Buitenlandse investeringsovereenkomsten om 30.000 banen in het VK te creëren, zegt de regering

Buitenlandse investeringsdeals om 30.000 banen in het VK te creëren, zegt de overheidGepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingBeeldbron, Getty Images

Buitenlandse investeringsovereenkomsten in koolstofarme sectoren in het VK, die dinsdag worden aangekondigd, zullen ongeveer 30.000 banen opleveren, aldus de regering.

Premier Boris Johnson zal 18 nieuwe deals aankondigen ter waarde van £ 9,7 miljard terwijl hij een wereldwijde investeringstop opent.

Het gaat onder meer om investeringen in sectoren als wind- en waterstofenergie, duurzame woningen en CO2-afvang.

De premier zei dat investeerders “het enorme potentieel in het VK voor groei en innovatie” hadden erkend.

Investeringen van bedrijven zoals het Spaanse energiebedrijf Iberdrola, logistiek bedrijf Prologis en boodschappendienst Getir zouden het economische herstel van het VK stimuleren en helpen om de agenda van de regering te nivelleren, voegde hij eraan toe.

De heer Johnson opent dinsdag de Global Investment Summit in Londen, waar meer dan 200 bedrijfsleiders samenkomen.

De regering heeft een formidabele gastenlijst samengesteld van het grote en goede van het wereldwijde bedrijfsleven voor een investeringstop waarvan ze hoopt dat deze andere internationale investeerders zal wijzen op kansen in het VK.

De bazen van ’s werelds grootste investeringsmaatschappij, Blackrock, de grootste bank in de VS, JP Morgan, evenals de topmensen van energiereuzen zoals EDF zullen zich verzamelen in het Science Museum in Londen.

Aankondigingen van bijna £ 10 miljard aan investeringen in het VK zijn getimed om samen te vallen met het evenement.

Veruit de grootste investering is afkomstig van het Spaanse Iberdrola, dat eigenaar is van Scottish Power. De aankondiging van nog eens £ 6 miljard aan investeringen in offshore windenergie – bovenop £ 10 miljard in de afgelopen vijf jaar – zal de positie van het VK als wereldleider in offshore windenergie versterken, slechts twee weken voor de grote klimaattop in Glasgow.

De recente piek in de gasprijzen heeft op brute wijze de afhankelijkheid van het VK en de EU van fossiele brandstoffen blootgelegd, wat ook het Franse bedrijf EDF kan aanmoedigen dat hun plannen voor een nieuwe kerncentrale in Sizewell in Suffolk de zegen van de regering zullen krijgen. De voorzitter van EDF heeft een ontbijtvergadering met de Business Secretary, Kwasi Kwarteng.

Met deze top hoopt het kabinet de dalende trend van buitenlandse investeringen in nieuwe projecten sinds 2015 te keren.

Later zal Johnson deelnemen aan een paneldiscussie met Microsoft-medeoprichter en filantroop Bill Gates over de rol van particuliere bedrijven bij het aanpakken van klimaatverandering.

Iberdrola, eigenaar van Scottish Power, zal bevestigen dat het nog eens £ 6 miljard zal investeren in offshore windparken voor de kust van Suffolk.

De windturbines in de ‘hub’ van East Anglia zullen naar verwachting ongeveer 7.000 banen creëren, hoewel ze nog geen bouwvergunning hebben gekregen.

Prologis zal de komende drie jaar £ 1,5 miljard investeren in het VK om netto nul-koolstofmagazijnen te ontwikkelen in Londen, het zuidoosten en de Midlands, en ongeveer 14.000 nieuwe banen te ondersteunen.

“Wij geloven dat innovatie in de particuliere sector een belangrijke rol heeft en zal blijven spelen bij het overwinnen van de milieu-uitdagingen waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd”, aldus Prologis-topman Hamid Moghadam.

Ondertussen is Getir van plan meer geld te steken in het uitbreiden van zijn activiteiten in het VK. Het bedrijf maakt gebruik van een vloot elektrische voertuigen en streeft naar zo’n 7.000 vaste banen in 2022.

Ultimate Battery Company zal ook £ 28 miljoen investeren in het opzetten van een fabriek in het VK voor milieuvriendelijke batterijen.

Dinsdag zal de Britse regering naar verwachting haar algemene strategie aankondigen voor het radicaal verminderen van de uitstoot van broeikasgassen die wordt gegenereerd in alle sectoren, waaronder de industrie, landbouw, transport en huizen.

De regering heeft beloofd de uitstoot tegen 2035 sterk te verminderen en tegen 2050 netto nul te bereiken – wat betekent dat het land evenveel koolstofdioxide zal opnemen (door acties zoals het planten van bomen) als het uitstoot.

De aankondigingen komen slechts twee weken voor de start van de COP26-klimaattop in Glasgow – een van de grootste wereldbijeenkomsten tot nu toe over hoe de opwarming van de aarde tegen te gaan.

.