Budget: weinig ruimte voor meer uitgaven, zegt IFS

Budget: weinig ruimte voor meer uitgaven, zegt IFSGepubliceerd44 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Reuters

Volgens het Instituut voor Fiscale Studies is er geen ruimte voor grote aankondigingen van uitgaven voor zwaar onder druk staande openbare diensten in de begroting van deze maand.

De invloedrijke denktank heeft een nieuwe analyse gepubliceerd, waarin wordt gesuggereerd dat het lenen lager zal zijn dan voorspeld.

Maar de IFS zegt dat als de kanselier hoopt de overheidsfinanciën in evenwicht te brengen, hij nog steeds de uitgaven strak in de hand zal moeten houden.

Dat is ondanks zijn plannen voor de grootste belastingverhogingen sinds meer dan 25 jaar.

De heer Sunak zal op 27 oktober de volgende begroting indienen.

“Rishi Sunak, een conservatieve kanselier, is voorzitter van een verhoging van de belastingdruk tot recordniveaus in het VK en een toename van de staat (overheidsuitgaven als fractie van het nationaal inkomen) tot niveaus die sinds de dagen van [Margaret] Thatcher”, zegt IFS-directeur Paul Johnson.

“Maar de gecombineerde effecten van de steeds groter wordende uitgaven aan de NHS en een economie die kleiner is dan de verwachte pre-pandemie, betekent dat hij waarschijnlijk nog steeds te weinig geld heeft om aan veel andere openbare diensten uit te geven”, zei hij.

Johnson zei dat dit “weinig of geen ruimte” betekende om de uitgaven voor zaken als de lokale overheid, het rechtssysteem en voortgezet onderwijs te verhogen, waar de afgelopen tien jaar fors is bezuinigd.

Uitgaven aan andere diensten dan gezondheidszorg, zoals defensie, scholen en hulpverlening, zouden mogelijk ook met minder moeten stijgen dan de heer Sunak pre-pandemie van plan was, zei de IFS.

Zal het economische plan van de regering werken? Sunak: geen toverstaf om leveringsproblemen op te lossen

Johnson zei dat de kanselier “tegen de hoop in zou hopen” dat de economie de komende jaren beter zou presteren dan verwacht, waardoor de belastinginkomsten zouden stijgen die “hem zouden helpen uit te graven uit wat nog steeds een behoorlijk groot gat lijkt”.

Minder lenen

De IFS maakt elk jaar een analyse van de financiën van het land in zijn Groene Begroting. Net als een groenboek van de overheid is het de bedoeling om te informeren en discussie op gang te brengen rond budgettaire beslissingen.

Het rapport benadrukt het sterke economische herstel van het VK dit jaar, in de nasleep van de uitrol van het vaccin, wat betekent dat het lenen dit jaar meer dan £ 50 miljard lager zou kunnen zijn dan in maart werd voorspeld. Maar het zegt dat een minder snelle groei na het herstel van dit jaar zou betekenen dat de overheidsfinanciën de komende jaren langzamer zullen verbeteren.

Iedereen die een jaar geleden dergelijke voorspellingen deed, zou zijn uitgelachen en een gekke optimist zijn genoemd.

Het bedrag dat de regering dit boekjaar naar verwachting zal lenen, is £ 50 miljard minder dan al in maart werd voorspeld.

Dat suggereert dat degenen die pleiten tegen het te snel snijden in de overheidsuitgaven, om die leningen te verminderen, gelijk hadden.

In een pandemie, zo voerden ze aan, was het de kar voor het paard spannen om prioriteit te geven aan het regelen van de overheidsfinanciën voordat het economisch herstel veilig werd gesteld.

In de tussentijd heeft het door vaccins geleide herstel ervoor gezorgd dat belastinggeld veel sneller de schatkist binnenstroomt dan verwacht.

Met een voorspelde economische groei van 7% voor dit jaar en een snelle daling van de leningen, kunnen we nu zien hoe snel, wanneer het economische paard versnelt, de kar van de overheidsfinanciën achterop komt.

Christian Schulz, directeur European Economics bij investeringsbank Citi, die meewerkte aan de Green Budget, zei dat de wereldwijde economische vooruitzichten zijn verbeterd.

De Britse economie zou eind 2021 echter nog steeds 4% achterblijven bij het traject van vóór de pandemie, zei hij.

“Het herstel op middellange termijn blijft ook verre van zeker”, zei Schulz. “In plaats daarvan wijst een ongelijkmatige opleving tot nu toe op een meer diepgaande Brexit- en Covid-gerelateerde herconfiguratie in de komende jaren.

De Green Budget-analyse vond ook:

Leningen voor 2022-23 en later zouden ten minste £ 20 miljard lager moeten blijven dan voorspeld in de begroting van maart 2020 De overheidsbegroting zou vanaf 2023-4 weer een overschot moeten hebben De onzekerheid is echter “ongelooflijk groot” – de economie zou sneller of langzamer kunnen groeien dan momenteel voorspeld – wat betekent dat belastingplannen mogelijk moeten veranderen de groei is sterk, maar er zullen nog steeds grote eisen worden gesteld aan de overheidsuitgaven, waaronder de NHS, de gevolgen van Covid, de nivelleringsagenda, sociale zorg en de overgang naar een koolstofarme economie

De IFS suggereerde dat de kanselier, om het hoofd te bieden aan de druk op de uitgaven op de lange termijn, zou kunnen vinden dat hij de belastingen verder moet verhogen, bovenop de 1,25 procent gezondheids- en sociale zorgheffing die vorige maand werd aangekondigd.

De IFS schat dat de heffing tegen het einde van dit decennium meer dan verdubbeld zou moeten zijn tot 3,15% om aan de toekomstige vraag naar uitgaven in die gebieden te kunnen voldoen.

.