Waarom het kiezen van een goede bedrijfsnaam een ​​lastige zaak is

Waarom het kiezen van een goede bedrijfsnaam een ​​lastige zaak is

Door Jonty Bloom
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage sourceGetty Imagesimage captionDe pandemie heeft een golf van e-commerce aangewakkerd, wat heeft geleid tot een toename van nieuwe online retailbedrijven

Hoewel William Shakespeare schreef dat “een roos met een andere naam net zo zoet zou ruiken”, zou het geen goed idee zijn voor een nieuwe online bloemenbezorgdienst om zichzelf Rancid-Thorns.com te noemen.

Namen zijn belangrijk in het bedrijfsleven: het kiezen van een goede is van vitaal belang voor nieuwe bedrijven die zich willen onderscheiden van de massa en contact willen maken met klanten.

Naarmate onze wereld steeds meer online gaat, heeft een nieuw bedrijf een naam nodig die ook goed werkt als een internetdomeinnaam. Je kunt niet alleen een goed product of dienst aanbieden, shoppers moeten je ook kunnen vinden en onthouden.

Deze kwestie van het bedenken van een bedrijfsnaam is actueel omdat het aantal nieuwe bedrijven dat werd opgericht tijdens de pandemie enorm steeg.

In het VK bleek uit een onderzoek dat er in het jaar tot januari 2021 835.494 nieuwe bedrijven waren geregistreerd. Dat was 41% meer dan in de voorgaande periode van 12 maanden.

Ondertussen werden vorig jaar naar verluidt 4,4 miljoen bedrijven opgericht in de VS, 24% meer dan in 2019.

Dat zijn een heleboel nieuwe bedrijfsnamen in omloop, en de groei aan beide kanten van de Atlantische Oceaan werd geleid door een golf van nieuwe e-commercebedrijven als reactie op veel meer mensen die online winkelen.

Om ondernemers te ondersteunen die moeite hebben met het bedenken van een goede naam, is er een groot aantal websites ontstaan ​​die hen kunnen helpen er een te kiezen en een aangesloten domein te registreren. Deze ‘naamgeving’-sites omvatten Alter, BrandBucket, Frozen Lemon, Wix en Zyro.

“Vraag naar bedrijfsnamen steeg [in the pandemic] terwijl ondernemers daar zaten te denken wat ze nu moesten doen”, zegt Deven Patel, de oprichter van Alter.

image sourceAlterimage captionAlter heeft duizenden bedrijfsdomeinnamen geregistreerd die nieuwe bedrijven kunnen kopen

De heer Patel zegt dat deze ondernemers de uitdagingen zien die worden ervaren door ‘bakstenen’ bedrijven “en beseffen dat er relatief meer is dat ze online kunnen doen. En dus de meerderheid van de nieuwe bedrijven [launched] staan ​​nu online.”

“Maar dan moet je opvallen. Consumenten zien online gewoon 100 bedrijven die hetzelfde verkopen, maar met een goede naam val je op – en dat geeft je nu veel meer voordeel dan in het verleden.”

De website van Alter begint met de gebruiker te vragen een woord in te voeren dat verband houdt met het type bedrijf dat ze willen creëren. Vervolgens biedt het een aantal suggesties die het al heeft geregistreerd en hoeveel het zou kosten om ervan te kopen.

Als u bijvoorbeeld ‘wijn’ typt, krijgt u 10 opties, waaronder searchwine.com voor $ 2.099 (£ 1.523).

Veel bedrijven bedenken echter nog steeds hun eigen nieuwe namen. Dit is wat de oprichters van het Noorse biotechbedrijf Clexbio deden.

Het “bio”-gedeelte van de naam is een voor de hand liggende keuze voor een biotechnologiebedrijf, terwijl “clex” verwijst naar de technologie die het heeft ontwikkeld op het gebied van menselijke weefseltechnologie.

Chief executive en mede-oprichter Armend Hati zei dat ze wilden dat de naam precies goed zou zijn.

“We dachten dat het de interesse van investeerders zou wekken en ons zou laten zien dat we een life sciences-bedrijf zijn”, zegt hij.

image sourceClexbioimage captionArmend Hati en zijn mede-oprichters bedachten zelf hun bedrijfsnaam

En het lijkt te werken, het bedrijf krijgt nu naamsbekendheid, in ieder geval binnen zijn branche. “Ja, dit is het resultaat geweest, en onze online aanwezigheid, vooral onze aanwezigheid op Linkedin, denk ik, heeft ons gevestigd als speler.”

Maar wat gebeurt er als u een naam bedenkt, maar iemand heeft al het domein dat u zoekt? Het kan een kostbare zaak zijn, zoals Elon Musk, de baas van elektrische autofabrikant Tesla, ontdekte.

Musk onthulde in een tweet uit 2018 dat het bedrijf $ 11 miljoen moest betalen om de website tesla.com te kopen van een Californische man genaamd Stuart Grossman. Voor die tijd moest Tesla het doen met teslamotors.com.

Als je denkt dat je een geweldige domeinnaam voor een bedrijf hebt en je hebt deze geregistreerd, dan kunnen bedrijven zoals Alter proberen deze voor je te verkopen.

Probeer echter geen bedrijfsnaam te registreren die mogelijk aanstootgevend is, aangezien deze zal worden afgewezen door autoriteiten, zoals Companies House, de Britse registrar van bedrijven.

New Economy is een nieuwe serie die onderzoekt hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

Een andere tak van het proces voor het kiezen van bedrijfsnamen betreft de bedrijven die ervoor kiezen om zichzelf te hernoemen.

Simona Botti, hoogleraar marketing aan de London Business School, zegt dat dit een riskante onderneming is, iets waar de Schotse investeringsmaatschappij Abrdn misschien schoorvoetend mee instemt.

Het bedrijf kondigde in april aan dat het zijn naam zou veranderen in Abrdn van het vorige Standard Life Aberdeen, een aankondiging die op wijdverbreide spot stuitte. op sociale media.

Abrdn, dat zijn nieuwe naam had ontwikkeld met de hulp van marketingbureau Wolff Olins, zei dat het nog steeds als “Aberdeen” moest worden uitgesproken, maar dat de rebranding het “modern” en “dynamisch” zou maken.

image sourceGetty Imagesimage captionStandard Life Aberdeen wilde iets meer ‘modern’image sourceAbrdnimage captionAbrdn houdt schijnbaar niet van de letter ‘e’

Prof Botti zegt dat er twee manieren zijn waarop een bedrijf zijn naam kan veranderen. “Je kunt het heel wetenschappelijk doen, met een stel onderzoekers en experimenten en testen, om te zien op welke namen mensen het meest positief reageren”, zegt ze.

Ze haalt het voorbeeld aan van het Canadese techbedrijf Blackberry, dat tot 2013 bekend stond als Research in Motion. “Ze hadden veel onderzoek gedaan om te zien hoe mensen op deze nieuwe naam reageerden”, zegt prof. Botti.

Maar hoewel het publiek verheugd was dat Blackberry het bedrijf de naam van zijn bekendste product aannam – Blackberry de mobiele telefoon – hielp het de verkoop van de handsets niet opdrijven. Ze werden nog steeds verslagen door Apple- en Android-handsets.

Bedrijven die hun naam hebben veranderd Wereldwijde broodjeszaak Subway heette de eerste twee jaar Pete’s Super Submarines van 1965 tot 1967 Facebook was aanvankelijk Thefacebook In 2018 veranderde Weight Watchers zijn naam in WW Datzelfde jaar liet Wal-Mart het koppelteken vallen om Walmart te worden Pepsi heette oorspronkelijk Brad’s DrinkCarmaker Nissan heette voorheen DatsunEbay heette eerst AuctionWeb

Prof Botti voegt eraan toe dat het alternatief voor zorgvuldig onderzoeken of een nieuwe bedrijfsnaam zou werken, is dat een bedrijf “gewoon met zijn lef meegaat”.

“Dan wordt die nieuwe naam bijna een leeg vat, en het is wat je in die naam stopt dat ertoe doet.”

Merkexpert Rebecca Battman, oprichter van bureau RBL, zegt dat het kiezen van een goede naam voor een bedrijf moeilijker is dan de meeste mensen beseffen.

image sourceRebecca Battmanimage captionRebecca Battman zegt dat het kiezen van een goede bedrijfsnaam helemaal niet gemakkelijk is

“Weinig mensen begrijpen echt hoe moeilijk het is om een ​​naam te vinden of te creëren die gemakkelijk uit te spreken, gemakkelijk te spellen, betekenis heeft, persoonlijkheid uitstraalt, beschermbaar is, een sterke domeinnaam ondersteunt en in staat zal zijn om met het bedrijf mee te groeien als zijn strategie evolueert”, zegt ze.

En mevrouw Battman voegt eraan toe dat als het gaat om de domeinnaam, de goede plek zeker is om de “.com” te krijgen.

“Hoewel een .com-domein niet altijd nodig is, maakt het het leven op de lange termijn zoveel gemakkelijker”, zegt ze. “Het riekt naar wereldwijde autoriteit en het is zeker de moeite waard om er harder voor te werken.”

Aanvullende rapportage door Will Smale

.