Budget over investeren in openbare diensten – Sunak

Budget over investeren in openbare diensten – SunakGepubliceerd10 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenBudget 2021Media-onderschrift, Rishi Sunak vertelt Andrew Marr dat de begroting investeringen in openbare diensten zal zien

Kanselier Rishi Sunak heeft gezegd dat “sterke investeringen in openbare diensten” de kern zullen vormen van zijn plannen voor de wederopbouw van de economie wanneer hij vertrekt. zijn budget volgende week.

Tijdens de Andrew Marr Show van BBC One zei hij dat hij de groei zou stimuleren door te besteden aan infrastructuur, innovatie en vaardigheden.

Maar hij zei dat hij geen “toverstaf” had om de stijgende kosten te laten verdwijnen.

Labour wil dat de btw op energierekeningen tot nul wordt teruggebracht om gezinnen te helpen.

Schaduwkanselier Rachel Reeves, die in dezelfde show sprak, zei dat veel huishoudens een “zware winter” tegemoet gingen en zich zorgen maakten over het op tafel zetten van voedsel en het verwarmen van hun huizen omdat de prijzen “van alles” stegen.

Zes dingen die van invloed kunnen zijn op u in de Begrotingsministers beloven £ 500 miljoen om jonge gezinnen te ondersteunen Kanselier om fondsen toe te zeggen voor vaardigheidstraining

De heer Sunak zal woensdag zijn begroting opstellen, uit bezorgdheid onder sommigen in zijn eigen partij ook dat stijgende energieprijzen, inflatie en belastingverhogingen een crisis in de kosten van levensonderhoud in het VK veroorzaken.

‘Verkozen om te leveren’

In een gesprek met de BBC zei de kanselier dat zijn vorige begrotingen gericht waren op het nemen van maatregelen om inkomens en banen te beschermen, maar dat het nu tijd was om naar de toekomst te kijken en de economie opnieuw vorm te geven.

Hij zei: “Een van de elementen van het opbouwen van een sterkere economie is het hebben van sterke openbare diensten, en je zult dat volgende week zien – of het nu de NHS is, die we al stappen hebben ondernomen om aanzienlijk te ondersteunen om te herstellen van het coronavirus – kinderen, scholen , vaardigheden, al deze dingen, politie en misdaad.

“Je zult over de hele linie investeringen zien in openbare diensten, want daarvoor zijn we gekozen en dat is wat we doen en doen.”

Op de vraag of hij de lonen in de publieke sector zou verhogen in lijn met de inflatie, zei de kanselier “dat zal een van de dingen zijn waar we over praten”.

“In het afgelopen jaar hebben we besloten om een ​​meer gerichte benadering van de lonen in de publieke sector te hebben”, vervolgde hij, maar “in de toekomst zullen we een nieuw loonbeleid moeten opstellen en dat zal een onderwerp zijn voor de uitgaven van volgende week beoordeling”.

Hij zei dat er “geen toverstaf” was om de factoren die bijdragen aan de hoge inflatie te laten verdwijnen – zoals de druk op de wereldwijde toeleveringsketens nu economieën zijn heropend na Covid, en stijgende energieprijzen.

En terwijl zijn ‘instinct’ was om de belasting te verlagen, zei Sunak dat hij te maken had met ‘een economische schok – de grootste in driehonderd jaar’.

Reeds aangekondigde investering: £ 7 miljard voor gebieden buiten Londen om het transport te “verhogen” £ 5 miljard voor gezondheidsgerelateerd onderzoek en ontwikkeling, inclusief voor genoomsequencing en het aanpakken van gezondheidsongelijkheid £ 3 miljard om een ​​”vaardighedenrevolutie” te stimuleren Een fonds van £ 1,4 miljard om geld sluizen naar belangrijke innovatieve sectoren en een nieuw talentnetwerk om buitenlands talent naar de Britse industrie te lokken £ 850 miljoen om culturele hotspots nieuw leven in te blazen £ 700 miljoen voor een nieuwe vloot patrouilleboten voor de Britse grenzen £ 700 miljoen om sport- en jeugdclubs te verbeteren 560 miljoen voor gepersonaliseerde wiskundecoaching £ 500 miljoen voor ondersteuning van gezinnen en kinderen, inclusief nieuwe gezinshubs £ 435 miljoen voor misdaadpreventie en de Crown Prosecution Service, waarvan een deel gericht is op het verbeteren van de reactie op gevallen van verkrachting en aanranding £ 5 miljoen voor geavanceerde behandelingen voor veteranen

Maar schaduwkanselier Rachel Reeves zei dat onmiddellijke hulp essentieel was en dat ministers hun retoriek moesten matchen met actie.

“Mensen gaan nu een zware winter tegemoet met stijgende prijzen van alles, niet in de laatste plaats de gas- en elektriciteitsrekening”, zei ze.

“Als we onze gas- en elektriciteitsrekening betalen, gaat 5% van dat geld automatisch naar de fiscus.

“Er is iets heel eenvoudigs dat de overheid zou kunnen doen. Het zou onmiddellijk zijn en het zou volgende maand automatisch op de rekeningen van mensen worden gevoeld – en dat is om dat btw-tarief te verlagen van 5% naar 0%.”

Ze zei dat ze naar btw-ontvangsten had gekeken en dat ze meer dan £ 2 miljard hoger waren uitgekomen dan verwacht vanwege stijgende prijzen, waardoor de kanselier wat bewegingsruimte kreeg om te handelen.

“Laten we dat geld gebruiken om die druk te verlichten op mensen die zich zorgen maken over de wintermaanden, zich zorgen maken over het eten op tafel en het verwarmen van hun huizen”, voegde ze eraan toe.

En ze zei dat Labour de “verschrikkelijke” bezuinigingen op universele kredietbetalingen die eerder deze maand van kracht werden, niet zou hebben doorgevoerd.

.