijk hoger zullen zijn – in februari bepalen, voordat deze begin april van kracht wordt.

Een woordvoerster van de toezichthouder: “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat consumenten, vooral mensen in kwetsbare omstandigheden, deze winter niet meer betalen dan absoluut noodzakelijk is.

“Hogere energiekosten zijn voor niemand welkom nieuws en de timing en omvang van deze stijging zal bijzonder moeilijk zijn voor veel gezinnen die nog steeds worstelen met de gevolgen van de pandemie. Iedereen die moeite heeft om zijn energierekening te betalen, moet contact opnemen met zijn leverancier om toegang te krijgen de hulp die voorhanden is.”

Heeft u te horen gekregen dat uw energierekening gaat stijgen? Hoe zal dit u beïnvloeden? Stuur ons uw vragen via onderstaand formulier.

Vermeld a.u.b. een contactnummer als u met een BBC-journalist wilt spreken. U kunt ook op de volgende manieren contact opnemen:

WhatsAppen: +44 7756 165803Tweet: @BBC_HaveYourSayUpload foto’s of videoLees onze algemene voorwaarden en privacybeleid

Als u deze pagina aan het lezen bent en het formulier niet kunt zien, moet u de mobiele versie van de BBC-website bezoeken om uw vraag of opmerking in te dienen of u kunt ons een e-mail sturen op HaveYourSay@bbc.co.uk. Vermeld bij elke inzending uw naam, leeftijd en locatie.

VAARWEL, MR BOND: Daniel Craig blikt terug op zijn tijd als de legendarische 007. WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN FILMSTERREN EN INVLOEDERS?: Verdienen influencers meer respect?Bekijk reacties .