Britse staalproducenten ‘achtergelaten’ terwijl VS handelsoorlog beëindigt

Britse staalproducenten ‘achtergelaten’ nu VS handelsoorlog beëindigtGepubliceerd11 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

Het VK is volgens staalproducenten “achtergelaten” nadat de VS ermee instemden een handelsoorlog te beëindigen over items die ook whisky en Harley-Davidsons bevatten.

President Biden heeft een deal getekend om een ​​einde te maken aan de tarieven op staalimport uit de EU, die zijn opgelegd door zijn voorganger Donald Trump.

Maar de overeenkomst heeft geen betrekking op de export uit het VK, waardoor Britse staalproducenten benadeeld worden.

Handelsorganisatie UK Steel zei dat een deal voor Britse producenten “zeer nodig” was.

De tarieven, die in 2018 van kracht werden, hebben de Britse staalexport naar de VS bijna gehalveerd, zei Gareth Stace, directeur-generaal van UK Steel.

De VS is de op een na grootste markt voor staal van Britse makelij. Maar de nieuwe deal zal Britse producenten een concurrentienadeel opleveren in vergelijking met Europese rivalen die hun producten naar de VS kunnen verzenden zonder invoerbelastingen te betalen.

Drank en motorboten

In ruil daarvoor schrapte de EU de vergeldingsheffingen die zij had opgelegd op whisky, motorboten en Harley-Davidson-motorfietsen.

“Hoewel het veelbelovend is dat de VS stappen onderneemt om de toegang tot hun staalmarkten weer open te stellen, is er grote bezorgdheid dat Britse producenten in dit proces zijn achtergebleven en blijven wachten op hun eigen deal”, zei de heer Stace.

“Het aanzienlijke concurrentievoordeel dat deze deal EU-staalproducenten biedt ten opzichte van die in het VK, zal er ongetwijfeld toe leiden dat onze exportorders naar de Amerikaanse markt verloren gaan aan EU-exporteurs.”

Maar Anne-Marie Trevelyan, minister van Internationale Handel, heeft gezegd dat het VK en de VS in gesprek zijn om “schadelijke tarieven” op de Britse staalexport af te schaffen.

Mevrouw Trevelyan twitterde: “We verwelkomen de bereidheid van de regering-Biden om met ons samen te werken om handelskwesties met betrekking tot staal en aluminium aan te pakken.

“Het is bemoedigend dat de VS stappen onderneemt om deze kwestie te de-escaleren.”

Bron afbeelding, Getty Images Bijschrift afbeelding, president Biden en hoofd van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spreken op een persconferentie op de G20 in Rome

De VS en de EU hopen dat het pact de hoeveelheid zogenaamd “vuil” staal uit landen als China, waar de staalproductie verantwoordelijk is voor maar liefst 20% van alle CO2-uitstoot, zal beperken. Het land produceert momenteel meer dan de helft van het staal in de wereld.

“Samen zullen de Verenigde Staten en de Europese Unie werken om de toegang tot hun markten voor vuil staal te beperken en de toegang tot landen die staal op onze markten dumpen, te beperken, wat bijdraagt ​​​​aan een wereldwijd overaanbod”, zei het Witte Huis.

“De overeenkomst staat natuurlijk open voor alle gelijkgestemde partners. Staalproductie is een van de bronnen met de grootste koolstofemissie ter wereld”, zei Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie.

In een verklaring zei een woordvoerder van het Department for International Trade: “Het VK zet zich in om zowel de wereldwijde overcapaciteit van staal als decarbonisatie aan te pakken, en we blijven gefocust op het bereiken van overeenstemming over een resolutie waarin schadelijke tarieven worden verwijderd ten voordele van bedrijven aan beide zijden van de Atlantische Oceaan .”

“We verwelkomen de bereidheid van de regering-Biden om met ons samen te werken om handelskwesties met betrekking tot staal en aluminium aan te pakken, en het is bemoedigend dat de VS stappen onderneemt om deze kwestie te de-escaleren.”

.