Biden v Big Meat: kunnen de VS de stijgende rundvleesprijzen aanpakken?

Biden v Big Meat: kunnen de VS de stijgende rundvleesprijzen aanpakken?

Door Daniel Thomas
Bedrijfsreporter, New York

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBijschrift afbeelding, Shakeel Anjum werkt bij de Al Noor Meat Market

Het is een typisch drukke dag in “Little India”, een deel van Queens in New York City dat veel Zuid-Aziatische immigranten hun thuis noemen. Maar het is veel rustiger op de Al Noor Meat Market, een lokale halalslagerij op 73rd Street.

Het is niet Covid die shoppers weghoudt, maar de prijs van vlees, die de laatste tijd sterk is gestegen in de VS.

Shakeel Anjum, 36, slager in de winkel, zegt dat de groothandelskosten van geitenvlees zijn gestegen van ongeveer $ 8 naar $ 10 per pond, terwijl rundvlees is gestegen van $ 5 naar $ 6.

“Als vlees duur is, eten mensen minder”, zegt hij, eraan toevoegend dat de winkel zijn eigen prijzen heeft verhoogd om het hoofd te bieden. “De zaken gaan erg traag.”

Volgens zijn collega Raza Jawed, 50, zijn het de grote leveranciers die de schuld krijgen. “Ze zijn bij elkaar gekomen en hebben hun prijzen verhoogd”, zegt hij. “We kunnen niets doen, zij hebben alle macht.”

Bijschrift afbeelding, Al Noor’s betaalt momenteel 15% meer voor zijn kip

Van auto’s tot kleding, de kosten van levensonderhoud zijn voor Amerikaanse consumenten gestegen sinds de heropening van de economie. Toch zijn de gemiddelde vleesprijzen ongewoon sterk gestegen, met een stijging van 14% voor rundvlees sinds december 2020, varkensvlees met 12,1% en voor pluimvee met 6,6%.

Consumenten maken zich steeds meer zorgen over stijgende rekeningen voor levensmiddelen en het Witte Huis heeft gezworen actie te ondernemen. Een deel van het probleem, zegt het, is dat een paar grote vleesverwerkende bedrijven het Amerikaanse aanbod domineren, waardoor ze kunnen vragen wat ze willen.

In een uitvoerend bevel in juli beloofde de president $ 500 miljoen aan federale leningen en subsidies om nieuwe vleesverwerkers te helpen de markt te betreden en te concurreren met de grote spelers, in een poging om de prijzen te verlagen.

De administratie onderzoekt “prijsafspraken” in de kippenverwerkende industrie (wat al heeft geleid tot een boete van $ 107 miljoen voor Pilgrim’s Pride, een leverancier uit Colorado). En het is van plan de wetten die de concurrentie in de vleesindustrie regelen, aan te scherpen.

Toch zeggen de grote verwerkers dat de regering hen tot zondebok maakt en de “grondbeginselen” van de markt verkeerd heeft begrepen.

Waar gaat het rundvlees over?

Bezorgdheid over vleesprijzen is niets nieuws in Amerika. In 1921 keurde president Woodrow Wilson de Packers and Stockyards Act goed (die nog steeds van kracht is) om grote vleesverwerkers in toom te houden, van wie ook werd gezegd dat ze de prijzen controleerden.

En in 1973 legde president Richard Nixon plafonds op aan de prijs van rundvlees, varkensvlees en lamsvlees toen de kosten van levensonderhoud stegen.

Deze bewegingen hadden een beperkt succes en sinds de jaren tachtig is de vleesverwerkende industrie sterk geconsolideerd omdat regelgevers moeite hebben om gelijke tred te houden met een snel veranderende industrie.

Slechts vier reuzen – JBS, Cargill Meat Solutions, Tyson Foods en National Beef Packing Co – beheersen tussen de 55% en 85% van de markt, afhankelijk van het vlees. In de jaren 70 en 80 hadden de vier grootste verpakkingsbedrijven slechts 25-35% in handen.

Het Witte Huis zegt dat dit hen te veel macht geeft, niet alleen over wat ze retailers en restaurants vragen, maar ook over wat ze boeren betalen voor vee.

Het is tijdens de pandemie tot een hoogtepunt gekomen, omdat de vraag van de consument naar vlees recordniveaus bereikte doordat mensen voorraden aanleggen of eruit spatten. De groothandelsprijzen voor vlees stegen en de prijzen van vee of pluimvee daalden, waardoor sommige boeren geen winst konden maken.

Gebruikte auto’s en voedsel stuwen de Amerikaanse prijzen omhoog

Ondertussen hebben de grootste verwerkers recordwinsten of bijna recordwinsten en marges gezien, waardoor het Witte Huis hen beschuldigde van “pandemische woekerwinsten”.

“Sinds de jaren tachtig hebben we concentratie zonder toezicht [in the processing industry] en dat is een probleem”, zegt Joshua Specht, milieuhistoricus aan de Notre Dame University in Indiana. “De vleesverwerkers veroveren steeds meer van de Amerikaanse voedseldollar.”

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

De industrie ontkent de beweringen stellig en zegt dat de prijsstijgingen niet te wijten zijn aan consolidatie. In plaats daarvan geeft het de schuld aan pandemische problemen in de toeleveringsketen, waaronder een “acuut” arbeidstekort dat vorig jaar leidde tot fabriekssluitingen.

“Meerdere, ongekende marktschokken, waaronder een wereldwijde pandemie en zware weersomstandigheden, hebben geleid tot een onverwachte en drastische daling van het vermogen van vleesverwerkers om op volle capaciteit te werken”, zei Tyson Foods vorige maand in een verklaring.

“Dit leidde tot een overaanbod van levend vee en een onderaanbod van rundvlees, terwijl de vraag naar rundvleesproducten op een historisch hoog niveau was. Als gevolg daarvan daalde de prijs voor vee, terwijl de prijs voor rundvlees steeg. Tegenwoordig zijn de prijzen betaald aan veehouders stijgen.”

Afbeeldingsbron, Brett Kenzy Bijschrift afbeelding, Brett Kenzy runt een veeboerderij in South Dakota

Ranchers zoals Brett Kenzy zijn niet overtuigd. Hij denkt dat er gewoon niet genoeg verwerkingsbedrijven zijn om zijn vee te kopen, waardoor hij soms gedwongen wordt het enige echte bod te accepteren dat hij krijgt. Net als anderen vermoedt hij ook dat de “Big Meat”-industrie dit opzettelijk zo probeert te houden – beweringen die de verwerkers ontkennen.

De boer, die in South Dakota meer dan 3.000 runderen fokt, verwelkomt de plannen van de Biden-regering om de sector concurrerender te maken. Hij zegt dat de trend van ‘goedkoop vee en duur rundvlees’ zijn ranch sinds 2015 pijn doet.

“Het is echt moeilijk geweest”, zegt hij. “We hebben de afgelopen jaren een paar kleine winsten gezien, maar ook enorme verliezen. We staan ​​op het punt om water tetrappelen.”

Net als anderen heeft de 49-jarige erover nagedacht om te verkopen, maar een zekere koppigheid houdt hem tegen. De ranch is al vier generaties in het bezit van zijn familie en hij wil het doorgeven aan zijn kinderen.

“Ik moet hopen dat we een oplossing kunnen vinden”, zegt hij.

De ‘verbijsterende’ keuze voor Amerikaanse varkenshouders

R-Calf USA, een groep die onafhankelijke veehouders vertegenwoordigt, klaagt nu de vier grote vleesverwerkers aan en beschuldigt hen van samenzwering om de veeprijzen te drukken om hun winst te verhogen. Tyson noemde de beweringen “ongegrond”, terwijl Cargill zei dat ze “geen verdienste hadden”.

R-Calf USA zegt dat prijsproblemen de sluiting van veehouderijen in de VS versnellen, waarvan er elk jaar ongeveer 17.000 sluiten omdat ze niet winstgevend genoeg zijn.

“Het holt onze plattelandsgemeenschappen uit en maakt het moeilijk om te herstellen van Covid”, zegt CEO Bill Bullford.

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, Een vleesverwerkingsfabriek in Californië Zullen de plannen van Biden werken?

De regering-Biden gaat verder met haar plannen. In september zei het dat het 1,4 miljard dollar extra steun zou geven aan kleine producenten, verwerkers, distributeurs, boerenmarkten, visverwerkers en voedsel- en landarbeiders die getroffen zijn door Covid of extreem weer, om de Amerikaanse voedselvoorzieningsketen veerkrachtiger te maken.

Het is ook begonnen samen te werken met het Congres om de transparantie rond veeprijzen te verbeteren.

Maar sommige commentatoren betwijfelen of de plannen zullen werken, en waarschuwen dat kleinere vleesverwerkers nooit zullen kunnen concurreren met reuzen die ze kunnen overtreffen. De 500 miljoen dollar om nieuwkomers op de markt te financieren, zal waarschijnlijk ook niet ver gaan zonder verdere particuliere investeringen.

Glynn Tonsor, landbouweconoom aan de Kansas State University, voegt eraan toe dat “meerdere dingen” de vleesprijzen in de loop van de tijd beïnvloeden, niet alleen de consolidatie. Hij verwacht dat de huidige hoge prijzen vanzelf geleidelijk zullen dalen.

Toch verwelkomt Josh Specht de tussenkomst van de regering en zegt dat ze op zoek is naar “een nieuwe benadering” van een eeuwenoud probleem.

“Boerders klagen hier al 100 jaar over, en nu worden consumenten geraakt, waardoor het op de politieke agenda is komen te staan.

“De regering probeert een enorm machtige industrie en een enorm belangrijk onderdeel van de Amerikaanse economie te veranderen en dat zal tijd kosten.”

De heer Kenzy denkt ook dat de administratie op de goede weg is – hij hoopt alleen dat het doorzet.

“Als we de geconsolideerde macht van de vleesverpakkers niet het hoofd bieden, zal niemand kunnen concurreren. Ofwel moeten we een minimumniveau van concurrentie opleggen, of we gaan door en oefenen onze rechten uit onder de antitrustwetten.

‘Als dat betekent dat je ze moet opbreken, dan is dat maar zo.’

.