Aukus: handelsbesprekingen tussen Australië en de EU vertraagd naarmate de ruzie verdiept

Aukus: Handelsbesprekingen tussen Australië en de EU vertraagd naarmate de rij vordert Gepubliceerd2 dagen geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenAukusBeeldbron, Getty Images

Handelsbesprekingen tussen Australië en de Europese Unie zijn uitgesteld omdat een ruzie met Frankrijk over het zogenaamde Aukus-veiligheidspartnerschap verdiept.

Vorige maand annuleerde Canberra een deal van $ 37 miljard ($ 27,5 miljard) met Frankrijk om een ​​vloot conventionele onderzeeërs te bouwen.

In plaats daarvan zal het ten minste acht nucleair aangedreven onderzeeërs bouwen met Amerikaanse en Britse technologie.

De beslissing maakte Parijs boos, dat de deal een “steek in de rug” noemde door de VS en Australië.

Kort nadat de Aukus-overeenkomst was aangekondigd, riep Frankrijk zijn ambassadeurs uit zowel Canberra als Washington terug.

De ambassadeur in Washington zal nu terugkeren naar zijn post, maar het is niet duidelijk of de ambassadeur in Canberra hetzelfde zal doen.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft zich eerder afgevraagd of de EU in staat zou zijn om een ​​handelsovereenkomst met Australië te sluiten, uit solidariteit met Frankrijk.

Maar op vrijdag hielden woordvoerders van de Commissie vol dat het “niemand straft”. Het besluit om de besprekingen met een maand uit te stellen werd een paar dagen geleden genomen en zou “ons in staat stellen ons beter voor te bereiden”, zeiden ze, eraan toevoegend dat het niet “ongebruikelijk” was om handelsbesprekingen terug te dringen.

De Australische minister van Handel, Dan Tehan, weigerde commentaar te geven op de eventuele rol van de onderzeebootovereenkomst bij het vertragen van de onderhandelingen, maar bevestigde dat de volgende gespreksronde, die op 12 oktober zou beginnen, was uitgesteld tot de volgende maand.

“Ik zal volgende week een ontmoeting hebben met mijn EU-tegenhanger Valdis Dombrovskis om de 12e onderhandelingsronde te bespreken, die nu in november zal plaatsvinden in plaats van in oktober”, zei hij.

In juni, na de laatste gespreksronde over een vrijhandelsovereenkomst, zei de Europese Commissie dat de onderhandelingen “vooruitgang hadden geboekt op de meeste gebieden van de toekomstige overeenkomst”.

De volgende gespreksronde zou een aantal onderwerpen omvatten, waaronder handel, investeringen en intellectuele eigendomsrechten.

De EU is de op twee na grootste handelspartner van Australië, met een handel in goederen en diensten die vorig jaar in totaal bijna 72 miljard dollar bedroeg.

Aukus: de basisWat is Aukus? Het is een veiligheidspact tussen Australië, de VS en het VK. Het maakt een grotere uitwisseling van inlichtingen mogelijk, maar cruciaal is dat het Australië geheime technologie geeft om nucleair aangedreven onderzeeërs te bouwen, hoewel niet uitgerust met kernwapensWat is het doel? Aukus wordt algemeen gezien als een reactie op de groeiende macht van China en een poging om zijn invloed in de omstreden Zuid-Chinese Zee tegen te gaan.Waarom heeft het Frankrijk boos gemaakt? Australië annuleerde een deal van $ 37 miljard (£ 27 miljard) met een Frans bedrijf dat dieselaangedreven onderzeeërs bouwde, en bovendien ontdekte Frankrijk – een traditionele westerse bondgenoot – slechts een paar uur voor de openbare aankondiging van het nieuwe pact

Analisten hebben Aukus beschreven als waarschijnlijk de belangrijkste veiligheidsregeling tussen de drie naties sinds de Tweede Wereldoorlog.

Maar Frankrijk beschouwt de Indo-Pacifische regio als van cruciaal strategisch en economisch belang, met ongeveer 1,5 miljoen Franse burgers in het gebied.

Media-onderschrift, Australië’s ‘riskante gok’ om de kant van de VS te kiezen boven China.