CEO van United Airlines: aandringen op vaccins “juist om te doen”

CEO van United Airlines: aandringen op vaccins “juist om te doen”

Door Jonathan Josephs
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd9 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie Afbeeldingsbron, Getty / Anadolu Agency Afbeelding bijschrift, United Airlines zegt dat het personeel zal ontslaan dat een vaccin weigert en niet in aanmerking komt voor een vrijstelling

De baas van United Airlines heeft de BBC verteld dat het ontslaan van personeel dat weigert een vaccin tegen het coronavirus te krijgen “precies het juiste is om te doen”.

Ongeveer 300 van de 67.000 in de VS gevestigde medewerkers van de luchtvaartmaatschappij moeten zich nog aan het strikte beleid houden, na een aanvankelijke deadline van 27 september.

De terughoudendheid van vaccins was een enorm verdeeldheid zaaiend probleem in de VS, maar president Biden maakte het onlangs gemakkelijker voor grote bedrijven om een ​​hardere lijn te volgen.

CEO Scott Kirby zegt dat het strikte beleid van United gaat “over het redden van levens”.

Hij voegt eraan toe: “Als ik op een dag met pensioen ga, hopelijk lang in de toekomst, zal ik hierop terugkijken en het zal een van de meest trotse momenten in mijn carrière zijn dat we de moeilijke beslissing hebben genomen, maar de juiste beslissing om vaccins te eisen. “

Meer dan 250 medewerkers hebben zich sinds de deadline van vorige week aan het beleid van United gehouden. Nog eens 2.000 medewerkers hebben een ontheffing aangevraagd op medische of religieuze gronden. Ze zijn niet allemaal toegekend, maar de definitieve cijfers zullen pas duidelijk zijn als de juridische processen zijn opgelost.

Elk ontslagproces kan weken of maanden duren, aangezien het bedrijf zegt afspraken met vakbonden te volgen.

United Airlines ontslaat personeel dat vaccin weigert ‘No jab, no job’-beleid is mogelijk legaal voor nieuw personeel in VK Covid-vaccins: hoe snel gaat de wereldwijde vooruitgang? ding om te doen”

De heer Kirby zegt dat de ervaring van zijn luchtvaartmaatschappij ook een les is voor andere bedrijven, die door een “verschrikkelijk aantal” klanten wordt toegejuicht.

“Ondanks alle retoriek en alle uitdagingen die bedrijfsleiders misschien denken te hebben met de vaccinatievereiste, hebben we het gedaan. Het duurde zeven weken vanaf het moment dat we het aankondigden totdat we klaar waren en we tot 99% kwamen.”

Vaccinatie van passagiers

Hoewel de heer Kirby verheugd is over de invloed die hij op zijn personeel heeft kunnen hebben, is er frustratie over het ontbreken van een enkel wereldwijd systeem voor de erkenning van het Covid-vaccin en de teststatus van passagiers.

De luchtvaartorganisatie, de International Airline Transport Association, is een van degenen die hebben geprobeerd een uniform systeem in te voeren.

“Het is echt ingewikkeld en ik neem de regeringen niets kwalijk”, zegt Kirby. Hij wijst erop dat “er verschillende vaccins zijn in verschillende delen van de wereld, elk land heeft zijn eigen regelgevende apparaat”.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, het aantal passagiers van United in de eerste helft van 2021 bedroeg slechts 48,8% van het pre-pandemische niveau

“Ik heb nooit gedacht dat we in een wereld zouden komen waar we één enkel systeem zouden hebben dat breed toepasbaar zou zijn. Het zou geweldig zijn als we dat zouden kunnen, alleen was het altijd onpraktisch.”

VS heft Covid-reisverbod op voor VK- en EU-burgers Wat is het EU-vaccin ‘paspoort’ en kan ik het gebruiken? Wil je wat herfstzon? Uw reisgids voor de Med

Tot dusver heeft de pandemie geleid tot verliezen van meer dan $ 8,7 miljard bij United. Het aantal passagiers van 38,6 miljoen in de eerste zes maanden van dit jaar wijst op een aantrekkende vraag. Dat is iets hoger dan in dezelfde tijd vorig jaar, maar is slechts 48,8% van het pre-covid-niveau, toen United de op drie na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld was.

Het bedrijf had voorspeld dat de herfst weer winstgevend zou worden, maar “de Delta-variant zorgde voor een tegenvaller”, zegt Kirby. Hij zegt dat de aanstaande versoepeling van de reisbeperkingen die trans-Atlantische reizen in wezen zal heropenen “heel belangrijk voor ons is”.

De hoop is dat de luchtvaartmaatschappij “op zijn minst een break-even” zal bereiken [point] aan het begin van het volgende jaar, vooral nu we de vaccinatiegraad verhogen en de gevallen van Delta-varianten beginnen af ​​​​te nemen”.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, De meerderheid van het personeel van United is ingeënt tegen het coronavirus, inclusief deze piloot die werd gestoken in de kliniek van United op de O’Hare International Airport in Chicago. Industrie die miljarden verloor

“Wijdverbreide uitrol van vaccins is cruciaal voor het herstel van de wereldwijde luchtvaartindustrie”, zegt de onafhankelijke luchtvaartadviseur Andrew Charlton. Vorig jaar daalde het aantal passagiers met 60% tot 1,8 miljard en verloor de sector 126 miljard dollar, volgens IATA, die zei dat het het slechtste jaar ooit was. Voor dit jaar worden nog meer grote verliezen verwacht.

“United heeft, net als de andere grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, de pandemie over het algemeen redelijk goed doorstaan”, zegt Charlton. Hij legt uit dat dit komt omdat “ongeveer 75% van hun activiteiten binnenlandse reizen zijn die niet zo erg zijn verstoord als internationale vluchten. Ervan uitgaande dat er geen grote schokken meer zijn die hen financiële veerkracht hebben gegeven om zichzelf opnieuw vorm te geven en aan te passen voor na de pandemie” .

Ondanks het feit dat de luchtvaartmaatschappij meer dan $ 10 miljard aan steun heeft gekregen van de Amerikaanse regering om de pandemie te boven te komen, waarvan een groot deel is terugbetaald met particuliere leningen, investeert de luchtvaartmaatschappij nog steeds zwaar in de toekomst. Naast het bestellen van 270 nieuwe vliegtuigen die het van plan is om in 2029 supersonische vluchten te lanceren, zouden dit de eerste commerciële vluchten zijn die sneller zijn dan de snelheid van het geluid sinds de Concorde in 2003 met pensioen ging.

Afbeeldingsbron, FG/Bauer-Griffin/Getty Images Bijschrift afbeelding, Boeing 737’s vormen de meerderheid van United’s grote recente bestelling van nieuwe vliegtuigenInvesteren in snelheid

De vliegtuigen worden gemaakt door Boom Supersonic en zullen naar verwachting snelheden van 1805 km/u halen. Zo snel gaan vereist meer brandstof dan conventionele vliegtuigen, wat heeft geleid tot kritiek op hun milieu-impact.

De heer Kirby zegt: “Het is belangrijk geweest dat we met Boom Supersonic hebben samengewerkt om deze vliegtuigen op een duurzame manier te ontwikkelen. Dit zal het eerste vliegtuig zijn, de eerste vliegtuigmotoren die ooit helemaal opnieuw zijn ontworpen om op 100% duurzame vliegtuigbrandstof te draaien”.

Meneer Kirby is onvermurwbaar dat er zo snel moet worden gereisd. “Het is veel productiever voor u als zakenreiziger of zelfs als vrijetijdsreiziger om er sneller te komen”.

Maar het zijn zakenreizigers die de luchtvaartmaatschappij in gedachten heeft voor het vliegtuig van $ 200 miljoen. Als het om de economie gaat, zegt de heer Kirby: “een volledig business class-vliegtuig tegen de businessclass-tarieven die we tegenwoordig rekenen, is winstgevend”.

Afbeeldingsbron, United Airlines / Boom Supersonic Afbeelding bijschrift, United Airlines hoopt dat het in 2029 kan beginnen met supersonische reizen

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

Hij is vastbesloten dat zakenreizen in de pandemie zullen terugkeren, ondanks de opkomst van videogesprekken. “Zakenreizen gaan over menselijke relaties. Het gaat niet om de transactie”.

“Ik denk dat zoom en technologie als deze telefoongesprekken gaan vervangen. Maar het zal niet de noodzaak vervangen om er persoonlijk bij te zijn”.

Ook vrijetijdsreizen zullen herstellen, zegt Kirby, maar hij is het eens met een recente Boeing-voorspelling dat het tot 2024 zal duren voordat de wereldwijde luchtvaart volledig is hersteld van de pandemie.

Hij voorspelt dat binnenlandse reizen in de VS, het grootste deel van zijn bedrijf, het voortouw zullen nemen. “Zeker tegen 2023, waarschijnlijk tegen het einde van volgend jaar, kunnen we weer normaal reizen tussen de VS en Europa”. Maar, voegt hij eraan toe: “er zijn delen van de wereld die langer zullen duren”.

U kunt het volledige interview van Scott Kirby bekijken op “Over zaken praten met Aaron Heslehurst” dit weekend op BBC World News om zaterdag 23:30 GMT, zondag 05:30 en 16:30 GMT, maandag 07:30 GMT en 16:30 GMT en donderdag om 07:30 GMT.

.