Asos-baas vertrekt omdat bedrijf waarschuwt dat de winst instort

Asos-baas vertrekt omdat bedrijf waarschuwt dat de winst zal kelderenGepubliceerd3 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Asos

Asos heeft aangekondigd dat de CEO met onmiddellijke ingang vertrekt, aangezien de online modegigant waarschuwde dat stijgende kosten zijn winst zullen drukken.

Nick Beighton stopt na zes jaar in de functie en de dagelijkse leiding van het bedrijf zal worden overgenomen door de financiële chef van Asos.

Asos waarschuwde ook dat de winst volgend jaar met maar liefst 40% zou kunnen dalen.

Het bedrijf had geprofiteerd van het lagere percentage mensen dat kleding retourneerde tijdens Covid-19-lockdowns.

Asos zei dat dit had geleid tot een kostenbesparing van £ 67,3 miljoen, maar zei dat het rendement nu aan het normaliseren was.

De winst zal waarschijnlijk ook worden beïnvloed door hogere vrachtkosten, Brexit-rechten, uitgaande leveringskosten en hogere lonen.

Terwijl de gecorrigeerde winst voor belastingen met 36% steeg tot £ 193,6 miljoen voor de 12 maanden tot 31 augustus, verwacht Asos nu dat dit cijfer volgend jaar zal dalen tot tussen de £ 110 miljoen en £ 140 miljoen.

De aandelenkoers van Asos zakte in de vroege handel met 15% voordat hij weer wat terrein won. De koers van het aandeel is sinds begin 2021 met 42% gedaald.

De waarschuwing voor lagere toekomstige winsten overschaduwde de resultaten voor het jaar tot 31 augustus, waaruit bleek dat de omzet met 22% steeg tot £ 3,9 miljard.

Geeft terug

Asos zei dat het het afgelopen jaar nog eens 1,4 miljoen klanten had aangetrokken toen mensen zich tijdens de lockdowns tot online winkelen wendden.

Gedurende de hele periode werd vrijetijdskleding populairder, en dit droeg bij aan de winst omdat het minder snel wordt geretourneerd dan meer formele kleding.

Asos zei dat het rendement al normaliseerde, eraan toevoegend dat de nieuwe klanten die het het afgelopen jaar aantrok, eerder kleding terugstuurden.

“Asos heeft een enorme boost gekregen in de handel over lockdowns, zij het voor minder lucratieve vrijetijdskleding omdat de kerndemografie thuis vastzat”, zegt Sophie Lund-Yates, aandelenanalist bij Hargreaves Lansdown.

“Door terughoudendheid om het huis te verlaten, waren de retourpercentages lager, wat resulteerde in XL-marges. De wind in de rug neemt echter af en de Asos-zeepbel is gebarsten.”

Asos zette ook veranderingen aan de top van het bedrijf uiteen om “de volgende fase van wereldwijde groei te realiseren”.

Het zei de heer Beighton “en de raad van bestuur zijn het erover eens dat dit het juiste moment voor hem is om af te treden” als chief executive. Er wordt naar zijn vervanger gezocht, maar in de tussentijd zal financieel directeur Mat Dunn toezicht houden op de dagelijkse gang van zaken.

Afbeeldingsbron, Asos Afbeeldingsbijschrift, Chief executive Nick Beighton verlaat Asos met onmiddellijke ingang

De voorzitter van het bedrijf, Adam Crozier – die binnenkort ook Asos zal verlaten om voorzitter van BT te worden – zei dat het bedrijf een nieuwe vijfjarenstrategie had en dat de heer Beighton niet voor ten minste de helft daarvan wilde blijven, dus het was beter om de verandering nu.

“Het management en de raad van bestuur van Asos hebben de afgelopen maanden veel tijd besteed aan het ontwikkelen en valideren van een duidelijk strategisch plan om de internationale groei te versnellen, voortbouwend op de onbetwiste kracht van Asos in het VK”, zei hij.

“De sleutel daarvoor is ervoor te zorgen dat we het juiste leiderschap hebben voor de volgende fase, en de veranderingen die we vandaag aankondigen, zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat we onze duidelijke strategische bedoelingen waarmaken.”

Asos is een van de grote winnaars van deze pandemie toen mensen zich tijdens de lockdowns tot online winkelen wendden. Maar het kampt met dezelfde supply chain-problemen als iedereen in de detailhandel, waaronder een groot aantal stijgende kosten – van het betalen van magazijnmedewerkers tot het verschepen van containers met kleding uit het verre oosten, wat waarschijnlijk een enorme deuk in de winst voor de volgende jaar.

Het is ook een uitdaging om de juiste producten op het juiste moment te krijgen. En shoppers vallen nu terug in oude gewoonten als het gaat om retourzendingen.

Jongere online shoppers bestellen vaak meerdere producten en sturen de producten terug die ze niet willen. Maar vorig jaar zag het minder retouren omdat zijn klanten overstapten op minder getailleerde items zoals leggings en hoodies.

Maar die kosten beginnen nu te normaliseren, samen met de totale verkoop. Asos heeft ambitieuze plannen voor uitbreiding in de komende drie jaar geschetst, maar dat zal zijn zonder CEO Nick Beighton die met onmiddellijke ingang vertrekt – een verrassende aankondiging na 12 jaar bij het bedrijf.

Richard Lim, chief executive van Retail Economics, zei dat het vertrek van de heer Beighton als een “enorme verrassing” kwam en dat Asos “iemand verloor die het afgelopen decennium een ​​belangrijke rol heeft gespeeld bij het succes ervan”.

“De koers van het aandeel heeft de laatste tijd onder druk gestaan ​​als gevolg van de uitdagingen van het leveren van geweldige groeiniveaus in een meer vijandige omgeving en moeilijke vergelijkingen met vorig jaar.

“Verstoringen van de toeleveringsketen, felle dynamiek van concurrenten en een intense focus op duurzaamheid hebben de komende jaren een meer uitdagende vooruitzichten voor het bedrijf gecreëerd en schijnbaar geleid tot een grote opschudding in de bestuurskamer.”

De heer Beighton, die in totaal 12 jaar bij Asos werkt, zei in een verklaring dat hij “elk moment” van zijn tijd bij het bedrijf had genoten.

Hij zei dat toen hij bij Asos kwam minder dan 200 mensen had en een omzet van £ 220 miljoen, de omzet nu bijna £ 4 miljard was en verkocht aan 26 miljoen klanten in 200 landen.

.