Budget 2021: Sunak belooft nieuwe post-Covid-economie te midden van woede van Commons

Budget 2021: Sunak belooft een nieuwe post-Covid-economie te midden van de woede van het LagerhuisGepubliceerd26 minuten geledenDelensluitenDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenBudget 2021Bron afbeelding, Britse overheid Afbeeldingsonderschrift, The Treasury heeft foto’s vrijgegeven aan de vooravond van de begroting, waarop bondskanselier Rishi Sunak zich voorbereidt

De kanselier heeft zijn begroting beloofd “dat het werk van de voorbereiding op een nieuwe economie begint” na Covid, nadat tal van beleidsvooruitzichten de Commons boos maakten.

Uitgaven voor transport, gezondheidszorg en onderwijs zijn al in de pers bekendgemaakt, wat tot woede van de voorzitter, Sir Lindsay Hoyle, leidde.

Maar woensdag zal Rishi Sunak de gaten in zijn begroting opvullen – en hoe hij van plan is alle toezeggingen te betalen.

Het beleid omvat £ 5,9 miljard voor NHS Engeland en loonsverhogingen in de publieke sector.

Maar de Schatkist heeft de afdelingen al gevraagd om “ten minste 5% van de besparingen en efficiëntiewinsten uit hun dagelijkse begrotingen” te halen – dus het is duidelijk dat niet elk gebied dezelfde behandeling zal krijgen.

En Labour heeft gewaarschuwd dat de uitgaventoezeggingen niet ver genoeg gaan om de belasting- en prijsstijgingen goed te maken, wat leidt tot stijgende kosten van levensonderhoud.

Zullen de plannen van Sunak de zorgen over de kosten van levensonderhoud wegnemen? Een eenvoudige gids voor de begroting 2021Budget 2021: wat is er al aangekondigd?

Traditioneel wordt van de regering verwacht dat ze eerst belangrijke beleidsaankondigingen doet aan parlementsleden voordat ze met de pers praat, aangezien zij de gekozen vertegenwoordigers zijn die hen ter verantwoording kunnen roepen in debatten.

Maar in de aanloop naar de grote toespraak van de heer Sunak is er een ongekend aantal uitgavenplannen aan de media gegeven, waarbij Sir Lindsay het Huis vertelde dat ministers altijd “wandelden” als ze over een begroting informeerden.

De breuk in de traditie – die door de voorzitter als “onaanvaardbaar” en “onhoffelijk” werd beschouwd – werd ook een kenmerk tijdens de pandemie, met een aantal aankondigingen op persconferenties in plaats van in het parlement.

Een woordvoerder van nr. 10 zei dat ze “het belang van parlementaire controle erkenden” en dat ze “altijd heel aandachtig naar de voorzitter luisteren”.

Onderschrift van de media, Sir Lindsay Hoyle, zegt dat het “niet acceptabel” is dat ministers de media voor het Parlement briefings geven.

Beleid dat al uit de begroting van de kanselier is onthuld, is onder meer:

£ 6,9 miljard voor Engelse stadsregio’s om te besteden aan trein-, tram-, bus- en fietsprojecten – inclusief de £ 4,2 miljard beloofd in 2019 naast financiering voor bussen aangekondigd door de premier in 2020 £ 5,9 miljard voor NHS Engeland om de achterstand van wachtende mensen aan te pakken voor tests en scans Een verhoging van het National Living Loon van £ 8,91 per uur naar £ 9,50, van kracht vanaf 1 april £ 2,6 miljard te besteden aan het creëren van 30.000 nieuwe schoolplaatsen voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften en handicaps £ 1,6 miljard meer drie jaar om nieuwe T-levels uit te rollen voor 16- tot 19-jarigen en £ 550 miljoen voor vaardigheden voor volwassenen in Engeland

Lees hier meer over de aankondigingen die de regering al heeft gedaan.

De heer Sunak zal woensdag rond 12.30 uur BST de rest van zijn plannen bekendmaken na de vragen van de premier.

Fluister het. Zou de kanselier morgen, nadat de economie tijdens de pandemie een enorme klap had gekregen, in een veel vrolijkere politieke stemming kunnen zijn dan hij had kunnen voorspellen?

Tijdens zijn budget-warming-up van de afgelopen dagen heeft Rishi Sunak al beloftes gedaan van ongeveer £ 20 miljard extra aan uitgaven, en heeft hij ook aangekondigd hoe een deel van het al beloofde geld zal worden verdeeld.

Toch even wachten. Wat de details betreft, is er geen garantie dat het vrijgeven van de lonen van 2,5 miljoen arbeiders in Engeland zal betekenen dat ze loonsverhogingen krijgen die niet worden uitgehold door inflatie.

Hetzelfde geldt voor verhogingen voor werknemers met een laag loon, en bezuinigingen op universeel krediet zullen ook knellen.

Na ons allemaal te hebben getrakteerd op gezellige kiekjes van hem en zijn Labrador, Nova, en hem hard aan het werk in zijn vrijetijdskleding, wil Rishi Sunak de politieke indruk wekken dat hij een kanselier is waar we ons allemaal prettig bij voelen – voorzichtig met ons geld, maar niet bang om het uit te geven aan dingen die er toe doen, die moderne Tory-instincten heeft, maar de tradities van de partij niet zal verlaten.

Maar onthoud dat Budget-opwarmers precies dat zijn. Hoeveel aankondigingen er al zijn geweest, hoe zorgvuldig de foto’s van de voorbereiding ook zijn doordacht en geselecteerd, het gaat erom wat hij woensdag tijdens de lunch zegt.

Waar het om gaat zijn de cijfers – wat er in zwart-wit staat – uiteindelijk.

Lees hier meer van Laura.

Aan de vooravond van zijn toespraak deed Labour’s schaduwkanselier Rachel Reeves een oproep aan de regering om “een veerkrachtigere economie te creëren en de druk op de werkende mensen weg te nemen”.

Ze zei dat als Labour aan de macht zou zijn, het “de lasten voor huishoudens zou verlichten en de btw op binnenlandse energierekeningen onmiddellijk voor zes maanden zou verlagen”.

“En we zouden geen belastingen verhogen voor werkende mensen en Britse bedrijven, terwijl online giganten wegkomen zonder hun eerlijk deel te betalen”, voegde ze eraan toe.

De avond voor zijn toespraak waren er geen aankondigingen meer van de heer Sunak, maar in een verklaring zei hij: “[This] Budget begint met het voorbereiden van een nieuwe economie na Covid.

“Een economie van hogere lonen, hogere vaardigheden en stijgende productiviteit. Van sterke openbare diensten, levendige gemeenschappen en veiligere straten.

“Een economie die geschikt is voor een nieuw tijdperk van optimisme. Dat is de sterkere economie van de toekomst.”

.