Budget 2021: Engelse stadsregio’s krijgen £ 6,9 miljard voor openbaar vervoer

Budget 2021: Engelse stadsregio’s krijgen £ 6,9 miljard voor openbaar vervoerGepubliceerd27 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenBudget 2021Beeldbron, Getty Images

De stadsregio’s van Engeland zullen in de begroting van volgende week miljarden ponden ontvangen om het openbaar vervoer te verbeteren.

Kanselier Rishi Sunak zal £ 6,9 miljard toekennen aan trein-, tram-, bus- en fietsprojecten wanneer hij zijn uitgavenplannen op woensdag uiteenzet.

Greater Manchester, de West Midlands en West Yorkshire behoren tot de regio’s die hiervan zullen profiteren.

De financiering werd door de burgemeester van Manchester, Andy Burnham, verwelkomd als “een belangrijke eerste stap”.

Eerder deze maand lanceerde hij een bod van £ 1 miljard om een ​​transportnetwerk in Londense stijl voor de regio te creëren.

Gebieden die zijn ingesteld om financiering te ontvangen, zijn onder meer:

Groot-Manchester (£ 1,07 miljard): voor tram-treinvoertuigen van de volgende generatie Metrolink; nieuwe buscorridors bij Bury en Ashton-under-LymeWest Midlands (£ 1,05 miljard): voor projecten, waaronder de uitbreiding van de metro, inclusief de voltooiing van de uitbreiding van Wednesbury naar Brierley HillWest Yorkshire (£ 830 miljoen): Verlenging van de West Bradford-Cycle Superhighway en installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen in de wijken van Kirkleesregio Liverpool City (£ 710 miljoen): voor nieuwe en gerenoveerde stations in Liverpool en Runcorn, evenals een uitwisselingsproject in St HelensZuid-Yorkshire (£ 570 miljoen): een Supertram-vernieuwingsproject starten en een rotonde in “Nederlandse stijl” installeren in het stadscentrum van Barnsleyten westen van Engeland (£ 540 miljoen): een busroute met volledige prioriteit tussen Bristol en Bath Tees Valley (£ 310 miljoen): Upgraden van treinstations in Darlington en Middlesbrough en verbeteren van spoorverbindingen in de regio

De heer Sunak zei: “Er is geen reden waarom iemand die in het noorden en de Midlands werkt, meerdere keren langer zou moeten wachten op hun bus of trein in de ochtend in vergelijking met een forens in de hoofdstad.

“Deze transportrevolutie zal helpen die onbalans te herstellen terwijl we onze lokale transportnetwerken moderniseren, zodat ze geschikt zijn voor onze grote steden en de mensen die erin wonen en werken.”

Schotland, Wales en Noord-Ierland zullen ook extra financiering ontvangen via de Barnett-formule – een mechanisme dat de Britse regering gebruikt om extra geld toe te wijzen aan de gedecentraliseerde landen wanneer ze meer uitgeeft in Engeland.

Zes dingen die van invloed kunnen zijn op u in de begrotingEen eenvoudige gids voor begroting 2021Hoe gaat het naar beneden in Yorkshire?

De £ 5,7 miljard is een schikking voor vijf jaar en is verhoogd ten opzichte van de aanvankelijke £ 4,2 miljard die was voorgesteld, aldus de Schatkist.

De £ 1,2 miljard aan financiering om busdiensten goedkoper en frequenter te maken, maakt deel uit van £ 3 miljard die premier Boris Johnson in maart toezegde aan een “busrevolutie” te besteden.

Andy Burnham van Labour zei dat het geld “een belangrijke eerste stap was naar een openbaar vervoersysteem in Londense stijl voor Greater Manchester”.

Maar hij voegde eraan toe: “Hoe welkom het ook is, investeringen in infrastructuur alleen zullen de mensen van Greater Manchester niet echt laten voelen.

“Dat zal alleen gebeuren als de frequentie en dekking van busdiensten worden verhoogd en de tarieven worden verlaagd tot het niveau van Londen”, voegde Burnham eraan toe.

Andy Street, conservatieve burgemeester van de West Midlands, zei dat hij “absoluut opgetogen” was om de financiering te krijgen, die volgens hem het grootste transportbedrag was dat het gebied ooit had ontvangen.

“Van meer metrolijnen en treinstations tot nieuwe busroutes en oplaadpunten voor elektrische voertuigen, dit geld zal ons helpen om door te gaan met het bouwen van een schoon, groen vervoersnetwerk dat gemeenschappen verbindt en de klimaatcrisis aanpakt.”

‘Gapend gat in dienstverlening’

Silviya Barrett, hoofd beleid en onderzoek bij de Campagne voor Beter Vervoer, verwelkomde de verhoogde financiering voor trams, treinen en “actief reizen”, maar wilde dat de regering een einde zou maken aan het proces van regio’s die strijden om busfinanciering.

“We zijn bezorgd dat het concurrerende financieringsproces voor bussen ertoe kan leiden dat investeringen niet overal terechtkomen waar het nodig is.

“Veel gebieden hebben bustarieven die te hoog zijn en gapende gaten in de diensten, dus ze hebben geld nodig om hun plannen voor verbetering van de busdienst uit te voeren”, zei mevrouw Barrett.

De Confederation of Passenger Transport, die de bus- en touringcarindustrie vertegenwoordigt, zei dat het feit dat de volledige £ 3 miljard die de regering had toegezegd om te besteden aan bussen nog niet was bereikt, betekende dat de “retoriek van de regering helaas niet wordt geëvenaard door de realiteit”.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Meer geld gaat naar de West Midlands Metro

Het komt op het moment dat een nieuw onderzoek aantoont dat de afhankelijkheid van auto’s het hoogste punt in 15 jaar heeft bereikt, ondanks dat er minder mensen pendelen tijdens de pandemie.

Meer dan vier op de vijf (82%) van de 2.652 Britse automobilisten die door de RAC-automobielorganisatie werden ondervraagd, zeiden dat ze zonder auto zouden worstelen. Dat is een stijging van 79% in 2020 en 74% het jaar ervoor.

Meer dan de helft zei dat er geen haalbare openbaar vervoersdiensten in hun gebied waren.

En mensen die in steden wonen die moeten rijden, brengen meer tijd door achter het stuur, blijkt uit onderzoek van het Centre for Cities, waaruit bleek dat automobilisten in Liverpool, Birmingham en Manchester meer dan 50 uur per jaar vastzitten in het verkeer.

Bestuurders in landelijke gebieden waren ook vaker auto-afhankelijk (87%) dan hun stedelijke tegenhangers (77%).

.