Amazon, Ikea en Unilever beloven koolstofvrije verzending tegen 2040

Amazon, Ikea en Unilever beloven koolstofvrije verzending tegen 2040Gepubliceerd22 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingBron afbeelding, Getty Images

Negen grote bedrijven, waaronder Amazon, Ikea en Unilever, hebben beloofd om tegen 2040 alleen vracht te vervoeren op schepen die koolstofvrije brandstof gebruiken.

Ze zeggen dat het “agressieve” doel de zwaar vervuilende scheepvaartindustrie zal helpen om sneller koolstofarm te worden.

De industrie produceert elk jaar een miljard ton klimaatvervuiling – evenveel als het land Duitsland.

Toch blijven plannen om de uitstoot te verminderen ver achter bij de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs.

“De zeescheepvaart moet, net als alle sectoren van de wereldeconomie, snel koolstofarmer worden als we de klimaatcrisis willen oplossen, en multinationale bedrijven zullen een sleutelrol spelen bij het katalyseren van een transitie naar schone energie in de scheepvaart”, zegt Dan Porterfield van het Aspen Institute, die de campagne coördineert.

“We dringen er bij andere vrachteigenaren, actoren in de waardeketen en overheden op aan om met ons samen te werken.”

Bedrijven die tegen 2040 CO2-vrije verzending toezeggen AmazonBrooks RunningFrog BikesIkeaInditex (eigenaar van Zara)MichelinPatagoniaTchiboUnilever

Met ongeveer 90% van de wereldhandel over zee, is de zeescheepvaart verantwoordelijk voor 3% van alle wereldwijde emissies. Dit zou kunnen stijgen tot 10% in 2050 als de industrie blijft vertrouwen op koolstofintensieve brandstoffen, zeggen experts.

De industrie produceert ook 10 tot 15% van ’s werelds geproduceerde zwaveloxide- en lachgasemissies, die luchtwegaandoeningen kunnen veroorzaken.

Volgens de doelstellingen van het Akkoord van Parijs moet de scheepvaartindustrie tegen 2030 op grote schaal koolstofvrije brandstoffen gebruiken en uiterlijk in 2050 volledig koolstofarm zijn.

Maar de Internationale Maritieme Organisatie, de wereldwijde regelgever van de scheepvaart, werkt momenteel aan een strategie die de sector slechts verplicht om tegen 2050 de uitstoot met 50% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2008.

VK presenteert netto-nulplannen voor broeikasgassenWat de COP26-klimaattop voor ons allemaal zou kunnen betekenenReserveer achterstand van vrachtschepen in havens in Californië

Het vergroenen van de sector zal niet eenvoudig zijn gezien de lange levensduur van maritieme vrachtschepen en de noodzaak om de productie van hernieuwbare energie op te voeren. Maar het Aspen Institute zei dat de industrie ook niet genoeg had geïnvesteerd in de transitie.

Amazon, dat is bekritiseerd vanwege de omvang van zijn ecologische voetafdruk, zei dat het “opgewonden” was om het initiatief mede te lanceren.

“De tijd om te handelen is nu en we verwelkomen andere vrachteigenaarsbedrijven die het voortouw willen nemen bij het aanpakken van klimaatverandering om zich bij ons aan te sluiten in samenwerking”, zegt Edgar Blanco, directeur van netto-nul koolstof bij Amazon.

Michelle Grose, hoofd logistiek bij Unilever, zei: “Door onze gecombineerde inzet voor emissievrije verzending aan te geven, hebben we er vertrouwen in dat we de transitie zullen versnellen in het tempo en de schaal die nodig is.”

Logistiek is verantwoordelijk voor 15% van de totale uitstoot van broeikasgassen van de groep consumentengoederen en Unilever zei dat het “onze bestaande vervoerders aanmoedigde om over te schakelen op schonere brandstoffen”.

.