Deltavariant verzwakt wereldwijd economisch herstel, zegt IMF

Deltavariant verzwakt wereldwijd economisch herstel, zegt IMFGepubliceerd10 minuten geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Het fonds zegt dat er een groeiende “vaccinkloof” is tussen rijke en arme landen

Het economisch herstel is in de meeste rijke landen afgezwakt door de impact van de Delta-variant van het coronavirus, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het fonds verlaagde zijn groeiprognoses voor 2021 voor geavanceerde economieën – met name de VS, Japan en Duitsland – en gaf de schuld aan aanhoudende gezondheidsrisico’s, problemen met de toeleveringsketen en hoge inflatie.

Maar het denkt dat de meeste rijke landen in 2022 sneller zullen groeien dan verwacht.

En het waarschuwde dat ontwikkelende mensen terug kunnen vallen als gevolg van een groeiende “vaccinkloof”.

De wereldeconomie kromp in 2020 fors als gevolg van de pandemie, maar groeide sterk in de eerste helft van dit jaar toen landen zich ontsloten.

In zijn laatste World Economic Outlook zei het IMF echter dat “het momentum sindsdien was verzwakt”, aangezien de zeer overdraagbare Delta-variant van het coronavirus “een volledige terugkeer” naar de normaliteit stopte.

‘Inflatie voeden’

IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath wees op de verstoring van de toeleveringsketen waarmee veel landen te maken hebben als gevolg van de stijgende vraag en knelpunten in de toeleveringsketen, en waarschuwde dat dit “de inflatie in veel landen voedde”.

Ze voegde eraan toe dat de gezondheidsrisico’s van Covid de vraag van de consument hadden beïnvloed en dat over het algemeen “de risico’s voor de economische vooruitzichten zijn toegenomen”.

Hoewel het IMF zijn projectie voor de wereldwijde groei in 2021 slechts marginaal verlaagde tot 5,9%, zei het dat dit grote afwaarderingen voor sommige rijke landen maskeerde.

Het verwacht met name dat ’s werelds grootste economie, de VS, dit jaar met slechts 6% zal groeien, een daling ten opzichte van de 7% die het fonds in juli voorspelde. En het zei dat Japan en Duitsland, de derde en vierde grootste, met 2,4% zouden groeien en 3,1% respectievelijk – een daling van 2,8% en 3,6%.

De Britse economie zal dit jaar naar verwachting met 6,8% groeien, een daling ten opzichte van de eerdere voorspelling van 7,0%.

Het fonds verwacht echter dat de meeste geavanceerde economieën volgend jaar hun pre-pandemische groeitrends zullen herstellen naarmate de problemen met de toeleveringsketen afnemen, en deze in 2024 met ongeveer 1% zullen overtreffen.

Daarentegen denkt het dat de meeste opkomende en zich ontwikkelende economieën (exclusief China) volgend jaar waarschijnlijk zullen terugvallen en tegen 2024 5,5% onder hun pre-pandemische prognose zullen blijven.

Afbeeldingsbron, Getty Images

“Deze verschillen zijn een gevolg van de ‘grote vaccinkloof’ en grote verschillen in beleidsondersteuning,” zei mevrouw Gopinath.

“Terwijl meer dan 60% van de bevolking in geavanceerde economieën volledig is gevaccineerd en sommigen nu boostervaccins krijgen, blijft ongeveer 96% van de bevolking in lage-inkomenslanden niet gevaccineerd.”

De wereldwijde gemeenschap moest “opvoeren” om te zorgen voor een billijke toegang tot vaccins voor elk land, voegde ze eraan toe.

Het herstel na de lockdown wordt rommelig. Dat is de boodschap van de tweejaarlijkse evaluatie van de wereldeconomie door het IMF.

“Langer dan verwacht” onderbrekingen in de bevoorrading werken de inflatie in de hand en leidden dit jaar tot afwaarderingen van de groei voor de VS en het VK. De grootste impact is echter gevoeld in opkomende economieën waar een gebrek aan vaccinaties en blootstelling aan stijgende grondstof- en voedselprijzen de vooruitzichten hebben geschaad.

Terwijl de wereldwijde inflatiedruk medio volgend jaar in het algemeen zou moeten afnemen, groepeert het IMF het VK naast de VS en enkele opkomende economieën als plaatsen waar er “opwaartse risico’s” zijn van stijgende prijzen.

Het grootste risico is natuurlijk een heropleving van Covid-varianten, vooral in landen met een langzame vaccinatievoortgang. Het succes van de uitrol van vaccins in het VK wordt naar voren gebracht door bij te dragen aan een herstel van de economie.

Na een scherpere verlaging naar de vooruitzichten voor 2021 voor de VS dan voor het VK, zullen de premier en de kanselier kunnen beweren dat het IMF voorspelt dat Groot-Brittannië dit jaar de hoogste groei in de G7 heeft.

Dit moet met een korreltje zout worden genomen. Natuurlijk wordt het verloren terrein goedgemaakt, maar een grotere daling dan enig ander G7-land in 2020, vanwege de eerste golf van de ergste pandemie, doet een heropening van de economie als een hausse lijken. Argentinië groeit zelfs meer dan het VK, maar verloor vorig jaar ook iets minder dan een tiende van de waarde van zijn economie.

Maar het grote plaatje is nu aanbodproblemen en prijsstijgingen. Het probleem is dat centrale banken, waaronder de Bank of England, hierdoor sneller geneigd zijn de rentetarieven te verhogen.

‘Hoge mate van onzekerheid’

Wat het begrotingsbeleid betreft, zei het IMF dat landen het goed zouden moeten doen tussen het beheersen van de inflatie en het geven van voldoende stimulansen aan hun economieën om te herstellen.

Ondanks “een hoge mate van onzekerheid”, denkt het fonds echter dat de huidige hoge inflatieniveaus wereldwijd tegen medio 2022 zullen terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie.

VS voegt 194.000 banen toe in september omdat het aannemen van personeel vertraagt

Het zei dat de schuld in veel landen op recordniveaus lag als gevolg van uitgaven voor een pandemie in noodsituaties, en dat de werkgelegenheid aanzienlijk onder het pre-pandemische niveau bleef.

Het IMF voegde eraan toe dat zodra de gezondheidsresultaten verbeterden, landen “geloofwaardige” inkomsten- en uitgavenplannen zouden moeten aannemen terwijl ze hun boeken in evenwicht moesten houden.

Het fonds waarschuwde ook voor “onnodige beleidsongevallen” die de financiële markten zouden kunnen verstoren en het wereldwijde herstel zouden kunnen schaden – variërend van het niet tijdig opheffen van het Amerikaanse schuldenplafond tot escalerende handelsspanningen.

.