De klassieke auto’s die worden omgebouwd tot elektrische voertuigen

De klassieke auto’s die worden omgebouwd tot elektrische voertuigen

Door Beth Timmins
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd7 dagen geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Beth Timmins Afbeeldingsonderschrift, Oswald en zijn elektrische pacemaker hebben een bereik van 65 kilometer

Oswald is een zwarte Morris Minor uit 1953. Maar hij is muisstil nadat zijn drinkhart op fossiele brandstoffen is vervangen door een gerecyclede elektromotor.

Voorheen zou de 68 jaar oude benzinemotor van de auto de meeste andere geluiden hebben gemaskeerd. Maar als je langs de Theems in Londen rijdt, hoor je alleen een paar krakende geluiden en het razen van motoren en ander voorbijkomend verkeer.

Het beeld van elektrische voertuigen (EV’s) als strak en futuristisch is aan het veranderen.

Oswald is eigendom van een man genaamd Matthew Quitter, die op een missie was om oude benzineslurpers van de schroothoop te redden, hem omzette op batterijvoeding en in 2017 een bedrijf oprichtte met de naam London Electric Cars.

Het bedrijf werkt vanuit een garage onder een spoorboog in Vauxhall en vervangt de verbrandingsmotoren in klassieke auto’s door elektromotoren en batterijen die anders zouden worden gesloopt.

Deze onderdelen zijn meestal afkomstig van gecrashte EV’s, zoals Tesla’s en Nissan Leafs, die zijn afgeschreven door verzekeringsmaatschappijen, maar motoren en batterijen hebben die niet beschadigd zijn.

“Wij zijn de ultieme recycling”, zegt Mr Quitter.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, London Electric Cars gebruikt batterijen die zijn gerecycled van Tesla’s en Nissan Leafs

Het bedrijf rekent momenteel ongeveer £ 20.000 per conversie, dus niet goedkoop. Maar het bedrijf zegt dat het ernaar streeft die kosten te verlagen tot £ 5.000 om het voor meer mensen betaalbaar te maken.

Hoewel de Britse regering momenteel een subsidie ​​van £ 2.500 biedt voor de aankoop van een nieuwe EV, zegt de heer Quitter dat ze ook moeten overwegen om subsidies voor conversies in te voeren.

“Het is een ramp om de miljoenen oude te verspillen” [petrol and diesel] auto’s op onze wegen, en de kortingen op elektrische auto’s van de overheid stimuleren de sloop”, zegt hij.

“De overheid moet betaalbare ombouw van goedkope oude auto’s aanbieden, om gebruik te kunnen maken van de afgedankte EV-batterijen – die grondstoffen bevatten die nog steeds enorm in prijs stijgen”, voegt hij eraan toe.

Afbeeldingsbron, Beth Timmins Afbeeldingsbijschrift, Matthew Quitter, afgebeeld, is nu bezig een gigantische Lincoln Continental om te bouwen naar elektriciteit

Steve Drummond, die een ander bedrijf runt dat oude auto’s ombouwt om op elektriciteit te rijden – Electrogenic uit Oxford – is het daarmee eens.

“De prikkels zijn om nieuwe EV’s te kopen, maar dat is het weggooien van een hele auto terwijl je gewoon de motor zou kunnen veranderen”, zegt hij.

Een woordvoerster van het ministerie van Transport zegt dat het de kwestie bekijkt: “Het achteraf uitrusten van voertuigen met batterijen is een opkomende markt en we werken samen met onderzoekers op het gebied van groene reizen.”

In de tussentijd komen klassieke auto’s die zijn omgebouwd naar elektrisch wel met enkele financiële prikkels. Zoals alle klassieke auto’s (momenteel geclassificeerd in het VK als voertuigen die vóór 8 januari 1981 zijn gebouwd), zijn ze vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting als ze niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

Bovendien is een klassieke autoverzekering meestal goedkoop, tenminste als het voertuig niet veel kilometers maakt. Als u uw voertuig echter omschakelt naar elektrisch vermogen, moet u uw verzekeringsmaatschappij hiervan op de hoogte stellen en kan uw premie daardoor stijgen.

Afbeeldingsbron, Steve Drummond Afbeeldingsbijschrift, Steve Drummond zegt dat het gek is om oude auto’s te slopen als je ze in plaats daarvan gewoon op elektriciteit kunt overschakelen

Wat zeker is, is dat het ombouwen van een oude auto naar elektrisch rijden minder kooldioxide (CO2) oplevert dan het maken van een nieuwe elektrische auto.

Het door de Britse overheid gefinancierde Zemo Partnership (voorheen het UK’s Low Carbon Vehicle Partnership genoemd) zegt dat een nieuwe, volledig elektrische auto tijdens zijn levensduur doorgaans 18 ton CO2 uitstoot, waarvan 46% tijdens de productie. Dit in vergelijking met 24 ton voor een standaard benzinewagen.

De heer Quitter zegt dat het drie tot zes maanden duurt om een ​​ombouw uit te voeren, afhankelijk van of hij eerder ervaring heeft gehad met het ombouwen van die specifieke auto en dat specifieke model, en de complexiteit van de wensen en specificaties van een klant.

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm zal geven.

Oswald heeft een actieradius van 40 mijl, wat volgens de heer Quitter ongeveer een week rijden in Londen is en £ 1 kost om in rekening te brengen.

Hij voegt er echter aan toe dat sommige klassieke auto’s meer geschikt zijn voor elektrische conversie dan andere. Aston Martins zijn blijkbaar een uitdaging omdat hun lichte en wendbare karakter “nog niet zo goed wordt gedaan door elektrisch”, terwijl Bentleys en Rolls-Royces “gemaakt zijn om elektrisch te zijn omdat ze zijn gebouwd om soepel te rijden”.

Ondertussen zouden klanten van oude Jaguars met open dak de voorkeur geven aan elektrisch omdat ze niet langer “in een mist van hun dampen rond hoeven te rijden”.

Bij Electrogenic zegt de heer Drummond dat oude Mini’s en Land Rovers de goedkoopste klassieke auto’s zijn om om te bouwen.

Een levenslange autoliefhebber – Mr Drummonds eerste baan was afwassen in de keukens van het National Motor Museum in het Verenigd Koninkrijk. Maar hij zegt dat een van de meest opwindende projecten waaraan hij tot nu toe heeft gewerkt, het creëren van ’s werelds eerste versie van een elektrisch omgebouwde Morgan-sportwagen was.

Zijn bedrijf zet nu alle Land Rovers van het Glastonbury Festival om in elektrische energie.

Afbeeldingsbron, Electrogenic Image caption, Het interieur van omgebouwde auto’s, inclusief dashboards, is grotendeels ongewijzigd gebleven

“We maken auto’s om te gebruiken, niet alleen om te bewaren”, zegt hij. “Meest [petrol-powered] klassiekers krijgen nauwelijks mensen naar huis, maar we nemen toe [driving] bereiken en toegankelijk maken.

“Wie gewoon van het gebrul van een motor houdt, moet wakker worden en de koffie ruiken.”

Maar voor sommige liefhebbers van klassieke auto’s is elektrische conversie heiligschennis.

“Hoewel ik nooit zou dicteren wat mensen met hun auto zouden doen… raad ik mensen aan na te denken over het effect van het veranderen van ons erfgoed door het om te bouwen”, zegt Wayne Scott, directeur van de Federation of British Historic Vehicle Clubs.

“De soundtrack van de motor maakt deel uit van de ervaring van de auto, en wat hem zo speciaal maakt. Het opnieuw inbouwen is alsof je het beste Rolling Stones-album neemt en het opnieuw maakt op een Casio-toetsenbord en mensen probeert te vertellen dat het dezelfde ervaring is. ”

Afbeeldingsbron, Wayne Scott Afbeelding bijschrift, Wayne Scott zegt dat klassieke auto’s moeten klinken zoals ze bedoeld zijn

Hij voegt eraan toe dat als de vierlitermotor van zijn Triumph TR8 zou worden omgezet in elektrisch, hij “een vuurspuwend, rommelend monster waar iedereen zich over verwondert, zou veranderen in een rammelende, tochtige oude auto.”

Volgens het Department for Transport is de jaarlijkse afstand die door historische auto’s in het VK wordt afgelegd, minder dan 0,25% van de totale kilometerstand van de motorvoertuigen in het land. De heer Scott stelt dat deze statistiek aantoont dat het om milieuredenen niet nodig is om klassiekers om te bouwen naar elektrisch.

Maar David Lorenz, oprichter van het high-end ombouwbedrijf voor elektrische auto’s, Lunaz, zegt dat de klassieke auto-industrie “moet nadenken over wat we kunnen doen om ze relevant te maken… een levensvatbaar, duurzaam vooruitzicht”.

Zijn bedrijf heeft een investering ontvangen van voormalig voetballer David Beckham en rekent tot £ 500.000 voor een elektrische Rolls-Royce.

Afbeeldingsbron, LunazImage bijschrift, David Beckham zegt dat het ombouwen van klassieke auto’s naar elektrische energie “het allerbeste van de Britse vindingrijkheid” vertegenwoordigt

Lorenz zegt dat de “wereldwijde drang naar veel duurzamere praktijken” een “echt gevoel veroorzaakt dat het tijd is om gedrag opnieuw in evenwicht te brengen”.

“Het zijn prachtige objecten die erg bedreigd worden, en er is een gevoel dat jongere bestuurders de erfenis van deze auto’s willen behouden en bevorderen.” [by making them electric].”

.