De Indiase vrouwen weduwe geworden door Covid-19

De Indiase vrouwen weduwe geworden door Covid-19

Door Medhavi Arora
BBC Business-reporter, India

Gepubliceerd50 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieBeeldbron, Taruna AroraBeeldonderschrift, Taruna en haar man, Rajeev. Ze waren 22 jaar getrouwd toen hij stierf

Taruna Arora verloor twee dagen voor zijn 50e verjaardag haar man Rajeev aan Covid-19.

Rajeev liep het virus op in april, tijdens de verwoestende tweede Covid-golf in India. Medische middelen waren schaars, ziekenhuizen overweldigd en zijn familie worstelde om hem te laten opnemen. Ze vonden uiteindelijk een ziekenhuisbed in een geïmproviseerde faciliteit die door de regering was opgezet, maar twee weken later stierf hij.

“Rajeevs dood is verlammend. Dit zijn de ergste dagen van mijn leven, maar ik heb geen tijd om te rouwen omdat mijn leven een wending van 360 graden heeft genomen”, zegt Taruna, 46. Rajeev, die in de telecomsector werkte, was de enige kostwinner van het gezin en nam de meeste financiële beslissingen. Nu vertrouwt Taruna op hun spaargeld en haar beperkte financiële kennis om hun twee kinderen te onderhouden.

“We hebben altijd een comfortabel leven geleid en ik kreeg alles waar ik om vroeg. Hij deed al het budgetteren en ik vroeg hem gewoon om geld. Nu weet ik niet hoe lang ons spaargeld zal duren, want ik heb ze zelf nooit beheerd.” zegt Taruna.

Ze hoopt een baan te vinden om de kinderen te ondersteunen, maar heeft geen werkervaring en weet niet waar ze moet beginnen. “Ik wil gewoon een baan vinden, het huis uit, mensen ontmoeten en een kopje thee drinken met iemand. Als ik thuis ben, laat de pijn me niet slapen.”

Bron afbeelding, Getty Images Bijschrift afbeelding, Covid heeft tot nu toe meer dan 440.000 mensen gedood in India, volgens cijfers van de overheid

India is een van de zwaarst door Covid getroffen landen ter wereld en heeft tot nu toe meer dan 440.000 officiële sterfgevallen geregistreerd. Door de pandemie zijn tienduizenden vrouwen pas weduwe geworden, die worstelen om zich aan te passen aan een nieuw leven.

Veel van deze vrouwen hebben nog nooit een betaalde baan gehad. Volgens de Wereldbank is de arbeidsparticipatie van vrouwen in India – die in 2019 minder dan 21% was – een van de laagste ter wereld.

Velen hebben de enige kostwinner van hun families verloren, en terwijl hun werelden van de ene op de andere dag veranderden, worstelen ze om de dubbele last van verdriet en financiële moeilijkheden te dragen. Genderrollen en patriarchale normen thuis betekenen dat ze financieel afhankelijk waren van hun mannelijke partners en uitgesloten zijn van financiële diensten.

Volgens de Wereldbank hadden Indiase vrouwen in 2017 bijna 13% minder kans dan mannen om geld in te zamelen in geval van nood. Indiase vrouwen hadden ook 6% minder kans dan mannen om een ​​bankrekening te hebben – een probleem dat alleen maar verergerd wordt door het feit dat Indiase vrouwen ook significant minder vaak dan mannen een mobiele telefoon bezitten of mobiel internet gebruiken.

Dit maakt het voor vrouwen zoals Taruna moeilijker om toegang te krijgen tot compensatie – zoals de recente aankondiging door de Indiase regering om een ​​bedrag van 50.000 roepies ($ 674; £ 500) te betalen aan de families van degenen die zijn overleden aan Covid-19.

Tijdens de tweede Covid-golf in India zamelde Madhura Dasgupta Sinha, een sociaal ondernemer in Mumbai, geld in voor een klasgenoot, een 50-jarige ingenieur, die Covid-positief was en kritieke zorg nodig had. Helaas stierf hij, maar de klasgenoten wilden dat zijn familie het geld zou krijgen dat ze hadden bijeengebracht.

Afbeeldingsbron, Madhura Dasgupta SinhaAfbeelding bijschrift, Madhura Dasgupta Sinha voert campagne om weduwen te helpen omgaan met het leven na de dood van hun echtgenoot

Toen Madhura zijn vrouw vroeg op welke rekening ze het geld moesten bijschrijven, zei ze dat ze niet wist of ze een bankrekening had. “Er was geen kennis in de familie over wat ze financieel moesten doen als zich een tragedie voordeed, maar dit was niet het moment om haar internetbankieren of financiële voorzichtigheid te leren”, zegt Madhura, 51, een ex-bankier.

Toen Madhura dit zag, lanceerde ze Not Alone, een campagne om vrouwen te helpen die de enige broodwinners van hun gezin hadden verloren door de pandemie. Na de lancering zag ze een enorme toename van vrijwilligers uit India en de Indiase diaspora die wilden helpen.

Er zijn ongeveer 100 vrouwen in de gemeenschap. Velen worstelen met hun geestelijke gezondheid. Madhura en haar team van vrijwilligers hebben gevallen gezien van depressie, schuldgevoelens van overlevenden en zelfs zelfmoordneigingen. Anderen worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen.

“Sommige van deze vrouwen hebben te maken met erfeniskwesties, voor anderen laten de schoonouders hen niet in de echtelijke woning blijven. Soms maakt de werkplek van het overleden lid een genereuze schikking, maar ze ontdekken dat ze nieuwe familieleden hebben die op hen neerdalen,” zegt Madhura.

“Velen hebben moeite om het schoolgeld van hun kinderen te betalen. In één geval wist de persoon niet hoe verzekeringen werkten en betaalde ze nog steeds de premie na het overlijden van haar man.”

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, In India is 27% van de mannen financieel geletterd, terwijl het cijfer voor vrouwen 20% is, zegt S&P

De hoofdoorzaak, voegt ze eraan toe, is een slechte financiële geletterdheid. Volgens een onderzoek van het ratingbureau Standard and Poor’s (S&P) uit 2015 is wereldwijd 35% van de mannen financieel geletterd, vergeleken met 30% van de vrouwen. Maar in India is de financiële geletterdheid lager en is de genderkloof groter: 27% van de mannen is financieel geletterd in vergelijking met 20% van de vrouwen.

Madhura en haar team moedigen de vrouwen aan om weer aan het werk te gaan, maar sommigen zijn er nog niet klaar voor. Voor dergelijke gevallen wordt rouwverwerking een prioriteit en is het proces niet lineair. Weken van emotionele vooruitgang worden soms vertraagd door een simpele trigger die kan komen in de vorm van een foto of een fragment uit een gesprek.

Degenen die er klaar voor zijn, worden langzaam naar werk gepusht en krijgen loopbaanbegeleiding en -ondersteuning. Veel van de vrouwen hebben projecten waar ze gepassioneerd over zijn, en de vrijwilligers helpen deze uit te groeien tot kleine bedrijven.

Sommige start-ups hebben Madhura zelfs benaderd met de mededeling dat ze actief mensen uit deze gemeenschap willen inhuren, en 12 vrouwen hebben hun eerste baan al gevonden en andere zijn in de pijplijn.

Met de juiste steun kon de vrouw van Madhura’s klasgenoot een bankrekening openen. Ze ontving wat geld van weldoeners, maar had een duurzame bron van inkomsten nodig. Madhura en haar team wilden haar helpen, maar stuitten op een wegversperring. Ook al kreeg ze een baan aangeboden, de vrouw van haar klasgenoot weigerde, omdat ze te emotioneel uitgeput was. Madhura wachtte geduldig en op een dag belde ze terug.

“Ze investeert nu verstandig, heeft internetbankieren geleerd en heeft geld overgemaakt voor de opleiding van haar dochter. Het zijn allemaal heel kleine dingen, maar voor ons is het een enorme overwinning.”

.