Bedrijfsfaillissementen stijgen naarmate de overheidssteun afneemt

Bedrijfsfaillissementen stijgen naarmate de overheidssteun afneemtGepubliceerd7 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenAfbeelding bijschrift, Insolventie-experts voorspellen dat meer bedrijven zullen falen in de komende maanden naarmate de bedrijfskosten stijgen en de overheidssteun afneemt

Het aantal bedrijven dat vorige maand in Engeland en Wales failliet ging, was het grootste sinds het begin van de Covid-pandemie.

Het aantal faillissementen van bedrijven in september bedroeg 1.446, een stijging van 1.349 in augustus en 56% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit gegevens van de Insolvency Service.

In september hadden veel bedrijven te kampen met stijgende energie- en arbeidskosten en de afbouw van de Covid-overheidssteun.

Sommige insolventie-experts vrezen dat het aantal verder zal stijgen.

Energiebedrijven Utility Point en PfP Energy, muziekinstrumentenmaker Roli en gekoelde voedselbezorger EVCL Chill stortten vorige maand allemaal in.

Meer om failliet te gaan?

Claire Burden, een partner bij professionele dienstverlener Tilney Smith & Williamson, zei dat de aanhoudende stijgingen van de energieprijzen “zal weerklinken in andere sectoren” en meer bedrijven zoals die in de productie en consumptiegoederen in financiële problemen zullen brengen.

“Dit zal verdere storingen veroorzaken in combinatie met de bestaande druk van verhoogde transportkosten en leveringsproblemen”, voegde mevrouw Burden eraan toe.

De Bank of England zei eerder deze maand dat een derde van de kleine bedrijven in het VK wordt geclassificeerd als “met een hoge schuldenlast”, waar hun schulden meer dan 10 keer zo hoog zijn als hun kassaldi.

Matt Richards, een herstructurerings- en insolventiepartner bij accountants Azets, zei dat hij verwachtte dat de opwaartse trend van insolventies zou doorzetten “nu de regering de meeste van haar steunmaatregelen voor bedrijven heeft ingetrokken”.

“De extra druk waarmee bedrijven vandaag worden geconfronteerd met hogere inflatie, personeelstekorten, stijgende energieprijzen en de noodzaak om door Covid opgelopen schulden terug te betalen, zal waarschijnlijk het aantal insolventies in de komende 12 maanden doen toenemen.”

Een woordvoerder van HM Treasury zei dat de regering Britse bedrijven had gesteund met £ 400 miljard aan steun, onder meer via het Plan for Jobs-programma.

“Het werkt – er wordt verwacht dat er nu twee miljoen minder mensen werkloos zullen zijn dan eerder werd gevreesd en het aantal ontslagen blijft bijna het laagste niveau in zeven jaar”, zeiden ze.

“We maken ook investeringen vrij via de superkorting van £ 20 miljard per jaar, de grootste tweejarige belastingverlaging voor bedrijven in de moderne Britse geschiedenis, terwijl £ 650 miljard aan investeringen in particuliere en openbare infrastructuur de komende vier jaar 425.000 banen zal ondersteunen.”