Covid: alle landen worden verwijderd van de rode reislijst van Engeland

Covid: alle landen worden verwijderd van de rode reislijst van Engeland

Door Alex Kleiderman
BBC nieuws

Gepubliceerd13 minuten geledenopmerkingenReactiesDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie Afbeeldingsbron, PA Media

De overige zeven landen op de Engelse Covid-reisrode lijst zullen worden verwijderd, zo heeft de BBC begrepen.

Passagiers die aankomen uit Colombia, Peru, Panama, de Dominicaanse Republiek, Haïti, Venezuela en Ecuador hoeven binnenkort niet langer 10 volle dagen in quarantaine in een hotel op hun kosten.

Maar er is geen suggestie dat het systeem stopt, en een land zou weer op de lijst kunnen worden toegevoegd als het aantal daar stijgt.

Sinds februari zitten meer dan 200.000 mensen in quarantaine in hotels.

De wijziging is niet officieel aangekondigd door het ministerie van Transport, maar een aankondiging zal naar verwachting later worden bevestigd.

Het is ook mogelijk dat de regering zou kunnen besluiten om het aantal landen waar ze vaccinatiebewijzen accepteren, uit te breiden.

Wat gebeurt er met de rode lijst? Covid-kaart: waar zijn de gevallen het hoogst? Covid-vaccins: hoe snel gaat de wereldwijde vooruitgang? Staan de Britse Covid-gevallen op het punt om te dalen zonder Plan B?

Eerdere wijzigingen in de reislijsten zijn ingegaan op de maandag of dinsdag na bekendmaking. De eerste wijziging is van toepassing op Engeland, waarbij andere Britse landen hun eigen reisregels kunnen bepalen.

Pandemische reisregels in het VK werden eerder deze maand vereenvoudigd, waarbij de oranje lijst volledig werd verwijderd en het advies tegen vakanties voor veel landen werd gewijzigd.

Volledig gevaccineerde reizigers die vanuit meer dan 100 landen en gebieden in Engeland aankomen, hoeven nu alleen nog een laterale flowtest te ondergaan bij aankomst. Aankomsten in Schotland en Wales moeten de duurdere PCR-test ondergaan, hoewel dit zondag verandert.

Mensen ouder dan 18 jaar die niet volledig zijn gevaccineerd of die aankomen uit een land dat niet op de goedgekeurde vaccinatielijst staat, moeten zichzelf 10 dagen na aankomst in het VK thuis isoleren – en betalen voor een PCR- of laterale-flowtest in de drie dagen voordat ze naar het VK reizen en twee tests na hun terugkeer.

‘Geen rechtvaardiging’

Landen op de rode lijst zijn de landen die volgens de regering niet mogen worden bezocht “behalve in de meest extreme omstandigheden”. De lijst is ingevoerd als onderdeel van maatregelen om het potentiële risico van reizigers die besmet zijn met het coronavirus te verminderen.

Reizigers die aankomen vanaf een bestemming op de rode lijst moeten 11 nachten doorbrengen in een door de overheid aangewezen hotel voor £ 2.285.

De inmiddels verlaten oranje lijst gold voor landen waar besmettingen niet zo ernstig werden geacht. Het vereiste aanvankelijk dat passagiers na hun aankomst thuis in quarantaine moesten, maar deze beperking werd later voor volledig gevaccineerden opgeheven toen de lockdown-beperkingen in juli eindigden.

Afbeeldingsbron, PA Media

De officiële woordvoerder van de premier heeft bevestigd dat er geen plannen waren om het systeem van de rode lijst te schrappen.

Paul Charles, chief executive van reisadviesbureau The PC Agency, zei: “Er is nu geen rechtvaardiging voor welk land dan ook om op een rode lijst te staan ​​of voor het bestaan ​​van hotelquarantaine.

“Sinds mei zijn er geen nieuwe varianten van zorg geweest en landen leren nu dat algemene grensmaatregelen, zoals het blokkeren van hele landen, niet werken.

“De beste aanpak is om de vaccinstatus van een persoon te controleren en ervoor te zorgen dat ze up-to-date zijn als ze zonder beperkingen willen reizen.”

Tim Alderslade, van de brancheorganisatie Airlines UK, zei dat de verwachte aankondiging “passagiers meer geruststelling zou moeten bieden naarmate we dichter bij de belangrijkste boekingsperiode voor Kerstmis en januari komen”.

Hij voegde eraan toe: “We moeten nu verder gaan door het testen voor volledig gevaccineerde personen helemaal te schrappen en ons ertoe te verbinden alle beperkingen tegen het einde van het jaar te herzien, om zo snel mogelijk zoveel mogelijk duidelijkheid aan de consumenten te bieden.”

Echter, consumentengroep Welke? heeft reizigers geadviseerd zich ervan bewust te zijn dat eventuele wijzigingen alleen de vereisten weerspiegelen om terug te keren in het VK en dat ze nog steeds te maken kunnen krijgen met beperkingen op de toegang tot sommige bestemmingen, vooral als ze niet volledig zijn ingeënt.

YOU CAN HOP, MAAR YOU CAN’T HIDE!: Doe mee met een klassieke Halloween-filmTHE OUTLAWS: Stephen Merchants gloednieuwe comedy-dramaBekijk reacties .